Ce inseamna adenopatiile in cazul unui copil? Cand ne ingrijoram?
Ce inseamna adenopatiile in cazul unui copil? Poate fi grav? Cand ne ingrijoram?
In orice societate, indiferent de perioada istorica, zona geografica de apartenenta, nivel cultural sau social, parintele: mama sau tata sau bunic, raman primii medici ai copilului/ nepotului lor.
Parintele este cel care are copilul tot timpul sub ochi, il urmareste, ii vede comportamentul, “il simte” daca este bine sau nu, fiind primul care va sesiza schimbarea fata de comportamentul de zi cu zi.
Semne clinice precum: paloarea persistenta sau chiar progresiva a unui copil, temperatura oscilanta, infectiile repetate, durerile abdominale prelungite, lipsa poftei de mancare, oboseala nejustificata, scaderea in greutate, transpiratia excesiva noaptea, pruritul (scarpinatul obositor noctun al copilului) alaturi de aparitia unei adenopatii sau a unor adenopatii (“umflaturi” in limbaj popular) in orice zona a corpului ar fi localizate :in spatele cefei, in zona laterala a gatului, in axila (sub brat), la nivel inghinal (la radacina membrului inferior) de la dimensiunea unui bob de piper la cea a unui bob de mazare, la dimensiunea unei alune sau a unei nuci mai mici, cu caracter evolutiv in forma, dimensiune, determina parintele sa solicite un consult, o evaluare a starii de sanatate a copilului sau.
Bolile infectioase (virale, microbiene, parazitare, leziunile fungice suprainfectate, etc) sunt insotite de adenopatii. Ele persista mult timp dupa ce copilul s-a vindecat si a depasit boala. Se retrag incet, uneori in luni de zile.
Boli grave precum limfomul malign, bolile hematologice, leucemiile, pot debuta cu adenopatii cu crestere lenta, dure, extinse in mai multe zone.
Adenopatiile reprezinta mărirea de volum a ganglionilor limfatici dintr-o zona a corpului nostru. Daca ei se mentin la dimensiunea unui bob de piper, copilul este in stare generala buna, creste, este vioi, activ, suntem in “zona de observatie”.
Semnele pentru starea de “normalitate”: dimensiuni mici sub 0,5 cm, mobilitate pe planul inferior, delimitare clara, lipsa durerii la atingere, stare generala buna, crestere corespunzatoare varstei copilului.
Atitudine: Mergem la controale periodice stabilite de comun acord cu medicul de familie, programate din timp, la 3-6 luni.
Semne pentru o situatie patologica ( posibila boala sistemica): grup ganglionar implicat (mai mult de doi-trei ganglioni limfatici sau bloc ganglionar), ganglioni palpabili, persistenti, duri, fixati la piele, alaturi de semnele clinice mai sus enumerate, trag semnal de “alerta”- pot insemna debutul unei boli grave!
Atitudine: Programam in regim de urgenta copilul la medicul sau.
Ce ne dorim? Copii sanatosi!
Cum atingem acest deziderat? Printr-o atitudine preventiva: mergand la controale periodice la medic, povestind medicului cu sinceritate, deschis, in limbaj simplu, observatia noastra de parinte, relatand ingrijorarea noastra. Pe baza istoriei relatate de Dvs , a consultului clinic, medicul va decide ce pasi sunt de facut impreuna cu Dvs, astfel incat sa pastram copilul sanatos sau sa intervenim eficient si sa ii salvam viata impreuna.
Nu toate adenopatiile care insotesc o viroza aparent banala prezinta risc de semnalizare a unei neoplazii (cancer), dar bolile grave pot debuta cu o adenopatie aparent banala!
Atentia parintelui, semnalarea unei situatii de acest gen catre medic, poate salva Viata Copilului.
#DoctorPedia
#SocialMoms
Cu drag si respect pentru fiecare parinte si copilul sau,
Echipa Dr. Valeria Herdea
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.