Obezitatea la copii – statistici alarmante din Romania

6 septembrie 2015 by Dr. Valeria Herdea0
obezitatea_la copii_statistici_alarmante_din_romania.jpg

Din ce în ce mai mulţi copii sunt supraponderali, iar principala vină o poartă chiar părinţii, avertizează medicii. Şi asta pentru că nu au grijă la alimentaţia micuţilor lor şi îi lasă prea mult în faţa calculatorului în loc să-i înveţe cât de importantă este mişcarea.

 

     Obezitatea este definita ca fiind o valoare a indicelui de masa corporala IMC>30. Aceasta exagerare a masei de tesut adipos are implicatii extrem de grave asupta starii de sanatate a copilului (viitorul adult are riscul de a dezvolta boli cardiace, dizlipidemie, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat, etc.).

 

     Masurarea circumferintei taliei este utila pentru aprecierea obezitatii abdominale. Astfel, pentru femei, limita inferioara a circumferintei taliei este de 80 cm, iar pentru barbati de 94 cm.

 

 

     Din păcate sunt mulți copii care în loc să facă mișcare în aer liber își petrec timpul în fața calculatorului. În plus, mănâncă de la fast-food, beau băuturi carbogazoase și consumă dulciuri fără limită. Așa apare obezitatea și apoi complicațiile acesteia.   

 

     Dacă în 2009 15% dintre copiii români erau obezi, în 2015 procentul a urcat la 25%. Este o gravă problemă de sănătate, avertizează medicii. Tocmai de aceea, important este ca părinții să le schimbe stilul de viață copiilor.

 

     Ar trebui ca alimenația să includă cel puțin trei mese de fructe, două de legume, pește zilnic și lichide sănătoase, spune dr. Valeria Herdea, președinte AREPMF.

 

     La fel de important este ca micuții să nu fie forțați să mănânce mai mult decât  trebuie.

     Un copil are un stomac cam cât palma stângă, deci atenție la supra-alimetație! De obicei ne dorim copii grași, ceea ce nu este sănătos, completează Valeria Herdea.

 

     Și, fiți foarte atenți la pachețelul de la școală!

 

     Toate aceste probleme au fost discutate la cea de-a șasea ediție a Conferinței Regionale  Medicina de Familie – piatra de temelie la baza medicinei moderne, organizată în stațiunea Mamaia.

     La început de an școlar este binevenită această recapitulare. Ar trebui să fim mai atenți la aceste probleme, a declarat Zita Popa, vicepresedinte Asociatia Medicilor de Familie Tomis.

 

**preluare ReporterNTV.ro

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors