50-dr.jpg

Varicela sau varsatul de vant, este o boala infecto-contagioasa, cu raspandire extrem de larga. Din punct de vedere clinic prezinta manifestari generale, insotite de eruptie specifica bolii sub forma de vezicule, care apar in valuri eruptive succesive

Navigare usoara

  1. Generalitati despre varicela
  2. De cine este produsa varicela
  3. Manifestari clinice ale varicelei
  4. Ce putem face acasa?
  5. Tratament pentru varicela
  6. Prognostic si complicatii
  7. Profilaxie – Preventie

De cine este produsa varicela – Etiologie

Afectiunea este produsa de catre virusul varicelo-zoosterian. Virusul se gaseste la nivelul leziunilor de pe piele si se poate izola si din sangele pacientilor infectati.

Apare, in special in anotimpul rece, la sfarsitul toamnei, iarna si primavara, vara apar cazuri mai putine. Extinderea rapida a afectiunii este una dintre principalele ei caracteristici.

Sursa de infectie – bolnavii de varicela.

Transmiterea – prin contact direct, de la persoana la persoana, fie contact direct prin piele infectata, fie prin cale aerogena, prin picaturi de secretie.

Mai rar se poate transmite si prin obiecte murdare de secretii, dar virusul nefiind rezistent in mediu mult timp, aceasta cale nu este des intalnita in practica.

Contagiozitate – 85-90%, mai ales in colectivitati: scoli, gradinite, chiar si „de la un etaj la celalalt„. Pacientul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si dureaza pana la 6-7 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv.

 

Manifestari clinice ale varicelei – Tablou clinic

Cum se manifesta boala? Cand trebuie sa mergem la medic?

Incubatia – perioada de cand s-a produs contactul infectant si pana cand apar primele semne clinice-14-21 zile.

Pre-eruptiv – 1-3 zile – febra, cefalee (dureri de cap), dureri musculare.

Eruptia – apare initial pe trunchi, avand caracter centripet (spre centru); macule (mici ridicaturi la nivelul pielii) initial mici, rosiatice (2-6mm), apoi apar papule (mai intinse decat maculele si cu relief diferit). La 12-24 ore apar veziculele, asemanatoare unor „boabe de roua„. In evolutie, veziculele isi schimba cupoarea continutului, care din limpede, galbui, devine tulbure, vezicula prezinta un fenomen de „ombilicare” la mijloc, ulterior apare „crusta”. Stadiul de crusta poate tine 10-20 zile in cazul in care  vezicula a fost intinsa sau leziunile au fost confluente („unite”).

 

In evolutia bolii apar 2-3 valuri eruptive, astfel incat se pot vedea pe piele leziuni in diferite stadii. Cu cat varsta pacientului este mai mare evolutia poate fi mai serioasa si de mai mare amploare ca intensitate a simptomelor, mai „zgomotoasa”.

Eruptia afecteaza, mucoasele (gura, pleoapele, mucoasa anala, genitala), pielea paroasa a capului.

Febra poate insoti fiecare puseu eruptiv. Pot aparea fenomene ca: laringita (cu raguseala, stingerea  vocii), tuse productiva/umeda, rinoree abundenta (secretii nazale).

Este indicat, ca pacientul sa fie examinat de catre medic pentru a se pune diagnosticul corect. Prezentarea la medic se face in mod obligatoriu, daca pacientul prezinta complicatii ale bolii – febra mare necontrolabila cu mijloace uzuale, tuse obstructiva, varsta foarte mica, evolutie grevata de stare generala sever alterata, in cazul gravidelor (risc de forme severe si afectare a fatului in primele luni de sarcina!).

 

Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!

Descrieti corect contactul(atunci cand il cunoasteti), simptomele de debut , de evolutie si in mod special caracteristicile eruptiei!

Veziculele in forma de „boabe de roua„, care se rup foarte usor sunt o marca a bolii.evolutia in valuri eruptive este de asemeni caracterisitica

 

Ce putem face acasa?

Pacientul se izoleaza la domiciliu, atunci cand forma de boala este lipsita de complicatii. In general, evolutia bolii se face catre vindecare, in 7-21 zile. Decizia de a tine pacientul izolat la domiciliu si de a nu il interna intr-un serviciu de specialitate (spital de boli infecto-contagioase) se ia in functie de forma, varsta de debut, starea de imunitate a pacientului, stiut fiind, ca varicela care debuteaza la varste mai mari, apare de obicei, pe „o groapa imunitara” pe o scadere a capacitatii de aparare a organismului, fie dupa o perioada lunga de iarna, atunci cand organismul este usor slabit, dupa perioade de stress indelungate sau boli cu evolutie indelungata, aceste forme putand necesita, in evolutie spitalizare ca urmare a potentialelor complicatii.

 

Se impun: odihna activa la domiciliu, consum de lichide, toaleta corecta si efectuata foarte des la nivelul mucoaselor, ochi, genital, anal; scaderea temperaturii cu antitermice (paracetamol, algocalmin, vitamina C). In ce priveste alimentatia: sucuri de fructe, legume, fructe, branzeturi, lactate, evitandu-se alimente grase, condimente in exces, afumaturi, sosuri, prajeli, etc.

 

Tratament pentru varicela

Tratament:

– Hidratare corecta

Febra – Paracetamol (atentie la copil nu depasiti 40mg/kg!) Algocalmin

– Antiviral – doze mari de Vitamina C

– Local – mucoase – la nivelul cavitatii bucale – toaleta repetata, colutoriu cu Glicerina/Aciclovir/Anestezina, Aftolizol, gargarisme cu Apa Bicarbonatata 4%,Gengigel (spray cu acid hialuronic)

– Tantum Verde

– Ochi-ser fiziologic la 3-4 ore

– Leziuni tegumente – pentru leziuni intinse se pot aplica – Streptomicozan

– Antihistaminice – Zyrtec, Xyzal, Peritol

Nu administrati:

– antibiotice fara indicatii medicale

– preparate pe baza de cortizon

 

Prognostic si complicatii

Evolutie

Boala evolueaza fara sa puna probleme severe, daca sunt respectate cele cateva principii de baza-izolare, igiena,atentie sporita pentru categoriile de risc inalt la copii foarte mici, gravide, pacienti varsnici, imunodeprimati (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescenta, etc).

 

Prognostic

Excelent in cazul respectarii regulilor minime de izolare, odihna, eviatrea contactului cu alte persoane grav bolnave (TBC, pneumonii, etc.)

 

Complicatii

Pneumonia variceloasa, encefalita variceloasa (1-10000 cazuri), glomerulonefrita (afectare renala), sindrom Reye (encefalopatie acuta si degenerescenta grasoasa a ficatului).

 

Profilaxie – preventie

Important

Desi are o evolutie relativ rapida spre vindecare si complicatiile severe sunt destul de rare, varicela ramane o boala anergizanta (scade rezistenta la alte imbolnaviri in perioada de 4-6 saptamani de dupa boala), ceea ce impune:

  1. atentie sporita, la grupele de risc
  2. administarea de regim alimentar bogat in fructe, legume, grau incoltit, peste (vitamina A, grupul B, D, E, K, minerale, Vitamina C)

 

Mesaje cheie

Boala contagioasa, infectivitate mare 90%, colectivitati, gravide, varstnici, anotimp rece, eruptie asemanatoare cu „boabele de roua”, evolutie  „in valuri eruptive”, NU cortizon!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


28 comments

  • caciar carmen

    3 iunie 2012 at 13:22

    Sunt nelamurita in privinta varicelei.Acum 2ani mi am vaccinat fetita-care acum are 8ani- impotriva varicelei crezand ca nu va face boala,iar acum are varicela.E posibil? 

    Reply

  • Szekely Elisabeta

    21 decembrie 2012 at 8:40

    Sotul meu are 71 de ani. A primit varicela.
    Am fost la medicul de familie. Are febra mare
    39 . Am dat paracetamol dar nu-i scade febra.
    Are si boala Parkinson. Foloseste medicamente:
    Azilect,Ropinirol,Isicom, Este si diabetic.Foloseste
    Siofor. Intrebarea mea este ; daca poate lua medicamentele pentru Parkinson si diabet cit timp
    are varicela.?
            Multumesc

    Reply

  • Dr. Herdea Valeria

    21 decembrie 2012 at 22:09

    Re: Buna seara,1.Scadeti temperatura cu Paracetamol,-maxim 4 tablete/zi, Nurofen 200 mg 4 cp/zi, (acest preparat poate fi utilizat doar daca sotul dvs nu are sau nu a avut ulcer sau gastrita!),la nevoie 1 tb Algocalmin.2. Hidratati-l foarte bine(lichide).3.Nu ii dati regim carnat excesiv pe perioada cat are temperatura.4. Sa nu intrerupa tratamenul pt Parkinson5. Sa nu intrerupa tratamentul pt diabet6.Daca febra persista,tuseste,are dureri de cap va rog sa va prezentati la  spitalul de boli infectioase.7. Sa nu vina in contact cu femei gravide.Cu stima, Dr. Herdea Valeria
    ––––––––––-
    in data de 2012-12-21 08:40:26, Szekely Elisabeta
    a scris:
    "

    Reply

  • catalinasilvia

    25 decembrie 2012 at 20:15

    ESTE O NEBUNIE LA 32 DE ANI VARICELA ,MAI AM 3 ZILE SI SCAP .NU AM TINUT REGIM SI AM MANCAT ORICE .

    Reply

  • Daniela

    6 ianuarie 2013 at 8:14

    Sotul meu are 28 de ani, are varicela si este in a 6-a zi de la momentul eruptiei. Ma asteptam sa aiba o stare generala mai buna tinand cont ca am avut grija sa-l hidratez, sa-l tin la pat. I-am administrat cate un paracetamol si am avut grija la ce-i dau sa manance. Ieri (a 5-a zi) a vazut ca se simte mai bine si nu a mai tinut cont de reguli. Nu s-a odihnit, a mancat prajit, nici lichide nu a mai consumat si aseara acuza dureri sub forma de intepaturi in zona ficatului si acum, de dimineata acuza ameteli, oboseala si intepaturi in maini. Mi-e frica sa nu faca complicatii la ficat sau sa dea in altele mai grave. Tin sa precizez ca inainte de eruptie (in ziua 0) a luat un paracetamol sinus (nu stiu daca contine aspirina…stiu ca este interzisa in varicela). Sunt speriata si nu stiu cat de grava este situatia in acest moment si nici nu ma lasa sa chem salvarea. E cazul sa ma alarmez? Va multumesc.

    Reply

  • Aurora

    22 ianuarie 2013 at 11:13

    Buna ,
    Ma numesc Aurora , am 28 de ani si am varicela.In urma cu 4zile am avut stari febrile cu frisoane iar prima buba de roua  mia aparut in urma cu 3 zile.Tin sa precizez ca in acest moment sunt plina de bube + bube de roua peste TOT TOT . VA rog  sa ma indrumati ce as putea sa mai fac pt a inceta mancarimile si a dormi cat de cat .tratamentul care il fac acuma este carema mentolata , tinctura cu crema mentolata , o pastila de panadol extra si seara inainte de cu8lcare o pastila de aierius dar nu ma ajuta.
    Va rog sa-mi dati niste sfaturi.Astept raspuns…..
    MultumescAurora

    Reply

  • Irina

    25 ianuarie 2013 at 19:57

    Buna ,Am 17 ani si am varicela de 7 zile . Din cate stiu si din cate mi-a explicat doctorul de familie varicela nu mai este contagioasa dupa ce veziculele se „usuca”; tin sa precizez ca majoritatea veziculelor s-au „uscat” , mai exact  am aprox.3-4 vezicule pe fata , insa am niste umflaturi dupa ureche si in cap , care dor la atingere . Doctorul de familie mi-a dat scutire medicala pana luni ( adica 10 zile) . As vrea sa stiu daca nu-mi trec aceste umflaturi pot sa ies afara si care ar fii cauza aparitiei lor ( tin sa precizez ca au aparut odata cu aparitia veziculelor)

    Reply

  • Dragomir Valentin

    17 februarie 2013 at 10:14

    am o fetita TEODORA are 10 ani si de cateva zile are varicela .As vrea sa stiu cum fac se erupa toate odata ca acum are cateva bubite pe corp in special pe spate si pe picioare .si intre timp ia aparut o raceeala

    Reply

  • magda

    1 martie 2013 at 16:01

    Putem sa-I facem  baie la copil 

    Reply

  • georgiana

    10 martie 2013 at 15:54

    Buna ! Am doua fetite gemene si au luat de la gradinita varicela. cumnata mea are o fetita de o luna de zile poate lua  varicela ?

    Reply

  • Iorga Gabriela

    31 martie 2013 at 23:44

    Buna seara!Am un baietel de 4 ani care a luat varicela de la gradi , am mers la medic si ne a prescris panadol la 8 ore timp de 7 zile .aciclovir 3 tabl. pe zi .ketof seara dar el nu a fact febra deloc santem in a 3 zi .sant nelamurita chiar trebuie sa i dau panadolul 7 zile daca el e ok nu are febra deloc? Multumesc . Seara placuta! 

    Reply

  • Andra

    27 aprilie 2013 at 12:37

    Mergeti la doctor daca faceti varicela imediat de la primul simptom sau prima bubita!Nu stati fara tratament ca asa va spune bunica si matusa care au avut acum 20 de ani.Sa va spun povestea mea..Baietelul meu(5 ani jum) a facut varicela in urma cu 2 saptamani jumatate.El a fost un norocos 🙂 cateva bubite pe spate si 2-3 pe fata care nu aratau nici rau.Ii mai aparusera cateva pe corp dar au ramas la stadiul de pete si s au retras frumos in 2 zile.Bunica o sa va spuna ca ”s au ascuns”:)Eu nu cred in mitul asta.Pe baietelul meu l a tinut varicela cam 5 zile 🙂 apoi bubitele au inceput sa se usuce si sa cada.Nu mi venea sa cred la ce povesti auzisem…si ma asteptam oricand sa apara un nou val eruptiv ,insa nu a aparut.E adevarat ca are un sistem imunitar bun si nici febra nu a facut.Acum sa va spun tratamentul doctorului:Aciclovir care e un antiviral si poate lupta si cu virusul si poate stopa eruptia,Aerius sau Claritine si adio mancarimi agresive si bube rosii urate.Baietelului meu i a mai prescris dupa 5 zile si Isoprinosine si vitamina A+D,dar nu i le am mai dat datorita evolutiei asa de bune .Ne a dat voie sa facem dusuri foarte rapide de 2 min si ne a dat voie chiar sa iesim afara cate 10-15 min.daca nu apar complicatii si sa nu stea in soare si n vant.Noi stam la curte,virusul e contagios mult mai mult timp,deci nu iesiti in colectivitate!Dupa 5 zile l am lasat pe afara mai mult timp..crustele deja aparusera la el. Consumati lichide,fructe si legume.Sunt constienta ca el a avut o forma extrem de usoara de varicela.Nu va recomand tot ce am scris mai sus pt ca depinde de la copil la copil si de la adult la adult.La unele persoane pot aparea complicatii ,raceli si de aceea unii doctori interzic si iesitul afara cu desavarsire de unde pot contacta si alti virusi.Asta este experienta cu baietelul meu.Intre timp am contactat si eu virusul :))Si am mai multe bubite decat baietelul meu:D.Sunt in primele zile .Urmez acelas tratament si ma multumesc ca bubitele mele nu sunt foarte puriginoase si sunt relativ micute si nu foarte urate,daca pot spune asa ceva :))si ma simt bine  si nu am nici mancarimi.Daca raman la stadiul acesta si nu mi vor aparea noi valuri eruptive  ma declar multumita si traiasca medicina!Din acest motiv va recomand sa mergeti la doctor si lasati miturile

    Reply

  • mugurel

    17 mai 2013 at 18:08

    eu am avut febra doar la inceput.ma doare gatul foarte tare.sunt in a 2 a zi si am multe bube.bubele seamana cu niste picaturi de apa.vreau sa stiu ce trebuie sa fac pt a scapa mai reede si in cat timp imi trece!!!

    Reply

  • Luisa

    7 iunie 2013 at 10:55

    Vaccinam sau nu contra varicelei?
    Am o fetita de aproape 18 luni.
    Pediatra fetitei ne-a precizat la ultima vizita medicala ca „nu prea a
    mai vaccinat copii pentru varicela”. De ce nu am inteles.
    Eu sunt
    tentata sa-mi vaccinez fetita, mai ales ca a inceput si o campanie tv
    care m-a cam speriat. Am citit ca vaccinul asigura o protectie de
    aproximativ 10 ani doar. Totusi as vrea sa-mi feresc fetita de chinul
    acestei boli. Sunt in dilema, nu stiu cum sa fac sa-i fie mai bine.

    Reply

  • Ana

    22 martie 2014 at 11:02

    Buna. Am 23ani si de două zile am varicela, cu toate acestea am facut baie si am fost la serviciu. Aceste bube se manifesta mai mult pe spate, fata si cap. Fizic mă simt bine. Si nu am folosit absolut nici un medicament/unguent. Ce s-ar putea intimpla daca în continuare voi iesi afara si serviciu?

    Reply

  • fabiana dana

    17 aprilie 2014 at 16:47

    buna am 26 de ani si am facut prima data varicela nu am facut decat in prima zi febra cat tine varicela. mi-e mi-a iesit bubite in cap pe spate nu am multe ce sa iau sa treca mai repede ma fac cu crema mentolata pot sa iau augumentin?

    Reply

  • alexandra

    23 aprilie 2014 at 14:57

    Buna..am 23 ani.si a varicela de 2 zile, doar ca nu am prea multe bubite cum ar trebui sa fie normal..am pe spate 5.6..in cap vreo 3…pe fata vreo 2 3…de la genunchi in jos inca nu am nimic…cateodata ma mananca..temperatura am facut de 2 ori pana akum . ma simt bine…intrebarea mea este.cu cat imi iasa mai multe o sa imi treaca si mai rpd?..va multumesc

    Reply

  • Adina

    10 mai 2014 at 9:20

    Re: Da poate lua. Baietelul meu are 3 luni si alaptat la san si a luat varicela. Mi-a zis doctorita de la Spitalul de Boli Infectioase ca a avut si bebelus de 2 sapt. cu varicela.
    ––––––––––-
    in data de 2013-03-10 15:54:17, georgiana
    a scris:
    Buna ! Am doua fetite gemene si au luat de la gradinita varicela. cumnata mea are o fetita de o luna de zile poate lua  varicela ?

    Reply

  • Roxana

    19 mai 2014 at 18:28

    Buna ziua…in urma cu 2 sapt am desoperit ca am varicela, acum sunt vindecata insa intre timp au facut si sotul si baiatul de 4 ani, amandoi sunt in a 4-a zi.Eu am crezut ca am facut o forma mai grea dar vazandu-i pe ei mi-am dat seama ca la mn a fost mai usor chiar daca am avut vezicule si in zona genitala.Au peste tot dar mai ales in cap…sunt ca niste rani si nu s-au scarpinat chiar asa de mult sau de tare….sper ca fiind a 4-a zi nu va mai erupe nimic, la baiat vad bubitele ca fiind la inceput de coaja dar are ff multe pe fata si cap….tratamentul din cate citesc e acelasi pt toti bolnavii…paracetamol (panadol pt copii) si isoprinosine….intrebarea mea este urmatoarea…..de ce nu putem administra antihistaminice pt mancarimi?……ca adult poate mai reusesti sa te abtii dar asa la un copi…chiar nu ii putem alina acest chin cu nimic?….baiatul are tartament cu ketof pe o per mai lunga pt ca tuseste ff tare cand se schimba vremea, cand este umezeala….pot sa mai continui cu ketof-ul daca are varicela..??

    Reply

  • stefan adrian

    11 iunie 2014 at 6:30

    Buna ziua, am 40 de ani şi am luat varicela de la cel mic. Boală a evoluat normal fara să fie o formă gravă.Întrebarea mea este dacă pot merge la serviciu în a 12- a zi menţionez că nu mai am nici o bubita cu lichid. Mulţumesc! O zi buna!

    Reply

  • Dr. Herdea Valeria

    11 iunie 2014 at 8:58

    Re: Buna ziua. Tinand cont ca varicela este o boala care scade imunitatea, as face cateva recomandari: nu mergeti la mare in urmatoarele 2-4 saptamani, faceti analizele de sange si un control la medicul dvs. de familie. In principiu, puteti merge la servici, nu mai sunteti contagios.
    ––––––––––-
    in data de 2014-06-11 06:30:14, stefan adrian
    a scris:
    Buna ziua, am 40 de ani şi am luat varicela de la cel mic. Boală a evoluat normal fara să fie o formă gravă.Întrebarea mea este dacă pot merge la serviciu în a 12- a zi menţionez că nu mai am nici o bubita cu lichid. Mulţumesc! O zi buna!

    Reply

  • Paula C

    9 iulie 2015 at 21:22

    Buna ziua! Medicul meu de familie a intrat in concediu si am si eu o intrebare, va rog.
    Baiatul meu de 9 ani este in a 13-a zi de la aparitia eruptiei, crustele au inceput sa cada, insa mai are doua pustule mari, 7-8 mm, pe degetele de la o mana, pe care aplicam (la indicatia initiala a MF) violet de gentiana, deoarece in primele zile devenisera tari, maronii, calde la atingere si dureroase. Acum lichidul dinauntru nu e nici macar tulbure. Cand ar trebui, totusi, sa apara cruste si la ele?
    Va multumesc anticipat si ma iertati de deranj. Cu stima!

    Reply

  • Roxana

    3 iulie 2016 at 13:03

    Mesaj:buna ziua.fiul meu a facut varicela din prima de zi de mare….acum e in a 6 a …l am izolat,nu expus la soare,practic nu am iesit deloc cu el.acum par (unele mai au apa,unele devin maronii cu halou rosu)sa se usuce.de cand as putea sa-l scot din camera de hotel?macar dimineata si seara….sau la umbra pe plaja cu tricou pe el se poate?suntem de la aproape 1000 km si nu am gasit libere locuri la vagon de dormit…si de aceea am hotarat sa ramanem.ce sa facem cu el cat timp mai stam aici?(suntem in ziua 6 si mai avem 7 zile).multumesc

    Reply

  • Cristea Oana

    27 noiembrie 2016 at 0:41

    Buna seara doamna doctor, as avea si eu o intrebare vis a vis de varsatul de vant!Am un baietel in varsta de 2 ani, iar acum 10 zile am luat contact cu o persoana care la aprox 6 zile a fost diagnosticata cu varicela.Se pare ca in momentul intalnirii avea deja stari de rau cefalee ameteala.Exsista posibilitatea ca fiul meu sa faca?Multumesc.

    Reply

  • Cinca Marian

    3 noiembrie 2017 at 10:26

    Buna ziua, am 25 de ani, am facut varicela acum 5 zile, si as vrea sa stiu daca am voie sa fac baie sau nu pentru ca cei din jurul meu spun sa nu am contact cu aerul si cu apa? Multumesc!

    Reply

  • George

    4 ianuarie 2019 at 17:42

    Buna ziua am 29 de ani ai am facut varicela am voie sa consum bauturi alcoolice?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors