Piciorul plat (platfusul) la copil si adolescent

8 noiembrie 2021 by Dr. Alexandru Herdea1
Piciorul-plat.jpg

Poziția piciorului sau felul în care copilul pășește reprezintă un subiect de mare interes pentru părinți, fiind unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul ortoped pediatru.

Piciorul plat-valg la copil și adolescent, intitulat popular drept „platfus” reprezintă o condiție în care pacientul nu poate pași corect. Netratat, acesta poate duce în viața de adult la complicații care necesită un tratament complex, adesea însoțit de dureri și recuperare dificilă. Artroerezis-ul reprezintă una dintre soluții pentru piciorul plat-valg simptomatic, fiind o metodă chirurgicala minim invazivă care permite o recuperare rapidă. Implanturi pentru procedura de Artroerezis au fost folosite cu succes în ortopedia pediatrică si astfel au crescut în timp performanțele sportive ale copiilor tratati, diminuand suferințele piciorului plat.

Generalitati

Piciorul plat-valg este privit in general ca lipsa boltei plantare, insa din punct de vedere medical reprezinta o conditie complexa. In momentul in care pacientul sta in picioare, privit din fata si din spate se observa o serie de abateri de la normal:

picior plat-valg la copil si adolescent - vedere de sus si din spate
picior plat-valg la copil si adolescent – vedere de sus si din spate

  • absenta arcului plantar longitudinal
  • valgus calcanean
  • abductia antepiciorului (semnul de “prea multe degete”)
  • supinatia antepiciorului

picior plat-valg
picior plat-valg

Felul in care piciorul calca vine ca raspuns al axului membrelor inferioare, care se afla intr-o continua schimbare de cand ne nastem si pana spre varsta de 7-8 ani. Acest aspect este important de retinut atunci cand se pune diagnosticul de picior plat-valg. In articolul de astazi vom vorbi despre forma flexibila a piciorului plat.

Cand se pune corect diagnosticul de picior plat-valg?

Vom afla impreuna cand consideram piciorul plat ca fiind normal sau patologic, in functie de varsta copilului.

Grupa de varsta 0-1 an: Piciorul talus-valgus (“tal-valg”)

Piciorul talus-valgus (tal-valg)
Piciorul talus-valgus (tal-valg)

Piciorul tal-valg reprezinta hiperflexia dorsala a piciorului peste limita. Aproximativ 80% dintre copiii nou-nascuti se nasc cu picior tal-valg, in grade diferite de severitate. La manevra de hiperflexie a picioarelor, acestea ating partea anterioara a gambei, in loc sa se opreasca la normal.

Este o afectiune nedureroasa, iar uneori se poate constata o pozitie in rotatie externa a picioarelor alaturi de o deviere in valg a retropiciorului (calcaiului).

In principiu reprezinta o variatie a normalului, insa anumite tipuri au nevoie de tratament si urmarire. Citeste mai mult despre piciorul plat la bebelus.

Grupa de varsta 1-3 ani: Piciorul valg fiziologic

picior plat fiziologic - varsta 1, 2 si 3 ani
picior plat fiziologic – varsta 1, 2 si 3 ani

Elemente fiziologice (normale) la aceasta varsta:

  • Lipsa arcului plantar longitudinal
  • Paseste cu sprijin in interior
  • Calcaneu in valg
  • Mers cu varfurile in rotatie externa sau interna
  • Hiperlaxitate ligamentara

Mersul se afla in evolutie, nu este inca definitiv si difera in totalitate fata de felul in care va merge si va pasi ca adult.

Tratament? NU

Recomandari: sport si activitati in aer liber, incaltaminte normala (fara talonete).

Grupa de varsta 4-6 ani: Piciorul valg fiziologic

picior plat fiziologic la varsta de 4, 5, 6 ani
picior plat fiziologic la varsta de 4, 5, 6 ani

Aspect fiziologic (normal) la aceasta varsta asa cum reiese din imagine. In general piciorul este flexibil, nedureros.

Tratament? NU

Recomandari: sport si activitati in aer liber, incaltaminte normala (fara talonete).

Kinetoterapia este recomandata pentru stimularea contracturii fasciei plantare, alungirea TA si aparitia unei forme armonioase a piciorului, insa are o rata de raspuns de doar 20%.

Grupa de varsta de peste 7-8 ani: Picior plat-valg – flexibil

picior plat la varsta de 7, 8 ani
picior plat la varsta de 7, 8 ani

Dupa varsta de 7-8 ani se considera ca axul membrelor inferioare a ajuns la varianta definitiva (de adult), iar felul in care copilul paseste va ramane definitiv asa cum il vedem.

Netratat, acesta poate duce la complicații în viața de adult care necesită un tratament complex, adesea însoțit de dureri și recuperare dificilă.

Acesta este momentul in care cu certitudine se poate pune corect diagnosticul de picior plat-valg (sau popular “platfus”). Exista 3 tipuri de picior plat-valg:

  • Picior plat-valg flexibil cu scurtare de tendon Achilean
  • Picior plat-valg flexibil
  • Picior plat-valg rigid

Artroerezis

Tratamentul piciorului plat-valg flexibil cu sau fara scurtare de tendon Achilean

Parintii sunt adesea tentati sa incerce ghete ortopedice, talonete sau kinetoterapie atunci cand afla de acest diagnostic, insa fara nici un efect. Atunci cand copilul are dureri in timpul mersului, performante sportive scazute, deficit estetic important, se recomanda consultul la medicul ortoped pediatru. Singurul tratament eficient este cel chirurgical.

picior plat valg flexibil - inainte si dupa artroerezis
picior plat valg flexibil – inainte si dupa artroerezis

Artroerezis-ul reprezintă una dintre soluțiile pentru piciorul plat-valg flexibil, fiind o metodă chirurgicala minim invazivă care permite o recuperare rapidă. Implanturile pentru procedura de Artroerezis au fost folosite cu succes în ortopedia pediatrică, crescând în timp performanțele sportive ale pacientilor și diminuand suferințele piciorului plat.

Prin introducerea implantului in sinus tarsi printr-o incizie de aproximativ 1 cm, este impiedicata prabusirea boltei plantare, intreg piciorul se armonizeaza si capata un aspect corect, normal.

picior plat artroerezis inainte si dupa interventie
picior plat artroerezis inainte si dupa interventie

Pentru o parte dintre pacienti se recomanda reluarea mersului inca din a 2-a zi dupa interventie, iar in alte cazuri se recurge la imobilizare gipsata pentru 2 saptamani pentru confortul pacientului.

Recuperarea in urma interventiei de Artroerezis este rapida, urmand protocolul de kinetoterapie si fizioterapie, pacientul isi reia activitatea sportiva in cel mult 2-3 luni de la operatie.

picior plat - inainte si dupa artroerezis
picior plat – inainte si dupa artroerezis

Alungirea transcalcaneana de raza externa a piciorului tip Mosca (“lateral column lengthening”)

Alungirea transcalcaneana a razei externe tip Mosca - lateral column lengthening
Alungirea transcalcaneana a razei externe tip Mosca – lateral column lengthening

In formele severe ale piciorului plat-valg, atunci cand arthroerezis-ul nu este suficient pentru a corecta deformitatea, este recomandata alungirea transcalcaneana de raza externa a piciorului tip Mosca. Diferenta dintre alungirea de raza externa tip Mosca si Artroerezis este data de faptul ca se foloseste un grefon osos (recoltat de la nivelul șoldului) in locul unui implant de titan. Astfel, in urma osteotomiei de calcaneu se introduce grefonul osos, rezultand alungirea razei externe si corectarea deformarii piciorului.

Rezultatele procedurii sunt la fel de bune, comparabile, cu cele obtinute in Artroerezis, desi este o procedura mai invaziva. Dupa interventia de alungire a razei externe, pacientul va ramane in imobilizare gipsata pentru 3 saptamani, apoi timp de 2 saptamani va relua mersul cu sprijin partial, iar la 5 saptamani reia mersul cu sprijin total.

Alungirea transcalcaneana a razei externe tip Mosca - lateral column lengthening
Alungirea transcalcaneana a razei externe tip Mosca – lateral column lengthening

Dupa aproximativ 3 luni, putem considera piciorul operat ca fiind vindecat, iar pacientul poate relua activitatile sportive.

Interventia se realizeaza initial unilateral (pe o singura parte), iar dupa 3 luni se poate interveni si asupra celuilalt picior.

Mesaje cheie de retinut

  • Pana la varsta de 7-8 ani piciorul plat nu are nevoie de tratament si este considerat fiziologic
  • durerile in timpul mersului, performantele sportive scazute, deficitul estetic important -> consult la medicul ortoped pediatru
  • Singurul tratament eficient al piciorului plat-valg este cel chirurgical

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors