Saptamana Alaptarii – Scoala Familiei Mele – Comunicat post-eveniment

saptamana_alaptarii_scoala_familiei_mele_comunicat_post_eveniment-1200x600.jpg

     In fiecare an, OMS dedica prima saptamana a lunii august uneia dintre cele mai frumoase sarbatori din lume: Saptamana Mondiala a Alaptarii. Sloganul sub care se desfasoara actiunile din 2019: “Informati parintii! Incurajati alimentatia la san!”, marcheaza pozitia adoptata de catre OMS si UNICEF, pentru a demara un amplu proces de informare si educare a viitoarelor mame, a tinerelor familii, in vederea intelegerii importantei alaptarii pentru primele 6 luni de viata cu extindere pentru primii 2 ani de viata ai copilului. Atentia este atrasa in mod special asupra rolului protector oferit de accesul nou-nascutului la alaptare din primele momente de viata, in fata riscului de aparitie si dezoltare a bolilor cronice in viata de adult.

 

     Malnutritia de secol XXI ramane o amenintare reala sub toate formele ei: 45% dintre decesele sub varsta de 5 ani sunt legate de subnutritie, 52 de milioane de copii sunt subponderali, 41 milioane obezi/supraponderali (OMS 2018). Alimentatia ramane baza viitoarelor boli cronice netransmisibile ale adultului.

 

     Fidela principiilor pentru care s-a infiintat, AREPMF a organizat in ultimii 5 ani, in mai multe zone ale tarii, evenimente care au adus alaturi medici, asistenti medicali, psihologi, consilieri in alaptare si, nu in ultimul rand, reprezentanti ai parintilor.

 

     In acest an AREPMF a dedicat evenimentul reconsiderarii rolului si locului echipei interdiscipinare medicale in sustinerea informarii si educarii gravidelor si a tinerelor mame. Conform statisticilor din 2016, rezultate in urma unui studiu derulat de catre IOMC, in Romania rata alaptarii atinge 12,6%.

 

     AREPMF, prin medicii participanti la Programul “Cabinet prieten al copilului” – cabinet care sustine alaptarea”, care au derulat activitati sistematice educationale destinate viitoarelor mamici, a obtinut un procent de alaptare de 54% pentru grupul populational monitorizat (Influence of Individualized Professional Support on the Breastfeeding Rates in Ten Individual Family Practices from Romania – 2016, Congres WONCA Copenhaga)

 

     Suportul educational, grija fata de gravida / lauza si copilul ei nou-nascut, alimentatia de buna calitate a mamei, habitatul decent, alaturi de siguranta psiho-afectiva a tinerei mame, a facilitat in ultimii ani cresterea procentului de mame care alapteaza minim 6 luni cu extindere spre 2 ani.

     La eveniment, ne-au onorat cu prezenta:

Dr. Ioana Rosca – medic primar neonatolog, Terapie intensiva, Maternitatea Prof. Dr. Panait Sarbu: “Sustinerea emotionala a viitoarelor mame, incurajarea nasterii naturale, a alaptarii din primele ore de dupa nastere, imediat ce mama poate, accepta si doreste, este sustinuta de intreg personalul medical al Maternitatii Prof. Dr. Panait Sarbu. Consideram esentiala dezvoltarea si interventia in echipa mama: medic neonatolog – medic ginecolog – moasa – asistent medical neonatolog – psiholog, in vederea sustinerii tinerelor mame si a copilului lor nou nascut.”

 

Dr. Mihaela Nita – medic primar neonatolog, Presedintele Asociatiei Consilierilor in Alaptare din Romania: “Alaptarea ramane un proces fundamental, indiscutabil – posibil pentru oricare mama, cu conditia incurajarii ei, sustinerii ei, informarii corecte si educarii pentru a incepe alaptarea din prima ora de viata. In acest context este de dorit sa existe suportul familiei, al personalului medical si, nu in ultimul rand, al interventiei consilierilor specializati in alaptare atestati de foruri profesionale internationale recunoscute.”

 

Moasa licentiata, Drd. Anca Balasoiu – Maternitatea Bucur, Proiect “Scoala mamei”:

“Familia tanara, viitoarea mama sau lauza, au nevoie in egala masura de un suport permanent, de educatie si incurajare, in vederea ingrijirii corecte a nou-nascutului. Pregatirea porneste, in mod ideal, in perioada situata inaintea conceptiei viitorului copil, continua pe parcursul sarcinii si apoi al lauziei. Pregatirea pentru cea mai dificila si mai nobila profesie – aceea de a fi un parinte bun – dureaza toata viata. A lucra in echipa, personal medical – parinte, ramane singura cale pentru a creste un copil sanatos.”

 

Dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicina de familie, Coordonator regional AREPMF: “Laptele de mama reprezinta o punte importanta intre alimentatia intrauterina si perioada de diversificare, oferind sugarului in primele 6 luni de viata suportul energetic suficient pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa. Alaptarea creaza o legatura emotionala cu mama, implinind astfel si nevoile de dezvoltare psihica.”

 

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie – profil pediatrie, Presedinte AREPMF: “Programul educational “Scoala Familiei Mele” – Brand AREPMF (inregistrat OSIM), derulat prin cabinetele de medicina de familie, cu practica majoritar pediatrica, ale membrilor AREPMF, este dedicat fiecarui copil, fiecarei familii din aceasta tara. Fiecare dintre copiii nostri are dreptul la viata, sanatate, educatie. Copilul are nevoie de dragostea ambilor parinti, are nevoie sa creasca intr-un mediu sigur, ferit de agresiuni. Alimentatia la san din primele minim 6 luni de viata, cu posibilitatea de a fi continuata pana la 2 ani, asigura o legatura indestructibila a mamei cu copilul sau. Colectivitatea – gradinita sau scoala, intr-un mediu sigur, protejat – permite copilului sa isi poata atinge potentialul maxim de dezvoltare neuro-psiho-motorie, intelectuala si emotionala, esentiale in devenirea sa ca Om.”

 

Alaturi de Echipa AREPMF: Dr. Petruta Tarciuc, Dr. Laura Comnea, Dr. Crenguta Lanba, Dr. Mirela Stefan, Dr. Carmen Mirauta, am avut bucuria sa primim alaturi de noi echipe de colegi practicieni de medicina primara cu practica pediatrica majoritara, din Bucuresti si Ilfov.

 

     Partenerii educationali implicati in procesul de informare si educare al viitoarelor mame, in vederea intelegerii rolului alaptarii in cresterea si dezvoltarea unor generatii sanatoase, au fost: Nestle, Hipp, Bayer, 9 Luni – gratie programelor de responsabilitate sociala pe care aceste companii le deruleaza.

 

     Actiuni similare ale membrilor AREPMF dedicate Saptamanii Mondiale a Alaptarii, vor avea loc in Cluj, Alba, Bistrita si Braila, in perioada 1-8 august 2019.

Echipa AREPMF

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors