Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici – Povesti pentru copii
(adaptare dupa Fratii Grimm)
Intr-o imparatie mare si bogata, traia o printesa frumoasa si foarte buna la inima. Numele ei era Alba-ca-Zapada, fiindca avea pielea alba ca fulgii de nea. Mama printesei murise si tatal-rege se insurase a doua oara.
Mama vitrega a Albei-ca-Zapada era o femeie frumoasa, dar foarte invidioasa si rea la inima.
Timpul trecea, Alba-ca-Zapada crescuse si deveni cea mai frumoasa fata din toata imparatia. Invidioasa, mama vitrega porni s-o obijduiasca.
Zi de zi, o certa scotandu-i ochii pentru fiecare bucatica de paine. A rabdat cat a rabdat printesa aceasta batjocura si pana la urma se hotara sa plece de acasa.
Dis-de-dimineata, Alba-ca-Zapada a iesit din castel si a rupt-o la fuga.
A tot fugit ea prin vai si coline, ape si munti, paduri intunecate, pana cand a iesit din imparatia tatalui sau. Printesa flamanzise si obosise din greu, dar jur-imprejur nu era nici un adapost si nici tipenie de om, de la care ar fi putut sa ceara ajutor. Nu mai stia ce sa faca, cum sa traiasca mai departe.
S-a asezat Alba-ca-Zapada pe un bolovan, si-a acoperit fata cu mainile si nu se mai putu opri din plans. Deodata, auzi pasii cuiva si un cantecel. Cand deschise ochii, vazu in fata sa sapte pitici. Ei o priveau si ii zambeau.
Piticii au luat-o pe Alba-ca-Zapada la casa lor, i-au dat de mancare si apa sa bea, propunandu-i sa ramana sa vietuiasca impreuna.
Astfel, Alba-ca-Zapada si-a gasit adapost si liniste sufleteasca in tara straina.
Art. 20(1). Copilul care este, temporar ori permanent lipsit de mediul sau familial, sau care, pentru protejarea intereselor sale, nu poate fi lasat in acest mediu, are dreptul la protectie si asistenta speciala din partea statului.
Art. 20(2). Statele parti, in conformitate cu legislatia lor nationala, vor asigura protectie alternativa pentru un astfel de copil.
Art. 20(3). Aceasta protectie poate include, mai ales, plasamentul familial, « Kafalah »din dreptul islamic, sau, in caz de necesitate, plasarea in institutii corespunzatoare de ingrijire a copiilor. In alegerea uneia dintre aceste solutii este necesar sa se tina seama in mod corespunzator de necesitatea unei anumite continuitati in educarea copilului, precum si de originea sa etnica, religioasa, culturala si lingvistica.
Autori:
Societatea Europeana de Pediatrie EPA/UNEPSA
Uniunea Pediatrilor din Federatia Rusa
Societatea de Pediatrie din Republica Moldova
Din colectia „Drepturile copiilor ilustrate in povestile popoarelor lumii„ – Proiectul Rus-Moldovenesc.
Cu sprijinul Societatii Pediatrilor din Moldova.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.