Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii

12 octombrie 2011 by Dr. Valeria Herdea1
25-dr.jpg

Temperatura corporala – se defineste ca fiind echilibrul intre procesele de termogeneza (producerea de caldura de catre organism) si termoliza (cedarea de catre organism , inspre mediul inconjurator a excesului de caldura).

Febra = Hipertermia = Pirexie = cresterea temperaturii peste valorile fiziologice pentru varsta, sex si status hormonal.

Subfebrilitate – temperatura peste 37,5 – 37,8oC.

Febra – temperatura centrala peste 38 grade Celsius.

Hiperpirexie –T > 39oC.

 

Atentie! Exista situatii in care febra nu este reala

De exemplu:

– pseudofebra- simulanti (celebrul artificiu al prafului de creta la scolari), nevrotici

– febra falsa – la deshidratarea nou-nascutului in primele zile de viata prin lipsa aportului lichidian corespunzator si supraincalzire

– hipertermia habituala- persoane sanatoase,care au in mod cvasi-fiziologic temperatura cuprinsa intre37,2-38 grade Celsius permanent sau intermitent(tulbrari de termoreglare)

– febra din a 2 a jumatate a ciclului menstrual

– la pacientii cu insuficienta cardiaca se pot inregistra cresteri de aprox 1 gradC

Cel mai frecvent, febra reala este insotita de semne si simptome ca:neliniste psiho-motorie, agitatie, plans neexplicat,cefalee, somnolenta, dureri musculare,frisoane, transpiratii,la examinarea pacientului exista si tahicardie,etc

 

Atentie!

La copii sunt doi parametrii relevanti-varsta copilului si gradul febrei (ex sub 3 luni febra ridicata, persistenta, este asociata cel mai frecvent cu infectii severe).

 

Temperatura “centrala” – temperatura masurata intrarectal,sau masurarea temperaturii urinei la emisie (a carei valoare este aprox apropiata de temperatura centrala) – 37,2 +/-0,5 grade.

 

Temperatura “periferica”-axilara-36,1-37,2oC.

Curba termica prezinta fiziologic un ritm circadian – maxim intre oerele 17-19 seara, si un minim intre 1-3, in zori.

Atentie! Copii fac febra in general , in jurul orelor 18-19 seara si 3-4 dimineata!

Hipotermia – sub 33-32 grade – pierderea starii de constienta.

Deces – sub 25 grade temperatura corpului.

 

Despre masurarea temperaturii la copii si semnificatia acesteia

Ce se intampla, Doctore? – 29/10/13

 

Metode de masurare a temperaturii corporale

Temperatura rectala – depaseste cu 0,5oC temperatura cutanata. Se va utiliza termometrul maximal, standardizat, care este gradat de la 34, 4 la 42 grade. Se recomanda utilizarea unui termometru electronic, cu capat cauciucat, moale, care sa suporte dezinfectia repetata cu substante chimice (ex. clorhexidin 10%, cloramina 10%, etc.).

 

Masurarea temperaturii la sugarul 0-1 an

  1. Copilul se va culca in pat pe spate sau in bratele unui adult, peste genunchii acestuia (abdomenul copilului vine peste genunchii persoanei adulte, picioarele copilului atarna in jos – in unchi de 90 grade).
  2. Se sterge varful moale al termometrului cu o compresa umeda sau cu o substanta grasa, in strat foarte subtire, pentru a permite introducerea in rect fara a produce disconfort copilului.
  3. Cu mana dreapta se tine termometrul iar cu stanga se apuca usor picioarele copilului inspre glezne, indoindu-le din articulatia soldului.
  4. Printr-o miscare de rotatie, capatul moale al termometrului se va introduce in rect pe o distanta de circa 1-1,5 cm.
  5. Se mentine aceasta pozitie timp de 1 minut, pana cand termometrul va indica temperatura finala (de obicei la termometrele electronice se va auzi un sunet clar unic sau succesiv). La termometrele clasice cu mercur se va tine termometrul in rect, pana cand se observa oprirea coloanei de mercur- aprox.2-3 minute, moment in care avem rezultatul final al “temperaturii centrale”.
  6. Dupa utilizare, termometrul se va dezinfecta cu o compresa imbibata in alcool sanitar. Se va pune termometrul in solutie de Clorhexidin sau Cloramina10% – timp de 10 minute, dupa care se sterge cu o compresa uscata si se va pastra in ambalajul sau initial.

 

Masurarea temperaturii la copilul mic 1-7 ani

     Se respecta regulile de mai sus, poate fi pus fie pe abdomen fie lateral.

     Atat la copilul mic cat si la copilul mare exista posibilitatea de a utiliza – patch-uri de unica utilizare -care se lipesc pe tegumente si inregistreaza temperatura corporala, precum si termometrele auriculare -care vor masura temperatura la nivelul conductului auditiv extern. Sunt usor de utilizat si sunt acceptate cu placere de catre copii, dar au dezavantajul ca dau valori doar orientative si pot prezenta abateri de la temperatura reala a copilului cu 1-2 grade.

 

Masurarea temperaturii la copilul mare si adult

     Temperatura se va masura axilar si sublingual (temperatura periferica). Valorile sunt insa mai putin exacte si sunt usor mai scazute – circa 0,5 grade fata de temperatura centrala masurata intrarectal (VN-36,1-37,2

 

Important

     Varful rezervorului termometrului se va aseza in varful/mijlocul axilei iar bratul pacientului va fi plasat cat mai strans langa corp, pentru a forma o cavitate perfect inchisa. Termometrul va fi tinut in axila timp de 10 minute la termomtrele clasice cu mercur si cel putin 2-3 minute la cele electronice.

 

De retinut!

1.Nu masurati temperatura dupa masa, imediat dupa trezire, dupa plans viguros, dupa baie, dupa efortul de defecatie, agitatie,la copilul care nu a fost hidratat corespunzator, in camere supraincalzite, dupa expunere prelungita la soare (febre false prin supraincalzire).

 

Cum scadem rapid febra la copii

1. Nu intrati in panica! Chiar daca sunteti speriati si va simtiti nesiguri pe dvs. , nu va manifestati teama si nesiguranta in fata copiilor! Copii au nevoie sa se bazeze pe dvs., sa vada in parinte o persoana puternica, sigura pe ea si nu o manifestare de panica adulta fara control!

2. Luati masuri corecte, rapide si eficiente, ordonate, pentru a scadea temperatura corpului!

3. Nu utilizati antibiotice fara aviz medical intrucat, nu au efect de scadere rapida a temperaturii!

4. Aerisiti rapid camera copiilor, schimbati copiii de haine prea groase-calduroase, administrati lichide caldute-ceai, apa plata, suc fructe natural (daca nu exista si scaune moi) in cantitati mici si in mod repetat, constant la intervale de 5-10 minute, astfel incat sa preveniti pericolul de deshidratare al micutilor dvs.

5. Daca febra nu a cedat, interveniti cu antitermice-initial Paracetamol-doza-40mg/kg corp/zi (in 2 sau 3 prize zilnice).

Persistenta febrei peste 38 (dupa Paracetamol) – administrati:

– Novocalmin-50mg/kg/zi, (in 2 sau 3 prize zilnice).

Atentie – nu depasiti dozele maxime recomandate!

6. Daca febra nu a scazut dupa 30 minute, inveliti copilul in cearsaf ud,cu apa rece (nu utilizati otet!-pericol de insuficienta renala, nu spirt ,alcool – pericol de coma alcoolica!). Se inveleste copilul complet (inclusiv cap, piept si antebrate, ramane afara din cearsaf, doar fata) Schimbati cearsaful la 5 minute, de 3-4 ori, la rand, pana cand temperatura corporala a scazut sub 38 grade!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


One comment

  • SG

    29 ianuarie 2013 at 21:16

    De cand invelim copilul in cearsaf ud,cu apa rece ??? Exista riscul ca un copil cu febra mare sa faca soc hipotermic.Poate apa calduta….Corectati va rog urgent articolul.Foarte grav ca e scris de un doctor. 

    Reply

  • Dr. Herdea

    29 ianuarie 2013 at 22:22

    Re: Buna seara, In primul rand frumos este sa va prezentati,dvs stiti cui scrieti,din pacate eu nu stiu cui raspund. Dar pentru ca asa am stabilit regulile, am sa va raspund-invelirea copilului in cearsaf ud si rece, este  una dintre primele lectii de supravietuire si acordare de prim ajutor pe care o invata orice cadru medical,atunci cand  nu are alt mijloc de scadere a febrei la un copil sau adult. Metoda dateaza oficial din secolul XIX si a fost initiata de catre sora Carrie-asistent medical in cadrul Armatei Regale Britanice.Ea se aplica si inainte,din antichitate -de altfel,dar este pomenita in analele medicale ,din sec XIX. 
    ——————————-
    in data de 2013-01-29 21:16:13, SG
    a scris:
    "De cand invelim copilul in cearsaf ud,cu apa rece ??? Exista riscul ca un copil cu febra mare sa faca soc hipotermic.Poate apa calduta….Corectati va rog urgent articolul.Foarte grav ca e scris de un doctor. "

    Reply

  • SG

    30 ianuarie 2013 at 21:28

    Re: Buna searaMultumesc pentru raspuns.Nu conteaza cum ma numesc eu, oricum nu ne cunoastem.Important este sa corectati sau sa adaugati in articol cele scrise in raspuns, si anume: “invelirea copilului in cearsaf ud si rece, este una dintre primele lectii de supravietuire…….atunci cand nu are alt mijloc de scadere a febrei la un copil sau adult.”Asta se intampla in antichitate si in secolul XIX.Din fericire acum suntem in secolul XXI, si exista suficiente metode pentru combaterea febrei.Dupa cum mai putem citi si pe alte site-uri:Metoda nu le este recomandata persoanelor in varsta, copiilor, femeilor insarcinate si cardiacilor, caci este putin brutala.Multumesc

    ——————————-
    in data de 2013-01-29 22:22:43, Dr. Herdea
    a scris:
    "Re: Buna seara, In primul rand frumos este sa va prezentati,dvs stiti cui scrieti,din pacate eu nu stiu cui raspund. Dar pentru ca asa am stabilit regulile, am sa va raspund-invelirea copilului in cearsaf ud si rece, este  una dintre primele lectii de supravietuire si acordare de prim ajutor pe care o invata orice cadru medical,atunci cand  nu are alt mijloc de scadere a febrei la un copil sau adult. Metoda dateaza oficial din secolul XIX si a fost initiata de catre sora Carrie-asistent medical in cadrul Armatei Regale Britanice.Ea se aplica si inainte,din antichitate -de altfel,dar este pomenita in analele medicale ,din sec XIX. 
    ——————————-
    in data de 2013-01-29 21:16:13, SG
    a scris:
    De cand invelim copilul in cearsaf ud,cu apa rece ??? Exista riscul ca un copil cu febra mare sa faca soc hipotermic.Poate apa calduta….Corectati va rog urgent articolul.Foarte grav ca e scris de un doctor. “"

    Reply

  • Bogdan G.

    10 august 2013 at 9:20

    Scopul cearceafului rece este acela de săcadere a temperaturii corporale. NU exista riscul de HIPOtermie în cazul aplicării acestei metode la pacientul HIPERpirexic. Scopul metodei este de scădere a temperaturii corporale.Hiperpirexia duce inevitabil la apariÈ›ia È™ocului termic care presupune în mod obligatoriu existenÅ£a a două elemente: hipertermia ÅŸi disfuncÅ£ia SNC. Temperatura centrală poate varia între 40-47°C. DisfuncÅ£ia cerebrală poate fi discretă, deÅŸi severă, manifestată prin comportament inadecvat sau tulburări de gândire, halucinaÅ£ii ori comă; convulsiile pot surveni mai ales în cursul scăderii temperaturii corporale. ToÅ£i pacienÅ£ii prezintă tahicardie ÅŸi hiperventilaÅ£ie; atât în ÅŸocul termic clasic cât ÅŸi în cel de efort, presiunea arterială parÅ£ială a CO2 este sub 20 mmHg. PacienÅ£ii cu ÅŸoc termic clasic au alcaloză respiratorie, iar cei cu ÅŸoc termic de efort au atât alcaloză respiratorie cât ÅŸi acidoză lactică.Cele mai grave complicaÅ£ii ale ÅŸocului termic aparÅ£in categoriei disfuncÅ£iei multiple de organ: encefalopatie, rabdomioliză, insuficienţă renală acută, detresă respiratorie acută, injurie miocardică, hepatocelulară, ischemie intestinală, leziuni pancreatice, complicaÅ£ii hemoragice, în special CID, cu trombopenie pronunÅ£ată.

    Reply

  • halis udroiu

    30 august 2013 at 16:45

    buna ziua,halis e numele meu si am si eu o problemuta.Bebele meu in varsta de 2 luni , aseara cam la 2 ore dupa baita,cand dormea linistit avea temperatura pe frunte de 35.5(temp.luata cu termometru de frunte cu infrarosu),obrajorii erau si mai reci,era palid,iar intrarectal avea 36,6.L-am luat in brate,a transpirat pe pieptul meu dar temp a crescut cu maxim 0,7 pe frunte.Sa imi fac griji?Va rog frumos sa ma ajutati cu niste explicatii.Va multumesc

    Reply

  • Dr. Herdea

    3 septembrie 2013 at 22:28

    Re: Buna seara, explicatiile le aveti chiar in articol.
    ——————————-
    in data de 2013-08-30 16:45:50, halis udroiu
    a scris:
    buna ziua,halis e numele meu si am si eu o problemuta.Bebele meu in varsta de 2 luni , aseara cam la 2 ore dupa baita,cand dormea linistit avea temperatura pe frunte de 35.5(temp.luata cu termometru de frunte cu infrarosu),obrajorii erau si mai reci,era palid,iar intrarectal avea 36,6.L-am luat in brate,a transpirat pe pieptul meu dar temp a crescut cu maxim 0,7 pe frunte.Sa imi fac griji?Va rog frumos sa ma ajutati cu niste explicatii.Va multumesc

    Reply

  • Georgia

    2 mai 2017 at 0:59

    buna seara.va rog spuneti mi daca copilul are temp.38gr intrarectal.temp reala e 37 gr sau 37.5 gr ?, va multumesc

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors