10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe

zece_pasi_pentru_alimentatia_sanatoasa_a_familiei_mele_despre_fructe.jpg

Vara, ramane anotimpul ideal pentru a manca sanatos. Fructele proaspete prezente din abundenta, permit intocmirea unor diete cu adevarat sanatoase. Fructele ne ajuta sa ne crestem copiii sanatosi, consumul lor zilnic, reduce riscul instalarii unor afectiuni cronice, ne pot proteja organismul de imbatranirea prematura.

 

Fructele- inglobeaza probabil cei mai de pret nutrienti care pot exista. Au privilegiul de ingloba fibre esentiale pentru o digestie sanatoasa, alaturi de saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) vitamine in stare naturala, antioxidanti esentiali pentru protectia sanatatii noastre, indiferent de varsta. Au marele avantaj de a fi accesibile, atat ca sursa dar si ca pret.

 

10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele

Despre fructe

1. Fructele– reprezinta Darul cel mai generos al Naturii: au nutrienti esentiali pentru Viata: fibre, vitamine, antioxidanti, saruri minerale.

 

Fibrele– permit reglarea digestiei, fiind un detoxifiant natural perfect

 

Vitaminele – constituie suportul proceselor metabolice din organism

 

Antioxidantii– impiedica procesele de imbatranire si distrugere celulara

 

Sarurile minerale– intervin in procesele de transmitere a informatiei in organism

 

2. Un cos cu fructe sanatoase, frumos colorate, pe masa sau la rece, in frigider, stimuleaza simturile oricarei persoane: reprezinta un stimulent pentru simtul olfactiv (miros), un spectacol pentru simtul cromatic (vaz), un regal pentru simtul gustativ, mangaiere delicata pentru simtul tactil. “Rontaitul” unui fruct (auz), devine cel mai bun stimulent pentru anturajul apropiat, de a copia “tehnici de supravietuire” si a rontai la randul lor “ceva delicios”.

 

3. Utilizarea fructelor de sezon, inseamna sa obtii un maximum de beneficii cu o minima investitie– vara fructele ajung la maturitate, continutul de principii sanatoase este la varf, pretul lor este minim iar utilizarea fructelor indigene, proprii tarii din care provii, permit organismului revigorare prin preluarea Darurilor Naturii de care suntem indisolubil legati.

 

4. Un top al utilizarii fructelor pentru a obtine rezultate optime pentru organism

 

– utilizati fructele intregi, de preferat proaspat achizitionate

 

– iarna, fructele pot fi utilizate uscate sau congelate din vara, imediat dupa recoltare (ideal in primele doua ore dupa recoltare)

 

–  pulpa de fructe la blender(avantajul este reprezentat de continutul ridicat de fibre) sau suc natural stors proaspat la storcator (ideal in primele 30 minute dupa stoarcere, pentru a impiedica oxidarea )

 

5. Utilizati pulpa de fructe ca indulcitor natural, reducand astfel consumul de zahar

 

6. Utilizati amestecuri de fructe: continutul, culoarea, savoarea, aromele, faciliteaza o experienta inedita, o digestie optima, relaxeaza si bucura organismul (cresc secretia de endorfine la nivelul creierului)

 

7. Consumati fructe la micul dejun: fructele proaspete sau uscate, alaturi de cereale si iaurt, pot constitui un mic dejun consistent, hranitor dar mai ales sanatos

 

8. Introduceti fructe la masa de pranz: puteti include in “pachetul ” zilnic,  acasa sau la locul de munca mere, pere, piersici, prune- pot fi transportate usor, sunt hranitoare iar vara in zilele calde sunt racoroase  si  intens energizante. Cina asezonata cu un pepene rosu sau galben pastrat la frigider, devine bucuria celor mici si moment de sarbatoare a intregii familii

 

9. Nu uitati: utilizati fructe sanatoase, atent spalate sub jet de apa, transportate si depozitate la rece si mai ales, manuite si consumate cu maiini  foarte curate.

 

10. Reguli de aur:

– consumati fructe in locul unui desert dulce

– consumati minim trei mese de fructe zilnic

– impartiti cu cei dragi, bucuria meselor asezonate cu fructe

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors