Dr. Herdea Valeria in direct la Realitatea Tv

40-dr_herdea_valeria_in_direct_la_realitatea_tv-1200x950.jpg

     Astazi, Duminica 5 august, la emisiunea Fabrica am fost invitata la o dezbatere pe problemele sistemului sanitar din Romania, alaturi de Dl. Dr. Geza Molnar, consilier al Ministrului Sanatatii si si Dna. Mihaela Guna, presedinte al Asociatiei Parintilor.

 

     Printre temele abordate s-au numarat probleme precum campania de vaccinari in scoli, sistemul sanitar din Romania, legea sanatatii, coplata dar si calitatea de asigurat a pacientilor.

 

     Ce facem cu copii care au intre 18 si 26 de ani care desi sunt inscrisi la medicul de familie si cuprinsi intr-o forma de invatamant, pierd calitatea de asigurat datorita birocratiei excesive si incapacitatii Ministerului Invatamantului de a certifica aceasta calitate de asigurat. Unde duce pierderea calitatii de asigurat pentru acesti copii? Unde incepe si unde se termina dreptul de a fi asigurat – dupa a 25-a consultatie?

 

     Ce inseamna de fapt coplata? Cum se va repercurta asupra relatiei medic-pacient? Ce se intampla intr-o familie daca din 2 parinti si 2 copii, unul din parinti pierde calitatea de asigurat, iar celelalat este ne-asigurat (casnic), iar copii tocmai au terminat clasa a 12-a?

Dr. Herdea Valeria la Realitatea

     Mai jos este link-ul de la emisiunea “Fabrica” de astazi. Trist, este ca Dl. Dr. Geza sustine in continuare “perfectiunea” sistemului sanitar, dar si a Legilor dupa care functioneaza si/sau va functiona, tare departe insa, de ceea ce avem de infruntat, in realitate si de nevoile pacientilor nostri.

 

     Aparent sistemul este in regula, noi medicii de familie suntem carcotasi…Sistemul “dezbina si stapaneste”, se pare ca functioneaza, ca normativ in mintea decidentilor nostri, nu cred ca totusi va reusi, pt ca nici noi nu mai suntem cei care poate am fost altadata in situatii similare. Sa speram ca aceste dezbateri, intre reprezentantii medicilor de familie si Ministru, Medici de familie si alti decidenti, isi vor atinge scopul si nu vor ramane doar la nivel de “hai sa aratam, ca au fost si ei consultati”  (a se citi “bagati in seama”) si le-am redus vocile la tacere! Poate, totusi se va ajunge ca medicii de familie sa fie parteneri ai unor negocieri reale (Legi, Contract-Cadru), in folosul tuturor partilor implicate-pacient, medic, sistem si nu doar sa fie pusi in fata unor fapte deja implinite si publicate in Monitorul Oficial.

 

     Numai impreuna, pacient si medic, putem face ca lucrurile sa mearga altfel in sistemul sanitar!

 

Emisiunea Fabrica din 5 august 2012 poate fi urmarita la adresa de mai jos:

http://www.realitatea.net/emisiuni/fabrica.html#emisiune05August2012-1115 

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors