Cardul de sanatate devine obligatoriu din 2015

3 ianuarie 2015 by Dr. Valeria Herdea0
cardul_de_sanatate_devine_obligatoriu_din_2015-1200x956.jpg

Inceputul de an 2015, aduce schimbari in activitatea medicala, care privesc atat pacientii cat si pe medici, la fel de mult. Cardul de sanatate va fi obligatoriu incepand cu 01 februarie 2015. Pentru a face fata acestei schimbarii, se cuvine sa fim corect informati.

     Sunt doar cateva intrebari la care se cere raspuns:

Ce este cardul de sanatate?

     Cardul de sanatate este un document standard care certifica relatia asigurat (pacient) si asigurator (Casa de Asigurari de Sanatate – CAS).

 

     Relatia intre asigurat si asigurator este o relatie contractuala-intre cele doua parti. Este necesar un contract, concret, clar, transparent in care ambele parti sa cunoasca si sa accepte termenii contractuali, in baza carora s-a incheiat respectivul contract.

 

     Contractul prevede drepturile si obligatiile ambelor parti. In baza acestui contract, asiguratului I se va elibera un CARD de Sanatate, personalizat, netransmisibil, securizat, compatibil cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

     Teoretic toate sistemele informatice care sunt compatibile cu SIUI, sunt compatibile cu cardul de sanatate.

 

Valeria Herdea despre cardul de sanatate

Dr. Valeria Herdea despre Cardul de sanatate,

in direct la NewsRoom Realitatea Tv, 02 ianuarie 2015

 

La ce foloseste cardul de sanatate?

    Pentru pacient – La recunoasterea dreptului beneficiarului (asiguratului) de acces la servicii de sanatate.

     Pentru medic – certifica prezenta la consultatie a pacientului (permite, teoretic validarea serviciului medical acordat pacientului).

 

Cand il folosim?

     Pacientii utilizeaza cardul de sanatate, in vederea accesarii serviciilor medicale, in orice unitate sanitara de pe teritoriul Romaniei. El este prezentat de catre pacient, cu ocazia consultatiei medicale, indiferent de unitatea sanitara unde se va efectua consultul.

 

cardul de sanatateCat valoreaza?

     Cardul de sanatate este acordat initial cu titlu gratuit fiecarui cetatean roman cu varsta peste 18 ani, asigurat in Sistemul de Sanatate. Copii sub 18 ani nu beneficiaza de card.

Ce facem daca il pierdem?

     Cardul de sanatate pierdut se raporteaza Casei de Asigurari, la care este asigurat pacientul. Pentru un card nou se va achita contravaloarea sa stabilita in conditiile legii.

 

Cum este garantata securitatea cardului?

     Cardul va avea un cod pin, necesar a fi retinut de catre pacient si care este confidential, aasemanator codului pin de la o Banca. Securizarea datelor de pe card, revine institutiei care a emis cardul.

 

Unde se tin cardurile?

     Fiind un document personalizat, asemanator unei carti de identitate, recomandarea este ca un card de sanatate sa fie pastrat in deplina siguranta, intrucat fara acest document pacientul nu va beneficia de servicii medicale.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors