La multi ani de Ziua Copilului!

1290114761-baby8.jpg

Ce ne dorim pentru copilul nostru? Sanatate, impliniri, crestere si educatie armonioasa. Mai presus de toate, ne dorim sa ii crestem in siguranta, sa formam oameni puternici care sa poata face fata la toate incercarile Vietii lor.

Ne-a daruit Bunul Dumnezeu, Lumina ochilor nostri- copiii pe care ii avem in grija. Prin ei invatam Lectia Iubirii- cea mai de pret din Viata noastra. Ne pregatim toata Viata noastra sa le fim ghizi de Lumina in aceasta Lume, dar vom sti rezultatul abia tarziu, in Timp, atunci cand Sufletele dragi pe care le-am crescut, vor ajunge si ei parinti la randul lor. Abia atunci vom fi siguri, ca ceea ce am sadit cu dragoste si cu respect in ani, cu dragoste a crescut.

Copiii sunt un Privilegiu si un Dar, primit de oameni de la Dumnezeu pentru a putea zambi larg Vietii. Ca sa ne putem bucura mereu, avem nevoie sa ii ocrotim mereu.

Asa este si acum: de 1 an si 6 luni suntem in pandemie. Fiecare ceas, fiecare zi aduce schimbari la care nimeni nu a visat macar…

Ca om matur, in plina forta, este dificil sa pierzi un an si jumatate din Viata de Om Liber !

Dar oare: Cat de greu le-a fost copiilor nostri? Cate framantari nerostite au avut ei? Cate traume a dus Sufletul lor? Cate nu le-au stiut spune, cate nu au indraznit sa exprime ?

Mai intaii- anul trecut, in 2020- le-am spus: nu aveti voie afara, la Soare.

Apoi le-am spus : nu aveti voie sa va jucati in Parc cu prietenii vostri.

Apoi i-am izolat in fata computerelor, desi tot pana anul trecut i-am educat sa nu petreaca timp prea mult singuri in Lumea virtuala a aceluiasi calculator.

Le-am spus apoi ca asa este foarte bine, chiar ne-am bucurat ca sunt cuminti, acasa cu noi, la calculator.

Un scurt bilant la 18 luni de la debutul pandemiei: copiii se tem sa se apropie de prietenii lor, de colegi, stau cu zilele in lumea ireala a computerelor, dorm putin, se alimenteaza prost, selectiv cu dulciuri, cofeturi, devin supraponderali, sunt mai timizi, interactioneaza mai putin, nu se mai uita in ochii parintilor si nu ii mai aud. Au uitat mersul pe bicicleta, au uitat de cataratul in copaci, au uitat sa scrie si sa vorbeasca in mod corect. Constatam ca dupa 18 luni avem deja in pregatire o generatie analfabeta functional, avem copii cu tulburari de comportament, izolati, tematori, rigizi in relatiile cu alti copii de aceeasi varsta. Probabil ca in urmatorii doi-trei ani va fi nevoie, mai mult decat oricand, de psihologi specializati in a ajuta copii sa isi regaseasca Drumul ratacit.

Pana cand, Doamne ?!

Pana cand se vor decide parintii sa faca ceva care sa redea Viata si Libertatea copiilor lor?

Suntem in 2021. Traversam de 18 luni o situatie critica- pandemia indusa de virusul SARS COV-2. La nivel global s-au inregistrat 171 milioane de cazuri de COVID-19. Nu exista tara sau teritoriu neafectat pe Glob. Au pierit 3,5 milioane de oameni. Virusul se combina in continuare, cu transmisibilitate mai mare sau cu agresivitate mai mare si forme de boala variabila. Tari care nu i-au dat importanta la inceput acestei pandemii in numele unei democratii istorice, cum este cazul Marii Britanii, s-au inchis luni bune, apoi s-au deschis  inaintea tuturor, acum se inchid iar.

Gripa spaniola in 1918-1920 a avut intre 50- 100 de milioane decese si aprox 500 milioane cazuri de boala. Asta acum 100 de ani. Nu aveau remedii. Nu aveau nici posibilitatea de a se vaccina. Pandemia a durat cu intermitente, acalmie- reveniri in forta, aproape 3 ani.

In perioada 2020-2021, Romania a trecut de 1 milion de cazuri de boala COVID-19. Am pierdut  peste 30.000 de oameni.

Personalul medical poate pune diagnosticul, incercari de tratament se pot face din ce in ce mai complexe. Nu exista inca un tratament miraculos. Ne confruntam cu o boala virala. Din pacate, singura modalitate certificata de stiinta, ramane preventia bolii prin vaccinare. Deocamdata avem la dispozitie doua entitati: Dumnezeu si Stiinta. Nici unul dintre acesti « parteneri de Drum » nu ne-a lasat balta cand ne-a fost greu !

Alegerea este simpla:

  1. Ma informez corect, aleg sa ma vaccinez- raman sanatos, devin om liber sa ma bucur de Viata.
  2. Ma informez, aleg- este dreptul meu trec prin boala. Daca trec printr-o forma grava, merg la spital- asta daca voi avea unde sa merg si daca va avea cine sa ma mai ingrijeasca dupa ritmul in care pierdem personalul medical- si poate scap repede, fara sa ajung sa merg prin casa cu concentrator de oxigen dupa mine sau cu 1/2 din plaman pierdut dupa infectie sau sa trec prin Sindromul post-COVID-19 ( depresie, anxietate, tulburari de memorie, recuperare respiratorie pe viitoarele luni sau ani).

Avem posibilitatea de a ne proteja :avem acces la mai multe tipuri de vaccin! Putem controla pandemia. Se fac eforturi peste tot : comunicare, intelegere, consimatamant informat, Vaccinul este gratuit, nu te obliga nimeni sa il faci. Poti alege! Poate nu-i perfect, poate faci putina febra, te simti 1-2 zile mai obosit. Se poate insa sa nu ai nimic – 90%- 95% dintre oameni nu au nici o problema dupa vaccinare,1- 3 % pot dezvolta roseata locala, la locul injectiei,  au bratul usor dureros sau fac un sindrom febril 12- 24 de ore. 2-3% nu raspund la vaccin pe fondul unei imunitati modificate de alte boli severe sau genetica.

Nici o persoana vaccinata complet nu va mai face forme grave de boala!

Este OK sa te protejezi prin vaccinare !

Pune-ti-va in balanta doua aspecte -cei care inca ezitati sa alegeti Preventia in locul Bolii :

  1. M- am informat. Nu doresc sa ma vaccinez- asa am decis eu !
  2. M- am informat. Doresc sa ma vaccinez- asa am decis eu !

Cei de punctul « a. » Va rog sa va uitati adanc in ochii copiii vostri si sa va spuneti Dvs. si sa le spuneti si lor cu glas tare: Nu ma va afecta daca te vei imbolnavi! Imi respect dreptul meu de adult de a decide si pentru mine si pentru Viata Ta!

Cei de la punctul « b. » : Va rog sa va imbratisati copii si sa le spuneti ca a fi parinte inseamna a-i iubi pe ei, mai presus decat Viata, ca a le proteja sanatatea si a le asigura siguranta este Legea morala a Sufletului nostru.

Ambii parinti fie de la grupul « a » fie de la grupul «  b » va iubiti copii la fel de mult ! De acest lucru sunt sigura! Ambii va doriti sa ajunga si ei candva parinti sanatosi, iar voi bunici sanatosi purtandu-va nepotii in brate! Cu totii va doriti Vietile si Libertatea inapoi.

Mergeti oameni buni si va vaccinati ca sa putem proteja sanatatea copiilor pe care Dumnezeu in marea Lui mila ni I-a daruit pentru ca ei sa fie ancorele noastre pe acest Pamant.

« La multi si Binecuvantati Ani Copiilor nostri- Sa fie ocrotiti! »

Cu drag si respect pentru Viata,

Dr. Valeria Herdea

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors