Schema nationala de vaccinare pentru copii 2015

10 aprilie 2015 by Dr. Valeria Herdea1
schema_de_vaccinare_copii_2015.jpg

Potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr 386/31.03.2015, noua schema națională de vaccinare se aplică începand cu data de 1 aprilie 2015 si presupune următoarele modificari:

 

1. Realizarea tuturor vaccinarilor din schema nationala de catre medicii de familie (preluarea vaccinarii copiilor scolari).

 

2. Vaccinarea cu vaccin hexavalent DTP+VPI+Hib+HepB – 3 doze de vaccin hexavalent administrate copiilor cu varsta de 2, 4 si 11 luni.

Nota: Copiii care au primit 3 doze de vaccin dupa schema veche (la varsta de 2,4,6 luni), vor primi vaccin hexavalent la varsta de 12 luni pentru a se respecta intervalul minim admis.

(6 luni) intre DTP III si DTP IV. Doar cohortele de copii care nu au primit vaccin la varsta de 6 luni, vor fi vaccinati la varsta de 11 luni.

 

3. Vaccinarea cu vaccin ROR la copiii cu varsta de 12 luni.

 

4. Revaccinarea ROR la varsta de 5 ani precum si revaccinarea copiilor care implinesc varsta de 7 ani in anul 2015 respectiv 2016 pentru recuperarea dozei a 2-a de ROR.

 

5. Recuperarea  vaccinarii cu vaccin tetravalent DTP+VPI pentru copii cu varsta de 6 si 8 ani la medicul de familie (sau doar cu VPI daca au primit la varsta de 4 ani vaccinul DTPa).

 

Varsta

recomandata

Tipul de vaccinare Comentarii
Primele 24 de ore Vaccin hepatitic B In materintate
2-7 zile Vaccin BCG In maternitate
2 luni*) Vaccin hexavalent

(DTPa-VPI-Hib-HepB)

Vaccin pneumococic conjugat *)

Medicul de familie
4 luni *) Vaccin hexavalent

(DTPa-VPI-Hib-HepB)

Vaccin pneumococic conjugat *)

Medicul de familie
11 luni *) Vaccin hexavalent

(DTPa-VPI-Hib-HepB)

Vaccin pneumococic conjugat *)

Medicul de familie
12 luni Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion

(ROR)

Medicul de familie
5 ani **) Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion

(ROR**)

Medicul de familie
6 ani ***) Vaccin tetravalent

(DTPa-VPI)

Vaccin poliomielitic inactivat ***)

(VPI***)

Medicul de familie
14 ani Vaccin diftero-tetanic / Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular

(dT/DTPa)

Medicul de familie

 

*) Vaccinul pneumococic conjugat va fi introdus in calendarul vaccinarilor in functie de fondurile disponibile

**) Se va realiza inclusiv la copiii care implinesc varsta de 7 ani in anul 2015 si la copiii care implinesc 7 ani in anul 2016

***) Copiii cu varsta de 6 ani:

– care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI

– care nu au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu DTPa-VPI

– Copiii cu varsta de 8 ani care au in anetecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4a ni vor fi vaccinati cu VPI in 2015 (copiii care nu au fost scolarizati in clasa pregatitoare). Se aplica numai in anul 2015.

 

–> Citeste intreg articolul: Schema de vaccinare pentru copii, adulti si gravide

 

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


One comment

 • Antoniu

  13 aprilie 2015 at 11:45

  Buna ziua.
  De ce s-a schimbat brusc schema?

  Reply

 • Zgabeata Iftode

  21 aprilie 2015 at 0:07

  Ca chestia cu schema de vaccinare este doar o poveste o dovedeste chestia cu vaccinul antirubeolic pe care fetele trebuiau sa il faca in cls. VIII cu motivatia ca cica , in viitor cand vor ramane insarcinate pot da naste la copii cu malformatii daca fac rubeola. Si ce sa vezi? Fenomenalii , extraordinarii din minister au gandit si au lasat dreacului chestia cu rubeola si in clasa a VIII nu se mai face decat vaccinul antidifteric. Deci a trecut si sperietoarea cu rubeola. De fapt la cate antibiotice baga in ei romanasii constient sau inconstient( prin mancare) cu greu s-ar putea sa mai apara astfel de boli.

  Reply

 • Anonim

  27 aprilie 2015 at 23:49

  Un articol interesant. Multumim!

  Reply

 • Alina

  28 aprilie 2015 at 12:58

  de ce: Copiii care au primit 3 doze de vaccin dupa schema veche (la varsta de 2,4,6 luni), vor primi vaccin hexavalent la varsta de 12 luni pentru a se respecta intervalul minim admis?
  Initial, dupa schema veche, se faceau acestea 3 si atat. Acum cum sa pimesca hexavalent? De ce? Unde scrie? In norme, in Anexa la Ordinul ministrului sănătății nr. 386/2015 privind
  aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor
  naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016 nu scrie asa ceva.

  Reply

 • Laura

  30 mai 2015 at 10:05

  Copilul meu a fost vaccinat conform vechii cheme de vaccinare pana la 6 luni, iar la 6 luni nu a mai fost vaccinat urmand ca acesta sa primeasca doza la 11 luni conform noii scheme de vaccinare. Din cate observ la 4 luni, conform vechii scheme de vaccinare, s-a administrat un vaccin pentavalent care nu mai includea Hep B, iar conform noii scheme de vaccinare la 4 luni acesta este administrat prin doza hexavalenta. Avand in vedere ca, sub incidenta noii scheme de vaccinare, s-a amanat vaccinarea de la 6 luni la 11luni, iar la 4 luni doza primita de copilul meu nu a inclus si HepB, este in regula ca el sa primesca rapelul Heb B doar la 11 luni? nu am observat nici o precizare in aceasta privinta, ci doar mentiunea ca doar cohortele de copii care nu au primit vaccin la varsta de 6 luni, vor fi vaccinati la varsta de 11 luni.

  Reply

 • Fanel

  19 ianuarie 2016 at 18:51

  Am fata de 6 luni si trebuia fa ii faca vaccinul de 4luni si nici pana acum nu au ajuns vaccinurile la medic si trebuia din 2005 si suntem in 2006 si nici un rezultat 2

  Reply

 • Name

  27 aprilie 2016 at 14:21

  Buna ziua. E adevarat ca oreionul poate da surditate ? unde pot gasi vaccine anti -oreion de adult dar si de copil? multumesc. daca copilul a facut ROR la varsat de 1 an si 3 luni la ce varsta trebuie refacut acest vaccine? Multumesc. Am dori doar anti-oreion avand in vedere ca a facut rujeola si rubeola deja. Multumim.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors