Valeria Herdea: radiografie a medicinei de familie în timpul pandemiei

interviu_cu_dr_valeria_herdea.jpg

Valeria Herdea, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a participat la dezbaterea online organizată de grupul de presă DC Media Group cu tema:  Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar.

Ea a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat sistemul de medicină de familie în perioada pandemii, făcând o scurtă radiografie a acestei perioade. „Din punctul de vedere al medicului de medicină de familie, a întâmpinat destul de multe probleme și împreună cu noi au trecut prin acele probleme și pacienții, pentru că, până la urmă, la ei ne referim cu toții. În această perioadă, chiar dacă a fost pandemie, în continuare au fost nou-născuți, în continuare au fost gravide, în continuare am avut pacienți acuți și cronici pe care a trebuit să-i gestionăm. În plus, a apărut provocarea COVID, o boală nouă despre care informațiile erau destul de confuze la început, iar aspectele legislative au contribuit de foarte multe ori la creșterea stării de confuzie”, a precizat ea.

Medicul a mai vorbit despre confuzia generală instaurată din cauza informațiilor puține și contradictorii, dar și despre birocrație și comunicare deficitară din partea autorităților. „Să nu uităm că a fost foarte multă birocrație, pacienții au trecut prin situații extrem de delicate, de la a veni sau a nu veni să-și ia rețeta, de la a avea circuite sau a nu avea circuite, de la rețeta care n-a mers la început în sistemul electronic și apoi, în cele din urmă, a mers, și de la celebra consultație și telemedicina”, a mai spus ea, menționând că telemedicina are limitele ei. „Nu pot lua toate deciziile dacă nu am toate datele. În momentul în care vorbim de telemedicină, poți apela, există Watsapp, există Internet, vorbim de foarte multe ori despre lucrurile astea, dar avem și pacienți de vârsta a treia, care nu au acces la acest mijloc. Este foarte dificil să spui că ajunge să-i trimiți pacientului rețeta. Acest pacient are nevoie de îngrijiri. Faptul că în această perioadă nu am avut cum să-i trimitem, pentru că spitalele a fost blocate și – sigur suntem alături de colegii din spital – a contribuit la îngreunarea fluxului de pacienți pe care i-am avut în medicina primară”, a completat medicul.

Sursa: DcMedical.ro

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors