Micul dejun – Secretul energiei
Micul dejun reprezinta 20%-30% din necesarul energetic pe care ar fi ideal sa-l primeasca o persoana de-a lungul unei zile. Afla mai multe de la Dr. Valeria Herdea, Medic Pediatru.
Micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei. Repezinta 20-30% din necesarul caloric pe care in mod ideal, o persoana ar trebui sa il primeasca de-a lungul zilei. Micul dejun, indiferent de varsta, incepand din perioada de sugar si terminand cu cea de senior, constituie “un bulgare energetic al zilei”, pentru ca, in cursul diminetii, organismul nostru este pregatit sa primeasca si sa asimileze cele mai multe principii alimentare.
Micul dejun ar trebuie sa aduca un aport de fibre, minerale, vegetale si tot complexul de vitamine: A, B,C, D, aportul de calciu, magneziu si fier de care avem atat de multa nevoie pentru consolidarea organismului nostru
Ce oferim la micul dejun unui copil
Micul dejun – modelul ideal pentru zona temperate (greu de stabilit un model ideal pentru ca..” gusturile nu se discuta”… dar pot fi educate!) trebuie sa contina o portie de cereale cu lapte, oua proaspete, branzeturi, legume si fructe. Consumul de sucuri de fructe este foarte important la masa de dimineata si foarte sanatos, prin aportul de saruri, minerale, vitamine, fibre.
Atentie!-consumati sucuri naturale stoarse proaspat la storcator, nu cele semi-sintetice sau sintetice!
Cantitatea de energie pe care o modeleaza un asemenea mic dejun ne ajuta sa functionam in urmatoarele 6-8 ore. Masa trebuie modelata in functie de varsta copilului si activitatea fizica sau intelectuala pe care o depune!
Ideal-masa de fructe la o ora si jumatate de micul dejun sau chiar inainte de micul dejun cu o ora si jumatate
O masa bogata in lipide la micul dejun ne scade randamentul
Utilizarea unei alimentatii necorespunzatoare cu lipide, proteine, in exces, duce la incetinirea activitatii fizice ca urmare a proceselor de ardere mult mai intense duse de organism.
Pentru a avea un mic dejun echilibrat este important sa consumam cereale integrale ce contin minerale, vitamine si fibre. Un aport digestiv cu alimentatie de buna calitate reuseste sa elimine toxinele din organismul nostru, evitand astfel sa ajungem supraponderali si sa ne imbolnavim.
Elemente cheie din cadrul unui mic dejun sanatos
Lactate si produse lactate – continut mare de proteine, vitamina D si vitamina A.
Oul este aliment echilibrat ca urmare a continutului de aminoacizi, furnizeaza lipide si proteine de buna calitate.
Carnea – 100 grame de carne alba furnizeaza 20 de grame de protein(curcan-30g proteine, iar 100 de grame de ou furnizeaza tot 20 de grame de proteine, iar 100 de grame de branza alba de buna calitate furnizeaza tot 20 de grame de proteine.
Calciu pe care il contine un bol de cereale asigura o treime din necesarul zilnic de calciu.
Fier – O portie de 30 de grame de cereale integrale asigura 25% din doza zilnica recomandata de fier.
Magneziu este continut in painea din cereale integrale, porumb, secara, iar painea este bine sa fie preparata in casa, fara aditivi sau conservanti.
Micul dejun trebuie sa aiba loc intr-o atmosfera placuta, in mijlocul familiei, fara stimuli externi care sa perturbe armonia micului dejun.
Putem spune ca cerealele integrale, sunt alimente de baza ale alimentatiei zilnice, datorita complexitatii lor. Micul dejun care include in fiecare dimineata creale integreale asigura conturarea siluetei si la o stare generala de bine pe intreaga zi.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.
0 comments
ionela
6 aprilie 2010 at 10:07
ce e mai bun nurofen sau ibalgin pentru copii
Dr. Herdea Valeria
6 aprilie 2010 at 14:40
Buna ziua,
Nurofen sau ibalgin sunt acelasi lucru, medicamentul de baza fiind ibuprofen.
Se administreaza 20mg/kg corp.