Despre infectia produsa de virusul SARS CoV-2 – COVID-19

24 martie 2020 by Dr. Valeria Herdea0
despre_infectia_produsa_de_virusul_covid-19.jpg

Disclosure  

Informatiile prezentate mai jos reprezinta o sumarizare a datelor preluate din literatura internationala de specialitate la acest moment. Datele se schimba in functie de evolutia pandemiei si a cercetarilor din domeniul stiintelor medicale. Sursele de informare interna: www.dsu.mai.gov.ro , www.cnscbt.ro , www.ms.ro

Premise

Conform datelor din literatura de specialitate, in Lume, in ultimele 24 de ore s-au inregistrat “308.896 cazuri confirmate de infectie cu coronavirus, din care 12.958 decese.” (https://www.cnscbt.ro/index.php/situatia-la-nivel-global-actualizata-zilnic/1563-situatie-infectii-coronavirus-covid-19-22-03-2020/file)

In Romania: 433 cazuri, 64 de cazuri vindecate, 2 decese;

O scurta analiza a pictogramelor de mai jos, releva date despre etiologia bolii, evolutia in populatie.

http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

 

Informare 22 martie 2020, ora 13:00 http://www.dsu.mai.gov.ro/informare-22-martie-2020-ora-1300/

 

Ce ne spun aceste pictograme?

Ca Romania traverseaza in aceasta perioada pandemia produsa de virusul Covid-19, alaturi de mai mult de 75% din Planeta.

Ce este relevant pentru noi toti?

Faptul ca vorbim despre un virus nou, despre ale carui mecanisme de atac stim inca putine, pentru care inca pamantenii nu au inca un raspuns imun (aparare/imunitate) format. Mai stim ca acest virus se raspandeste rapid si ataca orice persoana, de orice varsta, de orice sex, de orice conditie sociala ar fi persoana in cauza. Virusul nu alege, nu cunoaste granite, si daca ar sa citam un medic minunat, pe Dl Prof Univ Dr Adrian Streinu Cercel, am spune:”nu are miros, nu are culoare, nu se vede”, ii simtim doar efectele.

Epidemiologie

Transmiterea este de la om la om, prin picaturi de saliva- picaturi Pflugger- care pot ajunge pe obiecte, haine, maini, par, piele.

Persista pe suprafete de plastic 5 zile, pe  lemn 4 zile, pe metal 48 ore, pe aluminiu 8 ore, pe hartie 4-5 zile, pe pielea mainilor cateva minute-ore.

Este un virus caruia “ii place” sa se opreasca la nivelul mucoasei nasului, unde se replica. Daca gaseste conditii proprice, coboara spre plamani si acolo se fixeaza de tesutul pulmonar, provocand pneumonie cu grade diferite de severitate, in functie de varsta pacientilor si de starea anterioara de sanatate. Gravitatea maxima este atinsa la pacientii diabetici, coronarieni, boli pulmonare cronice, imunodeprimati: cancere, boli sistemice, in mod deosebit la pacienti varstnici.

Afecteaza in procente relativ egale femei si barbati

Afecteaza deopotriva adultii si copiii: formele pe care le dezvolta copiii sunt relativ mai usoare decat ale adultilor, intrucat acestia nu sunt decat foarte rar purtatori ai unor boli cronice. Au un sistem imun in formare, puternic reactiv.  La noi in tara, pana in acest moment rata de imbolnavire a copiilor 0- 19 ani a atins 6%, iar a adultilor varstnici peste 60 de ani 10 %. Cazurile de deces s-au inregistrat la pacienti cu boli cronice pe care infectia cu Covid-19, din pacate le-a decompensat rapid.

 

Contagiozitate

Transmiterea este rapida Se estimeaza rate de infectare la aprox 60-70% din populatia Globului. Dupa atingerea acestor procente, populatia va dezvolta toleranta imunologica, infectiozitatea va disparea iar cazurile se vor atenua.

Daca facem o paralela cu gripa, vom constata ca intre 1916-1918, gripa spaniola a ucis mai multi oameni decat Primul Razboi Mondial. Conform cercetatorilor numarul victimleor a atins in cei doi ani peste 1000000 oameni.  Nici atunci, nici acum, virusul cel nou, nu a tinut seama de rangul social sau varsta.  Regele Spaniei a trecut la momentul respectiv, printr-o forma severa de gripa, desi a avut la indemana mijloace de prevenire. A aparut un vaccin gripal abia in anii 1930, urmand ca din 1945 sa inceapa vaccinarea pe scara larga in SUA, vaccinarea a devenit apoi accesibila universal.

Vaccinarea, accesul la sanitatie si eforturile de respectare a regulilor minime de igiena, au dus la reducerea severitatii bolii, reducerea numarului de decese la nivel global.

Periodic, la intervale de 5-7 ani apar tulpini virulente si in consecinta creste numarul celor afectati. In paralel se dezvolta vaccinuri noi, adaptate variabilitatii imense de care da dovada virusul gripal anual.

Posibil ca astfel de scenarii sa fie vazute in timp  si legat de evolutia infectiei cu Covid-19.

 

Tablou clinic (5, 6, 7, 8)

Incubatie: intre 2-14 zile de la contactul infectant

Prodrom: tuse seaca, febra, dificultati respiratorii (“sete de aer”, respiratie rapida), dureri in gat, dureri musculare, astenie/oboseala accentuate

Important!: A nu se uita precizarea contactilor posibili/ zona de calatorie cu risc:

  • Guturai/raceala obisnuita: incubatie 2-3 zile,  secretii nazale apoase, subfebrilitate (<38 grade), stranut, nas infundat, dureri in gat (disfagie);
  • Gripa: incubatie 1-4 zile, debut zgomotos, febra, tuse seaca, cefalee (dureri de cap), secretii nazale apoase, disfagie, debut pseudogripal (varsaturi, diaree)
  • Suspiciune infectie Covid-19: incubatie 1-14 zile, debut brusc, febra inalta, tuse seaca, astenie, dureri musculare, difagie

Evolutie clinica

Forme inaparente: cele mai multe imbolnaviri, conform cu experienta de pana acum, sunt forme fara manifestari clinice. Pacientul nu percepe modificarea starii lui de sanatate, este in stare generala buna.  Acest tip este denumit in limbaj medical ”purtator sanatos”, este cu atat mai periculos, cu cat poate constitui un rezervor de boala pentru cei din jurul sau.

Forme usoare-medii: se descriu in literatura forme usoare spre medii. Ele au debut febril, prezinta tuse seaca, pot fi insotite de dureri musculare si oboseala. Cazurile usoare raman la domiciul si beneficiaza de izolare 14 zile. Necesita doar tratament simptomatic. Izolarea la domiciliu sau carantinarea in situatiile speciale raman conditii de baza pentru recuperarea pacientului. Respectarea regulilor de igiena personala, a locuintei, odihna, alimentatia corecta, faciliteaza accelerarea procesului de vindecare.

Forme severe

Riscul mare este indus de aglomerari, conditii socio-economice precare, lipsa igienei, contacte interumane dese, cu persoane posibil infectate.

Cazurile severe cu pneumonie, insotita de febra inalta, tuse seaca, stare generala alterata se interneaza.

Cazurile in care pacientii au comorbiditati (boli preexistente cardiace, pulmonare, obezitate, diabet, hipertensiune) pot dezvolta forme severe, evolueaza frecvent cu insuficienta de organ (insuficienta renala, miocardita, aritmii) si pierderea vietii in caz de complicatii majore (cele mai multe date din literatura de specialitate provin din experienta chineza).

 

Tratament (5, 6, 7, 8)

La domiciliu: pentru reducerea temperaturii se administreaza Paracetamol doze 40 mg/kgcorp/zi impartit in 3 doze, alaturi de mijloace fizice: reducerea temperaturii in camera, hidratare, dus cu apa calduta minim 10 minute sau cearsafuri ude la temperatura camerei(nu reci!)

Cazurile usoare se remit cu izolare+ odihna+ simptomatice

Se contacteaza medicul de familie telefonic. Pacientul va fi consiliat telefonic. Medicul va stabili in functie de simptomele prezentate de catre pacient, oportunitatea unui examen clinic

Cazurile grave –se trimit catre spital

 

 

 

Recomandari de baza:

  1. 1.       Nu administrati antibiotice fara prescriptie medicala
  2. 2.       Nu intrerupeti tratamentul de fond in cazul pacientilor cu boli cronice
  3. 3.       Respectati regulile de distantare sociala, igiena personala si a locuintei, izolare/carantina in functie de recomandari.

 

Important!

  1. 1.       Parintele isi cunoaste cel mai bine copilul
  2. 2.       Prezentarea onesta a datelor despre suferinta copilului va ajuta medicul in punerea diagnosticului
  3. 3.       Notati zilnic evolutia copilului Dvs pe un caiet: stare generala, temperatura, numar respiratii/minut, culoarea pielii, reactivitatea copilului, tip de tuse, semne si simptome de insotire (lipsa apetitului, varsaturi, diaree)

 

Algoritm de evaluare simplificata a copilului suspect de Covid-19

(Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie-AREPMF , martie 2020)

algoritm covid19
algoritm covid19

Aspecte psiho-sociale

Andre Malraux

…„ Secoul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”

 

Izolarea, carantina, distantarea de cei dragi reprezinta etape extrem de dificile pentru orice persoana. Fiecare individ isi cauta si activeaza resursele interioare de rezistenta.

Fiinta umana este perfect capabila sa se adapteze la situatii de risc major. Suntem implicati social in viata de fiecare zi. In mod obisnuit plecam dimineata, venim seara, alergam pentru existenta celor dragi si a noastra. Avem ocazia de a petrece putin timp alaturi de familie, timp alaturi de copiii nostri. Educatia pentru frumos, pentru valori clasice, pe care ne-am dorit sa le-o imprimam, timpul pentru joaca alaturi de copiii nostri, a sosit- dureros, este drept, dar este momentul sa il utilizam la maxim.

Explicati copiilor cinstit de ce ramanem in casa, insistati pe aspectul  atitudinii preventive, au nevoie mai mult decat oricand de sinceritate de la Dvs.

Pastrati-va calmul, linistea interioara oricat ar fi de dificil. Fiti adultii de care au nevoie copiii nostri. Fiti modele pentru ei.

Panica nu ajuta pe nimeni!

Nu uitati ca resursa interioara are la baza cele trei valori fundamentale: Speranta, Credinta si Dragostea!

 

Concluzii

  1. Informarea din surse medicale avizate/oficialitati permite luarea unor decizii corecte care va pot salva viata Dvs., a celor dragi si a comunitatii in care traiti
  2. Utilizati mijloace de comunicare alternativa (telefon, internet, videotelefon) in vederea obtinerii unui sfat medical correct si competent de la personalul medical care va supravegheaza starea de sanatate
  3. In cazul in care se impune un consult clinic la medicul Dvs. de familie, contactati mai intai telefonic personalul medical pentru a obtine o programare si un culoar de siguranta in vederea consultului.
  4. Mentineti igiena riguroasa a maiinilor, fatei, corpului, parului, casei Dvs.; Respectati regulile de protectie in vigoare indicate de autoritati
  5. Pandemia poate fi depasita respectand 3 reguli: protectia individuala, protectia comunitatii, protectia celor care ne ingrijesc (personal medical, politie, armata, cler, servicii).

BIbliografie

  1. Infectii cu coronavirus (COVID-19) – 22.03.2020 ora 09:00 https://www.cnscbt.ro/index.php/situatia-la-nivel-global-actualizata-zilnic/1563-situatie-infectii-coronavirus-covid-19-22-03-2020/file
  2.  Coronavirus 19 http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
  3. Informare 22 martie 2020, ora 13:00 http://www.dsu.mai.gov.ro/informare-22-martie-2020-ora-1300/
  4. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/world-map.html
  5. Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China, W. Guan et all, The New England Journal of Medicine, February 28, 2020 DOI: 10.1056/NEJMoa2002032 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2002032
  6. Clinical findings in a group of patients infected with the 2019 novel coronavirus (SARS-Cov-2) outside of Wuhan, China: retrospective case series, Xu at all, BMJ, DOI: 10.1136/bmj.m606 https://www.bmj.com/content/368/bmj.m606
  7. Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study, Fei Zhou et all, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30566-3/fulltext Published:March 11, 2020DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30566-3
  8. Radiological findings from 81 patients with COVID-19 pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study, Heshui Shi et all, Published:February 24, 2020DOI:https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30086-4 https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30086-4/fulltext

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors