Batrana Vijelie – povesti pentru copii

batrana_vijelie_povesti_pentru_copii.jpg

O vaduva avea doua fetite: fiica ei drepta si o fiica vitrega.

 

Fiica ei dreapta era mofturoasa, lenesa, iar fiica vitrega era buna la inima si harnica. Dar mama vitrega o vedea cu ochi rai pe fiica vitrega si o punea sa faca toata munca grea. Uneori, zile intregi torcea langa fantana de la ulita.

 

Odata, fusul a alunecat din mainile ei si a cazut in apa. Mama vitrega i-a poruncit sa scoata fusul. Fiicei vitrege nu-i ramanea nimic de facut : a revenit la fantana si, cu necaz, a sarit in ea.

 

Astfel, fata s-a pomenit pe un taram magic. A ajuns la o casuta in care locuia Batrana Vijelie. Bunicuta a adapostit-o, spunandu-i ca o va rasplati din plin pentru ajutorul la muncile casei. Fata era harnica si o asculta in toate. Ea ii scutura salteaua Batranei Vijelie, facea curat in casa. Bunicuta o indragise pe fata sarguincioasa si cuminte, fiind mereu blanda cu ea.

 

Dupa ceva vreme, Batrana Vijelie i-a spus fetei : « Ai trudit destul si bine, iar acum e timpul sa te odihnesti si sa te veselesti ! ». Ea i-a dat fetei o rochie de aur, un cufaras cu pietre scumpe, ajutand-o sa revina acasa.

 

De atunci, fata nu mai trebuia sa munceasca din greu, ea isi croia timp si pentru odihna, putea sa stea cu prieteneele si sa se bucure de viata.

 

 

 

Art. 32(1). Statele parti recunosc dreptul copilului de a fi protejat impotriva exploatarii economice si de a nu fi constrans la vreo munca ce comporta vreun risc potential sau care este susceptibil sa ii compromita educatioa ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

 

Art. 32(2). Statele parti vor lua masuri legislative, administrative, sociale si educative pentru a asigura aplicarea prezentului articol. In acest scop si tinand seama de dispozitiile aplicabile ale celorlalte instrumente internationnale, statele parti se obliga in special :

a)      Sa fixeze o varsta minima sau varste minime de angajare ;

b)      Sa adopte o reglementare cu privire la orele si conditiile de munca ;

c)       Sa prevada pedepse sau alte sanctiuni corespunzatoare, pentru a asigura aplicarea intocmai a prezentului articol.

 

 

 

Autori:

Societatea Europeana de Pediatrie EPA/UNEPSA

Uniunea Pediatrilor din Federatia Rusa

Societatea de Pediatrie din Republica Moldova

Din colectia “Drepturile copiilor ilustrate in povestile popoarelor lumii” – Proiectul Rus-Moldovenesc.

Cu sprijinul Societatii Pediatrilor din Moldova.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors