Artroerezis – tratamentul chirurgical minim invaziv al piciorului plat-valg

10 noiembrie 2021 by Dr. Alexandru Herdea3
artroerezis.png

Parintii sunt adesea tentati sa aplice copiilor ghete ortopedice, talonete sau kinetoterapia atunci cand se pune diagnosticul de picior plat-valg (platfus), insa fara nici un efect. Atunci cand copilul are dureri in timpul mersului, performante sportive scazute, deficit estetic important, se recomanda consultul la medicul ortoped pediatru. Singurul tratament eficient este cel chirurgical.

picior plat valg flexibil - inainte si dupa artroerezis
picior plat valg flexibil – inainte si dupa artroerezis

Artroerezis-ul (sau artroereisis in literatura internationala) reprezintă soluția pentru piciorul plat-valg flexibil, fiind o metodă chirurgicala minim invazivă care permite o recuperare rapidă. Implanturile pentru procedura de Artroerezis au fost folosite cu succes în ortopedia pediatrică, crescând în timp performanțele sportive ale pacientilor și diminuand suferințele piciorului plat.

Prin introducerea implantului in sinus tarsi printr-o incizie de aproximativ 1 cm, este impiedicata prabusirea boltei plantare, intreg piciorul se armonizeaza si capata un aspect corect, normal.

picior plat artroerezis inainte si dupa interventie
picior plat artroerezis inainte si dupa interventie

Pentru o parte dintre pacienti se recomanda reluarea mersului inca din a 2-a zi dupa interventie, iar in alte cazuri se recurge la imobilizare gipsata pentru 2 saptamani pentru confortul pacientului.

Recuperarea in urma interventiei de Artroerezis este rapida, urmand protocolul de kinetoterapie si fizioterapie, pacientul isi reia activitatea sportiva in cel mult 2-3 luni de la operatie.

picior plat - inainte si dupa artroerezis
picior plat – inainte si dupa artroerezis

Mesaje cheie de retinut

  • Pana la varsta de 7-8 ani piciorul plat nu are nevoie de tratament si este considerat fiziologic
  • durerile in timpul mersului, performantele sportive scazute, deficitul estetic important -> consult la medicul ortoped pediatru
  • Singurul tratament eficient al piciorului plat-valg este cel chirurgical

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Citeste si:

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors