Vitamina C (acidul ascorbic)

12 noiembrie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
vitamina_c_acidul_ascorbic.jpg

     Vitamina C este un micronutrient din categoria vitaminelor hidrosolubile, esential pentru organismul uman. Vitamina nu poate fi sintetizata de organismul uman, nu are valoare calorica si este furnizata exclusiv prin alimentatie.

Surse de vitamina C

     Fructele, citricele (lamaia, portocala, grepfruit, patrunjelul) dar si legumele (cartofii) sunt surse foarte bune de vitamina C, la indemana tuturor. Lista de alimente bogate in vitamina C cuprinde si: pepenele galben, ardeiul, capsunile, coacazele, macrisul, zmeura, agrisele, etc.

Rolul vitaminei C in organismul uman

– Puternic agent antioxidant

– Cofactor enzimatic, participa la sinteza dopaminei, adrenalinei si noradrenalinei – neurotransmitatori din sistemul nervos

– Functii metabolice – vitamina C participa la producerea de colagen pentru tesutul conjunctiv, asigurand o structura stabila a sistemului osteo-articular (exp. Piele, dinti, oase)

– Functionalitatea sistemului hematopoietic (refacerea celulelor sanguine)

Carenta in vitamin C (scorbut)

     Un aport insuficient de vitamina C duce la aparitia unei avitaminoze severe numita scorbut.

 

     Scorbutul a fost denumita si “boala marinarilor sau a calatorilor”, intrucat in secolele XV-XVII, marinarii care participau la calatorii indelungate pe mare, nu aveau acces la hrana proaspata si mai ales la fructe, maladia facand ravagii in randul acestora. Exista relatari din timpul calatoriilor lui Marco Polo, Cristofor Columb, Amerigo Vespucci, despre prezenta acestei boli in randul marinarilor de pe vasele care incercau sa ajunga in Lumea Noua.

 

     Unul dintre primele tratamente empirice aplicate cu succes, in cazul acestei afectiuni, a fost introducerea de varza murata in alimentatia marinarilor. Aportul de vitamina C, desi provenienta nu era din fructe proaspete, a dus la salvarea echipajelor in cazul acelor corabii, la care in meniul marinarilor a fost introdus acest aliment. In comparatie cu aceste vase, cele pe care nu a existat “diversificarea” cu  varza murata si deci aport minim de Vitamina C, au ajuns la destinatie decimate, datorita aparitiei acestei boli.

     Scorbutul este o boala rara in zilele noastre, cu o incidenta crescuta in tarile slab dezvoltate.

Manifestarile scorbutului

     Clinic avem febra, apetit redus, dureri la nivelul membrelor inferioare (artralgii  care pot evolua pana la  fenomene de pseudoparalizie, sindrom hemoragipar (hemoragii gingivale, tegumentare), infectii recurente, greu vindecabile, parodontopatii (pierderi ale dintilor), pierderi ale parului prin distrugerea foliculului pilos, distrugerea fanerelor (unghii), atrofie musculara, anemie .

Toxicitatea vitaminei C

     In cazul in care aportul de vitamina C depaseste 2g-3 g/zi, pot aparea efecte secundare datorita aportului excesiv de vitamina C, manifestate prin tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree.

 

     De asemenea, aportul excesiv poate cauza agitatie si insomnia.

 

     Toxicitatea vitaminei C este discutabila, intrucat nu reprezinta un pericol sever, excesul de vitamina C fiind eliminat prin urina sau scaun (fecale). Recomandarea este de a supraveghea aportul in exces in cazul copiilor mici, la care efectele secundare pot fi notabile. Orice ingestie accidentala a unei cantitati mari de medicament, impune prezentarea de urgenta la o camera de garda a unui spital specializat in urgente toxicologice.

Necesarul zilnic

     Dozele necesare zilnice de vitamina C incep de la 40-50 mg/zi la varsta de sugar si cresc pana la 65-75 mg/zi la copii mari.

Efecte benefice ale vitaminei C

     Aportul de vitamina C, prin efectul sau antioxidant stimuleaza procesele de aparare imuna ale organismului si productia de energie de care are nevoie organismul pentru a lupta cu primele semne de boala.

     Este un excelent remediu in profilaxia antitumorala.

     Acidifiaza urina in infectiile de tract urinar, fiind indicata in tratamentul infectiilor urinare recurente, mai ales in combinatie cu merisorul, incepand cu varsta de 6 luni si pana la varsta de senior.

     Notabile sunt rolurile de dezinfectant, cicatrizant.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors