De la banala răceală sezonieră la manifestările COVID-19

21 aprilie 2021 by Dr. Alexandru Herdea0
despre_infectia_produsa_de_virusul_covid-19.jpg

Virozele au manifestări comune în prima etapă de boală: nas înfundat, rinoree, dureri la înghițire, subfebrilitate (temperatură mai mică de 37,8° C). Concret, bazându-ne strict pe simptomele pacientului, fără un test rapid pentru depistarea Antigenului SARS COV-2 sau un test RT-PCR, este greu să deosebești o răceală comună de o infecție produsă de virusul SARS-CoV-2.  În orice situație de boală, fie și în formele ușoare, este indicat să solicitați sfat medical. Pacientul cu stare generală bună, vioi, activ, fără febră, poate fi tratat cu medicație simptomatică la domiciliu, dacă ați fost consiliat în prealabil de către personal medical specializat. În cazul pacienților cu simptome medii spre severe: febră înaltă, tuse repetitivă, stare generală modificată, dureri musculare, dureri la înghițit, se solicită sfat medical, se programează un consult medical. Împreună cu medicul dvs. se va decide calea de urmat: izolare la domiciliu, cu medicație adresată simptomelor sau îndrumarea pacientului către o unitate spitalicească, în vederea acordării de îngrijiri adecvate stării sale.

Starea de boală induce pe de o parte : disconfort social (exp.: pierderea orelor de școală, zile de concediu medical pentru părinți -> reducerea personalului activ -> consecințe asupra productivității companiei) și/sau prin disconfort  intra-familial (stress, emoții negative, tulburări de somn).

Tratamentul simptomatic

Se adresează simptomelor bolii. Clasicul tratament ce implică vitamina C, ceaiurile pe bază de plante și eventuale simptomatice din clasa anti-inflamatoarelor (exp. Ibuprofen, Paracetamol) pot fi în unele cazuri o soluție de moment pentru reducerea intensității simptomatologiei, însă ele nu vor anihila sursa problemei (virusul sau microbul care a produs îmbolnăvirea).

De la debutul pandemiei, au fost propuse o serie de remedii sau tratamente imunomodulatoare cu scopul prevenției infecției cu acest virus, cum ar fi Vitamina D și Melatonina, însă fară o relație de eficiență directă și cuantificabila statistic.

Ce știm până în prezent?

Virozele, de la guturai, gripă sau COVID-19, reprezintă  unele dintre cele mai frecvent întâlnite boli infecțioase la om și, în ciuda severității variabile în majoritatea cazurilor, reprezintă o povară economică semnificativă asupra societății și a indivizilor.

Contagiozitatea crescută a Coronavirusurilor este determinată de transmiterea lor pe cale respiratorie. Straturile de celule epiteliale din cavitățile orale și nazale formează o barieră imună fizică și înnăscută împotriva bacteriilor și virusurilor. Cu toate acestea, virusurile respiratorii (inclusiv SARS-CoV-2) pot infecta celulele mucoasei din această zonă, generând primele simptome ale unei infecții de căi respiratorii superioare.

Cum putem preveni sau scurta durata unei infectii?

Noul virus SARS-COV-2 care provoacă boala COVID-19 se reproduce activ în gât și atinge prin replicare rapidă o concentrație virală faringiană ridicată chiar și la pacienții cu simptome ușoare ale bolii.

HCoV ‐ 229E este unul dintre cele patru coronavirusuri care cauzează răceala comună, acesta folosind ca poartă de intrare tot nasul și gura.

Dezactivarea virusurilor cantonate la nivelul cavitații oro-nazale poate fi realizată prin aplicarea unui strat de glicerol și tripsină.

În prezent, un spray oral cu eficacitate dovedită asupra acestor variante poate fi ViruProtect (Stada).

Recent ajuns în Romania, ViruProtect realizează prin aplicare orală o barieră protectivă împotriva virusurilor care  produc răceala comună sau COVID-19.

Testat în prealabil atât pe studii în vitro cât și în vivo, și-a dovedit eficiența. Poate fi achiziționat strict din rețeaua de farmacii.

Câteva resurse de informație medicală:

https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=79633

https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=83599

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.26554

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17461391.2020.1771429

ViruProtect se utilizează prin pulverizare orala, 2 pufuri la fiecare doua ore, de maxim 6 ori pe zi. Un mod mai simplu de a reține cum utilizăm: de câte ori schimbăm masca, aplicăm ViruProtect pentru o dezinfecție suplimentară a mucoaselor.

Dintre componentele lui: glicerolul calmează mucoasa inflamată, tripsina- enzimă naturală extrasă din cod, dezactivează virusurile și împiedică multiplicarea acestora, având o eficiență dovedită prin studii de 98,3% în 20 de minute după utilizare.

Adulții și copiii cu vârstă peste 4 ani pot folosi acest produs conform indicațiilor. Are gust plăcut și un modul simplu de utilizare.

Pentru mai multe informații, accesați site-ul producătorului www.viruprotect.ro.

Câteva reguli simple: igiena locală a mucoaselor, igiena corporală, a mâinilor, a îmbrăcăminții, purtarea corectă a măștii, evitarea aglomerației, vaccinarea în masă, igiena comunității în care trăim,  ne vor permite să controlăm pandemia, să ne reîntoarcem la modul nostru normal de viață.

Prevenția – este soluția pentru a rămâne sănătoși!

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors