Tulburările de Mers la Copii

24 octombrie 2023 by Dr. Alexandru Herdea0
v7-1200x800.png

Copiii noștri pot întâmpina diverse dificultăți legate de modul în care mersul se dezvoltă și evoluează. De la piciorul plat și până la alte tulburări ale mersului, Dr. Herdea ne va ajuta să înțelegem ce anume ar trebui să atragă atenția părinților și cum putem gestiona aceste probleme. În cadrul discuției noastre, vom explora diverse aspecte legate de diagnostic, tratament și prevenție în cazul tulburărilor de mers la copii, și vom afla cum pot părinții să își ajute copiii să aibă un mers sănătos și corect.

În cadrul emisiunii de astăzi, vom explora câteva aspecte importante legate de tulburările de mers la copii. Vom discuta despre mersul cu vârfurile picioarelor spre interior, mersul pe vârfuri, piciorul plat la copii și recomandările pentru încălțăminte adecvată. Fiecare părinte își dorește să aibă un copil sănătos și normal. Este crucial să facem distincția între ceea ce este normal și ceea ce poate fi considerat problematic. De asemenea, ne vom întreba până la ce vârstă putem considera că un mers mai puțin obișnuit este încă în limitele normalului și când ar trebui să ne preocupăm de el.

Coxa Antetorsa – Mersul cu Vârfurile spre Interior

Mersul cu vârfurile picioarelor spre interior este adesea consecința unei anteversii femurale crescute, cunoscută sub denumirea de “Coxa Antetorsa”. În copilărie, această modificare a arhitecturii articulației șoldului îi permite copilului să adopte ușor poziții precum statul “în formă de W” sau cu picioarele sub el. Cu toate acestea, în funcție de severitate, mersul cu vârfurile spre interior poate deveni o problemă când copilul se împiedică de propriile picioare în timp ce aleargă. Acesta este motivul pentru care părinții consultă un ortoped pediatru în multe cazuri.

În primii ani de viață, o anteversie femurală crescută este adesea considerată normală, ca parte a dezvoltării fiziologice. Cu toate acestea, pe măsură ce copilul crește, această condiție ar trebui să revină la normal în jurul vârstei de 7-8 ani. Tratamentul poate varia de la corectarea simplă a pozițiilor considerate vicioase, cum ar fi statul “în formă de W” sau “ca broscuta”, până la kinetoterapie și reeducarea mersului corect.

Piciorul Equin – Mersul pe Vârfuri – Equinism

Tulburările de Mers la Copii
Tulburările de Mers la Copii

Un alt motiv pentru care părinții se adresează specialiștilor este mersul copilului pe vârfuri. Merită menționat că, în primii ani de viață, mersul pe vârfuri poate fi doar o joacă și nu reprezintă o boală în adevăratul sens al cuvântului. Această etapă, în care copilul se amuză mergând pe vârfuri, este cunoscută sub numele de “Equinism”.

De multe ori, această fază dispare de la sine în timp, devenind mai puțin interesantă pentru copil. Cu toate acestea, chiar dacă pare o joacă, mersul pe vârfuri trebuie corectat din timp, deoarece există riscul ca o simplă joacă să evolueze într-un “Picior Equin,” care implică o scurtare ireversibilă a tendonului Achilean. Atunci când acest tendon devine scurt, piciorul nu mai poate face o flexie normală (“îndoirea pe spate”), ceea ce determină copilul să meargă doar pe vârfuri, cu susținere pe partea din față a piciorului.

Evaluarea amprentei plantare poate furniza informații valoroase cu privire la modul în care copilul își așează picioarele și se sprijină. Tratamentul variază de la exerciții de kinetoterapie până la intervenții chirurgicale pentru alungirea tendonului Achilean, cu scopul de a restabili un mers normal.

Mențiune Importantă: Premergătorul poate, de multe ori, contribui la dezvoltarea “Piciorului Echin” și scurtarea tendonului Achilean, motiv pentru care trebuie evitat.

Încălțămintea Recomandată pentru Copii

Încălțămintea Recomandată pentru Copii
Încălțămintea Recomandată pentru Copii

Nu există o încălțăminte specifică, marcă sau caracteristică în sine pentru încălțăminte potrivită copiilor. Cu toate acestea, este esențial ca încălțăminta destinată copiilor să îndeplinească două criterii importante:

  • Să fie potrivită mărimii copilului.
  • Să fie de calitate, similară cu încălțămintea purtată de părinți (“incaltaminte asa cum poarta mama sau tata”).

Piciorul Plat al Copilului

Probabil cea mai comună preocupare pentru care părinții consultă un ortoped pediatru este piciorul plat la copii. Așa cum am discutat în alte articole, piciorul plat poate fi considerat normal până la o anumită vârstă, dar după aceea poate deveni o problemă care necesită tratament chirurgical.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors