Beneficiile alimentatiei la san
Laptele de mama este alimentul ideal pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Lipsa alaptarii cat si diversificarea inadecvata sunt importanti factori de risc pentru morbiditatea si mortalitatea infantila iar pe termen lung pentru performante scolare scazute, dezvoltare intelectuala si integrare sociala reduse.
Fiecare mama sanatoasa are oportunitatea de a-i oferi copilului ei hrana complexa si personalizata, cu o compozitie adaptata nevoilor acestuia. trebuie doar sa fie informata si consiliata corect si sa fie sprijinita de familie, de cadrele medicale si de comunitate.
Beneficiile alimentatiei naturale pentru copil
– scade incidenta infectiilor gastrointestinale, respiratorii superioare si otice
– scade incidenta mortii subite la sugar
– reduce riscul aparitiei alergiilor
– stimuleaza dezvoltarea cognitiva
– reduce riscul diabetului zaharat de tip 1 si 2
– previne malnutritia
– reduce riscul obezitatii si hipercolesterolemiei
– reduce riscul de boala Crohn
– are efect analgezic.
Beneficiile alimentatiei naturale pentru mama
– ajuta involutia uterina rapida dupa nastere
– previne hemoragia postpartum
– întarzie reaparitia menstruatiei
– reduce riscul de anemie si necesarul de fier al mamei
– accelereaza pierderea în greutate
– protejeaza împotriva cancerului de san si ovar
– ofera protectie împotriva osteoporozei menopauzale
– scade riscul de diabet zaharat de tip 2
– scade necesarul de insulina la mamele diabetice
– este mai comoda si mai putin obositoare
se realizeaza o legatura psiho-afectiva profunda între mama si copil
Citeste si: Saptamana internationala a alaptarii
**sursa arepmf.ro
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.