Scoala de Jurnalism Medical – Editia I – comunicat post-eveniment

scoala_de_jurnalism_medical_editia_I_comunicat_post_eveniment-1200x801.jpg

In perioada 25-26 iulie 2019, in cadrul SNSPA Bucuresti, s-a desfasurat un eveniment in premiera: Scoala de Jurnalism Medical – Editia I – rod al unui Parteneriat interdisciplinar, intre Facultatea de Comunicare si Relatii Publice – SNSPA si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).

     Bariera in domeniul comunicarii ramane cel mai serios obstacol identificat in educatia si progresul unei natiuni. In particular, in lumea medicala, criza in comunicarea medic – pacient ramane sursa cea mai serioasa de acuzatii de malpraxis.

     In baza celor de mai sus, in ultimii trei ani, SNSPA si AREPMF au derulat un Proiect special axat pe dezvoltarea Comunicarii in domeniul medical.

     Scoala de Jurnalism Medical – Editia I – a reunit public din domenii aparent independente: specialisti in domeniul comunicarii, decidenti, reprezentanti Media, medici din diverse specialitati. Conceptul care a stat la baza constructiei acestui eveniment tine de domeniul responsabilitatii sociale a fiecarui membru fata de Comunitatea careia ii apartine.

     O radiografie simpla a societatii romanesti va evidentia, chiar si pentru o persoana neavizata, carentele severe pornite de la o comunicare defectuoasa. Stirea – produsul finit mediatic al unei situatii de criza, a ajuns sa reflecte partial situatiile reale, in mod echidistant. Nevoia de informare a populatiei este una reala. Curentul de opinie de care presa devine in mod direct responsabila, prin furnizarea de stiri – la fel. Accentul pe spectaculos, pe vandabil de moment, fara a realiza impactul avut asupra imaginii unui corp de profesionisti pe termen mediu si lung, intuneca de multe ori rolul de educare, informare corecta si transparenta pe care Media – a 4-a putere intr-un Stat de Drept – il are.

     Obiectivul major al Scolii de Jurnalism Medical a ramas constituirea de echipe interdisciplinare antrenate in procesul de analiza, generarea si transmiterea unor modele de comunicare viabile, implementabile in practica oricarei specialitati, in situatii de criza.

     Este nevoie in Romania, mai mult ca oricand, de jurnalisti specializati in domeniul medical. Nu poate fi inteleasa nevoia care a generat starea de criza din orice domeniu, daca nu pot fi intelese cauzele care au dus acolo. Tratarea efectelor nu vindeca originea bolii societatii romanesti: suspiciunea, neincrederea, lipsa de profesionalism.

     La masa discutiilor au fost deopotriva formatorii in domeniul comunicarii, decidenti, jurnalisti si medici practicieni.

     S-au atins probleme dureroase care tin de gestionarea unor situatii cu care se confrunta zilnic medicii de familie si in mod deosebit pacientii lor

     Printre invitatii a caror prezenta a onorat auditoriul dezbaterii, s-au numarat:

Prof. Dr. Alina Bargaoanu – Decan Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA

Prof. Dr. Diana Paun – Consilier de Stat, Departamentul de Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala.

Dr. Vasile Cepoi – Presedinte Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS)

Prof. Univ. Dr. Dumitru Bortun – Profesor Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA

Acad. Prof. Dr. Adrian Restian – Presedintele Societatii Academice de Medicina a Familiei Prof.

Dr. Radu Vladareanu – Seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, presedinte al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania

Sl. Dr. Mircea Ovidiu Denis Lupusoru – Manager Spitalul Clinic Coltea

Lector Univ. Alina Duduciuc – Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA

Echipa AREPMF: Dr. Valeria Herdea, Dr. Raluca Ghionaru, As. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop, As. Univ. Asoc. Dr. Emiliana Costiug, Dr. Liliana Chitanu, Dr. Ileana Brinza, Dr. Carmen Mirauta, Dr. Petruta Tarciuc, Dr. Simona Cioc, Dr. Crenguta Lanba, Dr. Laura Comnea, Dr. Mirela Stefan.

Reprezentanti Media

Reprezentanti ai Partenerilor Educationali: Sanofi, Nestle, Boiron, Dr. Phyto

 

     Cand, cum, in ce mod se transmit stirile, cat reflecta realitatea si ce efect vor avea in perspectiva, cat de mult va fi afectata populatia care primeste stirea, cat isi va pierde increderea in specialistii formati in ani grei si duri de munca si invatatura sustinuta – in cazul stirilor care vin din domeniul medical – sunt doar cateva intrebari pe care orice om de buna credinta si le-ar putea pune.

     Cum va evolua starea de sanatate a unei populatii care nu va mai fi la fel de complianta la recomandarile medicului, cum vom face fata situatiei actuale, in care se accepta cu usurinta “consilierea” venita din partea unor persoane neavizate in domeniul medical?

     

     Prof. Dr. Diana Paun – Consilier de Stat, Departamentul de Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala: “Comunicarea de buna calitate, ascultarea activa, feedback-ul constructiv, constituie baza procesului educational intr-o societate puternica. Educatia pentru sanatate – reprezinta fundamentul cresterii si educarii unei generatii sanatoase – obiectiv esential al Administratiei Prezidentiale. Implicarea in viata sociala si asumarea responsabilitatilor sociale care revin fiecarui membru al unei comunitati, raman solutii eficiente in progresul unei societati.”

 

     Dr. Raluca Ghionaru – Coordonator regional AREPMF: “Comunicarea corecta, completa, bazata pe date reale sau fundamentate stiinsific, reprezinta o parghie importanta in procesul de crestere a increderii populatiei in corpul medical si in progresele medicinei. Un parteneriat permanent intre specialistii din sanatate, decidenti si reprezentantii media poate contribui la educatia pentru sanatate in randul populatiei, astfel incat sa asiguram succesul preventiei, fie prin vaccinare, fie prin stil de viata sanatos, alimentatie sau exercitiu fizic.”

 

     Dr. Valeria Herdea – Presedinte AREPMF: „Stirea este o “paine vie”, hrana cotidiana pentru fiecare dintre noi – aceasta este o realitate pe care nu o putem nega.

     Orice stire legata de decizia parentala de a-si vaccina copilul, devine o situatie de criza, intre sustinatorii atitudinii preventive bazate pe evidente stiintifice si sustinatorii fanatici ai conceptului „pro-boala”.

     ”Batalia” in sine, are ca rezultat in cazul fericit, protejarea Vietii copilului de boli infectioase cu risc vital si, in cazul mai putin fericit: boala.

     Criza reala o constituie orele lungi de asteptare ale pacientilor in sistemul medical pentru a clarifica situatia medicatiei fara de care nu pot supravietui, criza generata de un sistem informatic neperformant sau de drumurile nesfarsite ale aceluiasi pacient, impuse aberant de legi scrise neprofesionist. Reala este tensionarea relatiei medic-pacient si asa problematica din pricina timpului scurt avut la dispozitie in cadrul unei consultatii.

     Reale sunt si datele Colegiului Medicilor din Romania, privitoare la situatia in care a ajuns personalul medical din asistenta medicala primara: peste 55% dintre medici sufera de sindrom de burnout, peste 50% dintre medicii din Romania sunt trecuti de 45 de ani, in ultimii 10 ani au emigrat aproximativ 25% dintre medici, avem colegi care au lucrat peste 40 de ani in Slujba semenilor lor si acum primesc o pensie umilitoare, care nu le permite nici macar intretinerea zilnica si medicatia cronica.”

     Intrebare retorica: Criza a devenit un mod de viata al romanului sau viata noastra de romani a devenit un pasaj dureros intre doua crize succesive si absenta oricarei solutii viabile de iesire din aceasta nesfarsita criza la orizont? Quo vadis Domine?

Echipa AREPMF

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors