42-dr.jpg

Rubeola este o boala infecto-contagioasa, rapid transmisibila, care poate afecta atat copiii cat si adultii care nu au trecut prin afectiune la varsta mica. Este caracterizata de prezenta unei triade simptomatice: catar + adenopatii + exantem. Catarul sau manifestarile respiratorii catarale (catar = secretii nazale apoase, nas infundat), prezenta unor adenopatii (tumefactie dureroasa a ganglionilor retro-occipitali (zona cefei), a caror marime poate varia de la dimensiunea unui bob de mazare pana la dimensiunea unei alune, atunci cand afectiunea apare la varste mari), exantem = eruptie micro-papuloasa, roz-rosiatica extinsa (pete reliefate de la nivelul pielii de forme si marimi diferite, cu aspect catifelat). Este cunoscuta sub diferite denumiri in functie de zona si tara – pojarel – la noi, “german measles” – in populatia nordica. A fost descrisa prima data, de catre medicii germani si recunoscuta ca o boala de sine statatoare, la sfarsitul secolului XIX. Englezii o denumesc – “rubella” -, in limba maghiara este denumita “barany himlo” – (pojarelul mieilor), probabil si pentru ca primavara si toamna sunt momentele in care boala se manifesta cu precadere. Poate aparea insa si in restul anului, mai ales in colectivitati de copii.  

Navigare usoara

 1. Generalitati despre rubeola
 2. De cine este produsa rubeola?
 3. Manifestari clinice ale rubeolei
 4. Gravida si rubeola
 5. Ce putem face acasa?
 6. Tratamentul rubeolei
 7. Prognostic si complicatii
 8. Profilaxie – Preventie

De cine este produsa rubeola – Etiologie

Afectiunea este produsa de catre virusul rubeolic. Sursa de infectie este reprezentata de catre bolnavul de rubeola sau de catre cei care fac forme de boala inaparenta (fara eruptie), iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoana la persoana, pe calea aerului. Din pacate, boala este importanta, nu atat datorita simptomelor prin care se manifesta sau pentru ca necesita izolare (deci este grevata de absenteism scolar sau de la locul de munca, in cazul adultilor), ea are o semnificatie deosebita atunci cand se manifesta la gravide, mai ales in primele 3 luni de sarcina. Gravida afectata de boala, poate da nastere unui copil malformat, ceea ce implica o serie de probleme atat la nivel familial dar si costuri sociale mari, care privesc recuperarea si ingrijirea copiilor, dupa nastere. Nou-nascutul cu rubeola congenitala, provenit de la mama care a contactat rubeola in primele 4 luni de sarcina, devine la randul lui un excretor (sursa) de virusi pentru mai multe luni, astfel incat poate transmite infectia celor din jur. Exista date in literatura care afirma ca excretia de virusi se poate intinde chiar si pe 1 an.

 

Pacientii sunt contagiosi cu circa 7 zile inainte de eruptie si 5 zile dupa eruptie. Dupa infectie ramane o imunitate de lunga durata. Exista posibilitatea de reinfectie, la persoane care au o imunitate scazuta, gravide, de aceea se recomanda gravidelor sa evite pe cat posibil contactul cu o persoana bolnava sau presupus a fi bolnava sau contact cu un bolnav.

Manifestari clinice ale rubeolei – Tablou clinic

Cum se manifesta boala? Cand trebuie sa mergem la medic?

     Incubatia – (perioada de cand s-a produs contactul infectant si pana cand apar primele semne clinice), variaza intre 14 si 21 zile (cu o medie de 17-28 zile). In primele 2-4 zile apare febra moderata, catar nazal (cu secretii apoase), ochi rosii, usor injectati, dureri in gat, dureri de cap, stare generala caracterizata prin indispozitie, usoara inapetenta.

 

Dupa acesta perioada, apar ganglionii din zona occipitala, zona cefei, zona laterale a gatului, axilari (subbrat), si inghinali (baza copasei).

 

Ganglionii sunt duri la palpare, sensibili (durerosi). Apar cu o saptamana inainte de eruptie si persista uneori chair si 6 saptamani, fiind cunoscut ca “sunt primul si ultimul semn al rubeolei”.

 

Eruptia – este reprezentata de pete roz-rosiatice, nu foarte intens colorate, cu aspect catifelat, ovale sau rotunde cu zone de piele curata intre ele, de dimensiuni diferite, care apar inital, dupa ureche si pe frunte. Eruptia se intinde foarte repede, inspre torace si apoi inspre membre. Eruptia poate dura cateva ore sau 2-3 zile”vine si pleaca”. Spre deosebire de alte boli eruptive, rubeola nu lasa urme, eventual o coloratie palid-bruna, cu caracter trecator. Adultul prezinta o eruptie mai intensa si stare generala mai alterata decat copilul. Pot aparea dureri articulare si chiar tumefierea (umflarea discreta) articulatiilor.

 

     Este foarte important, ca pacientul sa se prezinte rapid la medic, pentru a fi diagnosticat si izolat. Complicatiile bolii includ afectari ale articulatiilor, purpura (eruptie de tip petesial) dar si afectarea severa a sistemului nervos central-encefalita, cu sechele severe pe toata viata.

 

Gravida si rubeola

O situatie particulara o reprezinta rubeola congenitala. Ea poate apare atunci cand gravida care nu a avut rubeola la varsta mica, deci nu are imunitate, aflata in primele 16 saptamani de sarcina (primele 4 luni!), vine in contact cu un bolnav de rubeola. Cel mai mare risc il reprezinta primele 11-12 saptamani de sarcina!!

 

Fatul se poate naste cu malformatii severe (oculare-cataracta glaucom, cardiace, surditate, osoase, neuropsihice cu retard extrem de sever, digestive, urinare, la nivelul pielii, tulburari de crestere). Daca afectarea este severa, pot aparea avorturi sau chiar decesul fatului in uter.

 

      Atentie! Orice contact cunoscut, al unei gravide in primele 16 saptamani, cu un bolnav de rubeola, impune prezentarea de urgenta la medic, pentru monitorizare si indrumare specializata corecta!

 

Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!

Este foarte important sa identificati persoana de contact, cu care se presupune ca ati intrat in contact. Prezentati corect simptomele: cum au aparut, cum au evoluat, caracteristicile eruptiei, eventualele tratamente urmate, pentru a se evita confuziile nedorite (eventuale alergii, alte boli eruptive cu eruptie asemanatoare) si a usura punerea unui diagnostic corect si in timp util.

Ce putem face acasa?

Pacientul se izoleaza la domiciliu timp de 7 zile. Regimul alimentar este unul de crutare, dar nu sever, cu hidratare corecta, sucuri de fructe, ceaiuri, apa plata, legume, fructe, branzeturi nefermentate, neafumate iar dupa perioada febrila se poate administra si carne alba de peste si eventual pui. Nu se recomanda exces de proteine pe perioada febrila.

 

Se recomanda repaus la pat in cazurile mai severe sau odihna activa la domiciliu in cazurile cu evolutie mai usoara. Se pot administra antitermice (Exp: Paracetamol – Atentie! In doze corecte). Orice alta medicatie se va stabili de comun acord cu medicul curant, in urma consultului.

Tratamentul rubeolei

Informatii despre tratament

Tratamentul va fi prescris numai de catre medic, dupa ce examineaza pacientul si se diferentiaza in functie de varsta pacientului, prezenta complicatiilor si alte criterii particulare. Fiind o afectiune virala, antibioticele nu au efect asupra virusilor, in consecinta nu se recomada utilizarea antibioticelor!

 

Tratamentul se va adresa simptomelor usoare – pentru febra, cefalee, etc se poate adminstra Paracetamol (atentie la supradozari!), Novocalmin – supozitoare la copii, Algocalmin – comprimate la adulti.

 

     Atentie! Aparitia complicatiilor: dureri articulare, eruptii petesiale, simptome legate de sistemul nervos central – cefalee intensa (dureri de cap puternice), stare de dezorientare, etc. necesita reevaluarea pacientului intr-un serviciu de specialitate!

 

In cazul rubeolei congenitale tratamentul se efectueaza in servicii specializate in functie de afectarile de organ ale pacientului

 

Boala evolueaza fara sa puna probleme severe, daca sunt respectate cele cateva principii de baza: izolare, igiena, atentie sporita pentru categoriile de risc inalt (copii foarte mici, gravide, pacienti varsnici, pacienti cu deficite de imunitate, pacienti aflati in convalescenta, etc)

Prognostic si complicatii

     Prognosticul – este excelent in cazul respectarii regulilor minime de izolare, odihna, evitarea contactului cu persoane grav bolnave (alte boli infectioase, TBC, etc).

     Complicatiile sunt rare si se trateaza in spital. La cel mai mic semn de gravitate trebuie sunat medicul de familie.

Profilaxie – Preventie

     Important: desi are o evolutie relativ rapida spre vindecare si complicatiile severe sunt destul de rare, rubeola, ramane o boala cu contagiozitate ridicata (scade rezistenta la alte imbolnaviri in perioada de 3-6 saptamani de dupa boala), ceea ce impune:

 1. atentie sporita, la grupele de risc (gravide !)
 2. Imunizare corecta a copiilor la varsta de 1an (medicul de familie), cu rapel (revaccinare) in clasa întai (medicul scolar), cu vaccin combinat pentru rujeola-rubeola-oreion (prin Programul National de Vaccinari – vaccin obligatoriu si GRATUIT prin medicul de familie) si revaccinare cu vaccin antirubeolic, la fetele din clasele XI-XII, daca nu au fost prinse in schema de vaccinare in anii precedenti !
 3. administarea de regim alimentar bogat in fructe, legume, grau incoltit, peste
 4. administrarea de vitamine (vitamina A, grupul B, D, E, K, minerale, Vitamina C), eventual in preparate destinate special copiilor, pe perioada convalescentei.

 

Rubeola este foarte contagioasa, de aceea orice caz, va fi anuntat in colectivitate (gradinita, scoala). Persoanele care vin in contact cu persoana bolnava pot face aceasta boala, daca nu au avut-o!

 

Nu administrati medicamente fara a fi prescrise de medic. Nu se trateaza cu antibiotice. Aveti grija la medicamentele pentru febra, mai ales in cazul copiilor, supradozarea poate produce intoxicatii serioase.

 

Imunitatea oferita de rubeola este de lunga durata, pe parcursul vietii pot insa apare reambolnaviri in aproximativ 3-5% din cazuri, de obicei, la persoanele care au deficiente foarte grave de imunitate.

 

Vaccinarea este o metoda eficienta de preventie a imbolnavirilor, dar mai ales de prevenire a infectiei in timpul sarcinii si nasterea de feti malformati!

Vaccinul este gratuit si se efectueaza in cabinetele medicilor de familie la varsta de 1 an, cu un rapel la varsta de 7 ani!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


13 comments

 • Dani

  8 aprilie 2012 at 15:30

  Totusi e voie sau nu sa faci dus? ce e voie sa mananci? nu prea mai inteleg nimic,am cautat pe internet si difera foarte mult raspunsurile.Cat trebuie sa stau in casa din momentul aparitiei bubelor? 7 zile sau 14? pot sa beau suc si sa mananc seminte? (sunt meciuri)  ,dulciuri pot?

  Reply

 • Dr. Herdea

  8 aprilie 2012 at 22:06

  Re: 1.In primul rand se spune”Buna seara!Ma numesc …..2.In cazul varicelei izolarea la domiciliu este in functie de ce forma de boala aveti ,ex o forma  usoara poate sa se rezolve in 7 zile,o forma mai severa,poate dura chiar si 21 zile(va puteti spala”limitat”-ochi, cavitate bucala,axile,zona genitala,chiar de mai multe ori pe zi,pt ca sa nu va suprainfectati,in rest igiena blanda pt a nu ramane cu urme)3.Este indicat sa  nu consumati alimente de provenienta si continut …discutabil(chiar si atunci cand sunt meciuri…)Va doresc sanatate si intelepciune in a va pstra sanatatea urmand totusi o dieta corecta,Dr. Herdea
  ——————————-
  in data de 2012-04-08 15:30:54, Dani
  a scris:
  "Totusi e voie sau nu sa faci dus? ce e voie sa mananci? nu prea mai inteleg nimic,am cautat pe internet si difera foarte mult raspunsurile.Cat trebuie sa stau in casa din momentul aparitiei bubelor? 7 zile sau 14? pot sa beau suc si sa mananc seminte? (sunt meciuri)  ,dulciuri pot?"

  Reply

 • Stefan

  28 aprilie 2012 at 3:34

  Buna seara, sau buna dimineata ( cum vreti sa o luati ) ,Ma numesc  Ionita Stefan am fost diagnosticat cu rubeola in data de 23 ale luni curente in urma unei erupti de numai cateva ore,dar care a aparut in urmatoarele doua zile din nou cu mancarimi . Astazi , vineri m-am simtit foarte bine exceptand o slaba durere de cap.Ganglioni au scazut de la dimensiunea de boabe de mazare la o dimensiune de capat de ac de gamalie. cele doua intrebari ale mele ar fii urmatoarele : 1 : in lobul urechi stangi mi-a aparut un ganglion in urma cu vreo doua saptamani ,este un lucru normal? Precizez ca si acesta si-a redus din dimensiune .  Iar a doua intrebare este daca am voie sa parasesc domiciliul  maine <sambata> deoarece este ziua prietenei mele si trebuie sa ies cu ea in oras 🙁 ….este voie? Va multumesc, Cu stima Ionita Stefan .

  Reply

 • Dr. Herdea

  30 aprilie 2012 at 11:59

  Re: Se poate iesi din casa dupa 7 zile,pentru ca minim 7 zile dupa eruptie sunteti contagios. Zi frumoasa si sanatate multa, Echipa dr Herdea
  ——————————-
  in data de 2012-04-28 03:34:06, Stefan
  a scris:
  "Buna seara, sau buna dimineata ( cum vreti sa o luati ) ,Ma numesc  Ionita Stefan am fost diagnosticat cu rubeola in data de 23 ale luni curente in urma unei erupti de numai cateva ore,dar care a aparut in urmatoarele doua zile din nou cu mancarimi . Astazi , vineri m-am simtit foarte bine exceptand o slaba durere de cap.Ganglioni au scazut de la dimensiunea de boabe de mazare la o dimensiune de capat de ac de gamalie. cele doua intrebari ale mele ar fii urmatoarele : 1 : in lobul urechi stangi mi-a aparut un ganglion in urma cu vreo doua saptamani ,este un lucru normal? Precizez ca si acesta si-a redus din dimensiune .  Iar a doua intrebare este daca am voie sa parasesc domiciliul  maine deoarece este ziua prietenei mele si trebuie sa ies cu ea in oras 🙁 ….este voie? Va multumesc, Cu stima Ionita Stefan .
  "

  Reply

 • Cristian LIteanu

  2 mai 2012 at 10:53

  Buna ziua.numele meu este cristian liteanu…acum 2 zile mi-au iesit niste bubite rosii pe fata.Am crezut ca e 
  o alergie  de la soare ,ca ieri toate persoasele cu care m-am intalnit sa imi zica ca am fata plina de bubite.M-am uitat pe corp si tot la fel eram plin de bubite.Am ganglionii inflamati de la toate incheieturile.Dureri de cap nedureroase,doar mici usturimi ale stomacului,nimic insuportabil.Ochii imi sunt injectati si stranut mai mereu,nasul imi curge…Nu am fost la medic dar am vazut simptomele pe internet si mi-am dat seama ca am rubeola.Ieri am crezut ca am toxinfectie alimentara atunci pe moment nici de gand sa fac rubeola la 23 de ani.In urma celor spuse am 3 nelamuriri:1.Am cu adevarat rubeola?Si de cate ori poti face rubeola,mai ales ca la mine e a 2 a sau a 3 a oara??2.Aqm bubitele sunt extinse pe tot corpul,cam cate zile mai am de stat acasa ,mai ales ca in ultimele 2 zile nu am respectat un regim de rubeola??3.Chiar nu pot iesi deloc afara,15-20 de min macar?

  Reply

 • Dr. Herdea

  2 mai 2012 at 18:39

  Re: Consultati rapid un medic infectionist (Spitalul Victor Babes sau Institutul Matei Bals).
  Cu stima, Dr. Herdea
  ——————————-
  in data de 2012-05-02 10:53:10, Cristian LIteanu
  a scris:
  "Buna ziua.numele meu este cristian liteanu…acum 2 zile mi-au iesit niste bubite rosii pe fata.Am crezut ca e 
  o alergie  de la soare ,ca ieri toate persoasele cu care m-am intalnit sa imi zica ca am fata plina de bubite.M-am uitat pe corp si tot la fel eram plin de bubite.Am ganglionii inflamati de la toate incheieturile.Dureri de cap nedureroase,doar mici usturimi ale stomacului,nimic insuportabil.Ochii imi sunt injectati si stranut mai mereu,nasul imi curge…Nu am fost la medic dar am vazut simptomele pe internet si mi-am dat seama ca am rubeola.Ieri am crezut ca am toxinfectie alimentara atunci pe moment nici de gand sa fac rubeola la 23 de ani.In urma celor spuse am 3 nelamuriri:1.Am cu adevarat rubeola?Si de cate ori poti face rubeola,mai ales ca la mine e a 2 a sau a 3 a oara??2.Aqm bubitele sunt extinse pe tot corpul,cam cate zile mai am de stat acasa ,mai ales ca in ultimele 2 zile nu am respectat un regim de rubeola??3.Chiar nu pot iesi deloc afara,15-20 de min macar?
  "

  Reply

 • costel

  1 iunie 2012 at 21:02

  buna seara am si eu o intrebare in legatura cu rujeola asta ca mia dat multe batai de cap si numi mai trece odata ca nu o mai suport o am aproximativ de vreo 3 saptamini de cind a inceput sami apara pe corp bubitele si am avut niste mincarimi ingrozitor de mare si sau retras dintre ele sia revenit pelea la normal cam 90 la % dar am usturimi extrem de tare subt brate si intre picioare nustiu ce sa fac si sa scap de usturimea asta poate imi dati vreun sfat ,am 2 saptamini de cind nam esit afara deloc……va multumesc

  Reply

 • oana

  2 iunie 2012 at 21:11

  buna am 8 zile de cand am rubeola si azi am iesit putin afara pot aparea complicatii/ am 14 ani

  Reply

 • mama

  18 octombrie 2012 at 11:37

  am un bebelus de 7 luni care a intrat in contact cu alt bebelus bolnav de rubeola. au trecut de atunci 18 zile deja si nu i-a aparut nimic pe piele. febra nu a facut deloc, l-am verificat periodic. de ganglioni nu stiu ce sa zic…nu mi s-a parut nimic schimbat. a avut o perioada cu o mica tuse, iar acum are mucisori si nu poate dormi bine si nici la biberon nu sta mult (probabil se enerveaza ca nu poate respira). dr de familie mi-a zis ca nu e obligatoriu sa faca rubeola si sa o sun daca ii apare eruptia pe corp. din cate am citit, poate sa nu apara. cum imi dau seama atunci daca face sau nu rubeola, daca am voie sa-l duc in colectivitate sau sa-l izolez in casa?

  Reply

 • Diacon

  23 decembrie 2012 at 2:48

  Buna seara,am un Baiat de 5 ani care a  făcut varicela.mai am un Baiat de 8 luni,care dupa ce i au erupt bubitele celui mare a făcut timp de 4 zile febrA mare40,  si care se pare ca are rubeola.simptome diferite..cel mare temp de 38,5 fără pofta de mâncare ,oboseala,bubitele cu lichid.,varsaturi.cel mic dureri de burtica,diAree,vioi dar mofturos…pot lua unul de  la celAlalt?

  Reply

 • Iuliana

  15 iunie 2013 at 13:11

  buna. Va rog ajutati-ma sunt insarcinata in 10 saptamani si de 4 zile mi-au aparut niste cosulete la inceput pe maini apoi pe abdomen, spate, picioare iar acum ma mananca si prin cap (in par), pe fata nu am momentan. sunt insuportabile mancarimea nu ma lasa sa ma odihnesc. am fost la medicul de familie si nu mi-a confirmat ca as avea rubeola dar nici nu este exclus ca as avea, mai degaraba a spus ca ar fi posibil o toxiinfectie alim. mi-a recomandat sa fac testele pentru anticorpii rubeolici IgM, IgG. dar abia peste 4-5 zile sunt gata rezultatele. ce imi recomandati sa fac, e posibil sa am vreo toxiinfectie alimentara ceva? mai am un copil de 1 an si 10 luni si vreau sa stiu daca trebuie sa raman izolata sau nu. eventual cu ce pot inlatura mancarimea asta. va rog frumos cine ma poate ajuta macar cu un raspuns. multumesc anticipat.

  Reply

 • dianaeurot

  18 noiembrie 2013 at 17:33

  BUNA ZIUA, baietelul meu de 5 ani a venit vineri de la gradi cu o eruptie pe piele, pe corp, pe spate, fe pundulet, pe talpi.o iritaie, rosie cu bubite mici, aspre la palpare. febra doar 37.1 . era racit de 2 saptamani, tusea, ragusit, nas infundat. deja lua septilin, acc junior de 4-5 zile dimineata si seara, aerosoli cu ser fiz si gentamicina seara cu 1 ml. un doctor azis ca aare rubeola si unul scarlatina. acum e luni, il mananca pe spate, s-au mai dus bubitele, dar pe manute parca se cojeste.limba a fost de vineri rosie. iar acum parca putin alba pe margini si cu brobonele. exudatul faringian este negativ. nu stiu daca are scarlatina si daca tratamentul e ok. i-a dat augmentin ES600, 6 ml la 12 ore pt 10 zile, aerius, hexoraleten N pt gat, koflat. alte analize nu i s-au facut. si am citit ceva de moldamin pe net si penicilina? ce sa fac? stam la domiciliu. nu ne-a internat si cu ce trebuie sa dezinfectam in casa si cum? multumesc

  Reply

 • Nina

  16 aprilie 2014 at 16:28

  Buna ziua,
  Tot citesc in diferite articole despre aceste vaccinuri, ele nu sunt obligatorii in Romania, nu sunt stipulate in nici o lege, plus ca, s-a interesat cineva ce contin aceste vaccinuri si ce efecte secundare au? Se pare ca nu, de toti doctorii le recomanda. Copilul meu nu a facut vaccinul ROR la un an, si nici nu i-l fac, a facut rubeola, nu mi se pare asa o mare tragedie, mai ales ca sora ei merge la gradinita si vine cu tot felul de virusi, asa ca….nu inteleg de ce nu se documenteaza mamicile si nici doctorii, care au ramas cu ce au invatat in facultate acum 30 ani.
  Articolul mi se pare foarte complet, felicitari pt el!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors