Top 10 Alimentar pentru Mesele de Sarbatori

30 decembrie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
top_10_alimentar_pentru_mesele_de_sarbatori.jpg

Mesele de Sarbatori de Craciun, de An Nou, sunt menite sa ne adune impreuna cu cei dragi ai nostrii, cu familia, prietenii, sa implineasca bucuria de a fi alaturi de ei, toate aceste momente, apartinand de fapt traditiilor noastre stravechi !

 

Atitudinea preventiva, consumul decent din bunatatile puse pe masa de sarbatoare, ramane cea mai sigura pavaza, impotriva efectelor produse de potentialele excese, la care suntem tentati sa ajungem adesea, prin insasi firea noastra umana!

Pofta Buna cu moderatie!

 

10. Consumati cu moderatie alcool

     Alcoolul poate afecta grav sanatatea noastra dar si linistea celor dragi noua. Abuzul poate duce la probleme serioase: varsaturi, cefalee (dureri de cap), curbatura (stare de rau generala, insotita de dureri musculare, dorinta de a zace la pat). Intoxicatiile cu alcool primeaza intre cauzele “vizitelor” din camerele de garda ale spitalelor in perioada Sarbatorilor.

 

Recomandare: pentru un adult sanatos: Vin rosu-200ml sau bere-300ml sau 50 ml alcool – de preferat produse naturale fara benzoat, fara edulcoranti, conservanti, coloranti!

9. Verificati data expirarii valabilitatii produselor inscriptionata pe ambalaj

Consumati alimente proaspete, citind cu atentie data expirarii inscriptionata pe produse. Atentie la perioada de “oferte” din supermarket-uri! Foarte multe magazine includ in oferta lor produse cu un pret mult mai mic decat cel normal, insa cu data expirarii in luna curenta!

8. Consumati cel putin 2 litri de apa pe zi

Consumati apa plata oligominerala in cantitati mari: minim 2 l/24 ore (nu acidulata, fara sodiu in exces), daca este posibil consumati un pahar de apa plata inainte de mesele principale (reduce usor apetitul si in consecinta, veti manca cu mai multa atentie si ponderatie, fara riscul de a ajunge la “supraplinul” stomacului dvs.

7. Limitati consumul de carne rosie

Consumati cu moderatie: carne si preparate din carne, in special carne rosie, vanat (tocaturi, carnati, caltabos, sangerete, pate…), evitati mezelurile. Studiile asociaza cresterea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, alaturi de consumul crescut de carne rosie.

 

Recomandare: peste, pui de tara, curcan de tara crescuti cu produse nemodificate genetic si fara insecticide.

6. Consumati cu moderatie grasimi animale

Consumati cu moderatie grasimi animale, afumaturi, conserve de orice tip, maioneza. Grasimile saturate din carnea de porc si oaie sunt responsabile de aparitia bolilor aterogene (placile de aterom de pe vase). Grasimile nesaturate din carnea de pui sau peste nu au efecte nocive pe vasele de sange, dar excesele duc la ingrasare si la aparitia bolilor metabolice.

 

Recomandare: unt, smantana proaspata, ulei de palmier pentru prajitul “celebrilor” cartofi pai, ulei de masline pentru salate.

5. Evitati preparatele imbogatite cu E-uri sau alti aditivi alimentari

Consumati cu moderatie dulciurile preparate in casa, evitand pe cat posibil dulciurile preparate industrial (edulcoranti, coloranti, afanatori, E-uri…).

 

Recomandare: evitati produse de patiserie preparate din “premix-uri” (amestecuri gata de preparare, inclusiv oua sub forma de pudra, la care se adauga doar apa).

4. Indigestia, primul semn care apare dupa o masa bogata de Sarbatori

Atentie la cantitatea totala de alimente consumate per masa – Personalizati! Adaptati! -la varsta, sex, stare de sanatate, clima, zona geografica, efort fizic, traditii, etc. Traditia ne indeamna sa avem mese bogate, imbelsugate, mai ales de Craciun si Revelion, insa nu trebuie sa uitam de bunele maniere si sa mancam in exces.

 

Recomandare: stomacul dvs are dimensiunea palmei dvs stangi, in consecinta are si o capacitate pe masura. Nu il fortati sa se dilate peste masura, pentru ca va va crea necazuri!

3. Meniu: 3 mese principale si 2 gustari intre mese

Spatiati mesele la minim doua ore intre felurile de mancare (valabil pentru serile cu mese lungi, precum masa de Revelion). In timpul zilei, se recomanda a servi 3 mese principale, alaturi de 2 gustari intre mese. Perioada Sarbatorilor ne testeaza gusturile culinare tuturor, iar respectarea celor 3 mese cu 2 gustari devine o adevarata provocare.

 

Recomandare: la masa de Revelion, surprindeti-va in mod placut oaspetii cu salate de cruditati, mix de salate cu fructe de mare.

2. Consumati legume si fructe din abundenta

Consumati fructe la cel putin 2 mese zilnic, legume la minim 3 mese pe zi. Printre fructele de sezon se numara mandarinele si portocalele, fiind alimente bogate in nutrienti (mai ales in vitamina C). Studiile au demonstrat o digestie mult mai usoara daca la mesele principale se consuma fructe si legume (rol antioxidant) la aperitiv si nu la final (salate de cruditati).

 

Recomandare:  reflectati la celebra zicala: “1 mar pe zi, te apara de doctor”

1. Dupa sarbatori, urmeaza “curele de detoxifiere”

Dupa o perioada de excese alimentare, reveniti treptat la meniul anterior, printr-o perioada de alimentatie usoara, de tip ovo-lacto-vegetarian alaturi de peste si lichide din abundenta (apa, ceai de plante, suc de fructe stors la storcator in casa, 150-200 ml/zilnic consumat in primele 30 de minute de la preparare) fara a impune organismului perioade de abstinenta alimentara voita, pentru pierderea acelor kilograme care “au avut grija sa se depuna” in mod total  de nedorit pe corpul nostru.

 

Orice perioada de refacere inseamna automat si MISCARE!

 

Fara miscare, orice tentativa de a ne reveni dupa o perioada de excese, ramane doar la stadiul de proza si nu va avea rezultate constante! Dupa masa, se recomanda  o plimbare usoara. Intre mese, zilnic,  minim 1 ora de plimbare in aer liber, innot de doua ori pe saptamana, inclusiv sport constant efectuat la domiciliul nostru personal, ne  vor asigura sanatatea, cea atat de mult dorita de catre noi toti!  

Recomandare: nu utilizati cure de slabire monomorfe (diete exclusiv carnate sau strict cu apa mai multe zile), pentru ca riscati sa va produceti singuri dezechilibre grave in organism .Solicitati ajutor medical!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors