Doctorul Aumadoare – povesti pentru copii

doctorul_au_ma_doare_povesti_pentru_copii.jpg

A fost odata un doctor tare cumsecade, care se numea Aumadoare. Doctorul iubea mult animalele. In camera lui avea iepuri, în dulap o veverita, în bufet cu o cioara, pe divan un arici tepos, iar în cufar niște soricei albi. Dar dintre toate animalele sale, doctorul Aumadoare indragise cel mai mult rata Kika, cainele Avva, purcelusul Groh-Groh, papagalul Carudo si cucuveaua Bumba.

 

De pretutindeni veneau la doctor sa se lecuiasca pastori, pescari, taietori de lemne, tarani. El le dadea leacuri si toti se insanatosau. Daca vreun copilas se lovea la mana sau se zgaria la nas dadea fuga la Aumadoare si peste vreo 10 minute îl vedeai ca si cum nimic nu se intamplase, vesel si sanatos, jucandu-se de-a prinselea cu papagalul Carudo, in vreme ce cucuveaua Bumba il servea cu bomboane.

 

Odata, la doctor, veni un cal foarte trist:

 

-Lama, vonoi, fifif, cucu! rosti calul.

 

Doctorul intelesese indata spusa calului: „Ma dor ochii. Dati-mi va rog niste ochelari”.

 

-Capuchi, capuchi! ii spuse el calului, pe limba animalelor asta insemnand: „Luati loc, va rog!”


Calul se aseza. Doctorul ii puse o pereche de ochelari si durerea disparu ca prin farmec.

 

Pe zi ce trecea, la doctor veneau tot mai multe vietuitoare: broaste testoase, vulpi si capre, cocori si vulturi… Doctorul Aumadoare ii vindeca pe toti, dar nu lua bani de la nimeni.

 

Curand, in padure aparusera asemenea anunturi:

 

„Doctorul Aumadoare

A deschis spital.

Vindeca de boala

Orice animal!”

 

Le atarnasera in copaci copiii vecinilor, pe care doctorul ii vindecase de raceala. Atat copiii, cat si animalele il iubeau mult pe doctor si il ajutau cu placere.

 

 

Art. 25. Statele parti recunosc dreptul copilului, care a fost plasat de catre autoritatea competenta pentru a primi ingrijiri, la protejarea sau tratarea afectiunilor sale fizice ori mentale, dreptul la verificarea periodica a tratamentului respectiv si a oricaror alte aspecte legate de plasarea sa.


Art. 26(1). Statele parti recunosc dreptul oricarui copil de a beneficia de asistenta sociala, inclusiv de asigurari sociale, si vor lua masuri pentru asigurarea exercitarii depline a acestui drept in conformitate cu legislatia nationala.


Art, 26(2). La acordarea indemnizatiilor prevazute de lege se va tine seama, cand este cazul, de resursele si situatia copilului si ale persoanelor responsabile de intretinerea sa, precum si de orice alte imprejurarii care au legatura cu cererea de acordare a indemnizatilor, inaintata de copil sau in numele sau.

 


Autori:

Societatea Europeana de Pediatrie EPA/UNEPSA

Uniunea Pediatrilor din Federatia Rusa

Societatea de Pediatrie din Republica Moldova

Din colectia “Drepturile copiilor ilustrate in povestile popoarelor lumii” – Proiectul Rus-Moldovenesc.

Cu sprijinul Societatii Pediatrilor din Moldova.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors