Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni

1279491861-1year.jpg

In acest articol vom vorbi despre alimentatia bebelusului cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni.

1. Varianta ideala – san la cerere + alimentatie de tip complementar (diversificare corecta!). 

2. Varianta lapte praf + alimentatie de tip complementar (diversificare corecta!). 

3. Adminstrati  san pana la ultima picatura de lapte posibila. 

4. In cazul in care mama nu mai are lapte suficient pentru a administra sugarului macar 2 mese de lapte matern, se va introduce treptat un lapte praf de buna calitate (initial lapte praf hipoalergenic, ulterior lapte praf integral).

 

Alimentatie complementara a bebelusului

1. Introducerea progresiva a alimentatiei complementare 

2. NU introduceti doua alimente noi in aceeasi zi 

3. Chiar daca bebelusul primeste cu placere alimentatia comlpementara, NU administrati cantitati mari din prima zi 

 

Caracteristicile unui lapte praf de buna calitate

– Sa NU contina zahar

– Sa NU contina edulcoranti (arome)

– Sa NU aiba concentratie mare de lipide si proteine (peste ratia recomandata de OMS – valori cat mai apropiate de laptele matern)

– Sa fie adaptat pentru varsta sugarului

– Sa contina pre-biotice si pro-biotice, LC-Pufa si factori necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos central al copilului si pentru stimularea imunitatii sugarului

De retinut

– NU introduceti lapturi praf in mod nejustificat, fara consiliere medicala.

– NU schimbati formulele de lapte praf de la o firma la alta la intervale scurte de timp deoarece riscati sa induceti intoleranta la lactoza (diaree, varsaturi, scadere ponderala, alergii).

 

     Daca un sugar refuza un aliment, recomandarea ar fi sa nu fortati introducerea acelui aliment. Lasati sa treaca aproximativ 3 saptamani pana la reintroducerea aceluiasi aliment. In acest timp incercati cu blandete sa introduceti un alt aliment, dupa aceleasi reguli.

 

     Testati gusturile copilului dvs. unii sugari prefera alimente acrisoare (puteti acri cu suc de lamaiie sau bors de buna calitate si mai ales foarte proaspat), altii prefera alimente mai dulci (oferiti-i supe eventual adaugati la supa un mar copt sau o masura de lapte praf).

 

Alimentatia bebelusului intre 9 si 12 luni

Masa 1 – 7:00 – lapte matern (ideal) sau lapte praf (plus 1-2 lingurite cereale – orez/porumb/tapioca). La sugarul peste 8-9 luni se pot administra si cereale cu gluten(de dorit ar fi sa administrati lapte praf la canita!!fara cereale.

 

Masa 2   9:00- 10:00 – VARIANTE

A)  piure de fructe+branza de vaca (facuta in casa)

     Branza de vaca facuta in casa: 1 litru de lapte 1.5% fiert 20 min + 8 tablete de Calciu lactic, adaugate dupa ce laptele a fiert si a fost luat de pe foc. Veti observa ca se separa zerul de branza; dupa ce s-a racit, treceti prin strecuratoare si un tifon fiert in prealabil si se pune la scurs (3-4 ore). Branza rezultata poate fi utilizata 48 de ore, daca este pastrata corect (2-8 grade Celsius). Introducerea ei se va face progresiv, incepand cu 1 lingurita (1,2,3…)

 

     Se pot introduce mere, pere, piersici, caise, banane, mandarine, portocale, pepene galben (dupa 8-9 luni), grapefruit, lamaie, in functie de preferintele sugarului, noutatea este ca se pot adminstra sub supraveghere stricta fructele de mai sus “la manuta”. Asezati fructele pe un platou  in fata sugarului cat mai colorat asezonat(ex. rondele de mar alternat cu pepene gelben, caise...) si incurajati-l sa se serveasca singurel. Poate nu va reusi la prima incercare, dar cu siguranta va fi “un pas urias pentru omenire” cand o va putea face.

 

B) Piscoturi speciale pentru bebelusi se mai pot, da tot in manuta.

 

C) Pentru copii cu varste peste 10-11 luni-telemea desarata complet sau cas din lapte  inalt pasteurizat cu pulpa de rosii /pasta din galbenus de ou cu unt si/sau smantana cu paiine integrala de grau (de dorit ar fi sa nu administrati sugarilor si copiilor mici paiine cumparata, ci sa o preparati in casa fie manual(varianta ideala!), fie cu un aparat de facut paiine de casa , care poate fi achizitionat din orice supermarket serios.Painea astfel facuta are alte calitati, nu are E-uri, nu are afanatori, va contine doar faina integrala de grau alba sau neagra (se poate procura din reteaua de magazine cu alimentatie de tip vegetarian sau Plafar).

 

Masa 3 – 13:00

a) La sugarul alimentat cu lapte praf:

– Primeste supa/ piure de legume (morcov, dovlecel, telina, patrunjel, pastarnac, fasole verde proaspata, cartof, rosie, praz, ardei, broccoli, conoipda). Se recomanda adaugarea a 1-2 lingurite de ulei vegetal (germeni de porumb sau floarea soarelui)sau unt proaspat/smantana de buna calitate si fff proaspata/supa de galuste/ciorba de perisoare-perisoare din peste sau pui de tara fierte separat si apoi adaugate la supa sua piure de legume. 

 

– NU introduceti sfecla, spanac, macris sub un an, deoarece au un continut mare de oxalati si pot afecta rinichiul copilului. Un mit frecvent este legat de continutul de fier din aceste legume (NU contribuie la preventia anemiei). 

 

– Se va introduce carne de peste alb slab (pastrav/salau, daca inca nu ati introdus pana acum) sau pui de tara fie fiert fie gratar f fin tocat si apoi adaugat la supa/piure de legume. 

 

– De 2 ori pe saptamana primeste galbenus de ou in piure-ul de legume .Poate fi servit  cu branza de vaca impreuna.Nu se recomanda si galbenus si carne in aceeasi zi.Exceptie fac doar perisoarele facute cu galbenus, cantitatea de galbenus din perisoare fiind mica (continutul de colesterol trebuie sa fie foarte mic in alimentatia sugarului dvs.). 

 

-Pilaf de orez dietetic (orez, dovlecel, morcov, ulei). 

-Peste varsta de 9 luni poate primi paine in manuta. 

 

-Atentie!-Unii sugari doresc doar un fel de mancare, altii servesc doua feluri de mancare. Nu fortati copilul! Oferiti-i un fel inainte de somnul de amiaza si daca nu doreste si felul doi, il puteti da la trezire, in jurul orei 17. 

 

Sfat!

a) Nu creati o ora de cosmar din ora de masa! Masa nu trebuie sa dureze mai mult de 30 minute ! 

b) La sugarul alimentat la san o mica “recompensa”  de “sete” dupa masa va fi foarte binevenita. 

 

Masa 4 – 17:00 (la fel ca masa 2) Se mai poate administra de la varsta de 8 luni iaurt de casa  cu fructe proaspete (Atentie!!! Nu se va administra iaurt cu fructe cumparat din comert!!!). Poate primi de la 9-10 luni placinta/budinci cu mere, cu branza dulce, preparate proaspat in casa.

 

     Preparare Iaurt de casa- 1 litru de lapte se fierbe 20 min.Se adauga 1 lingura mare de iaurt si 1 lingura mare de smantana de buna calitate  la laptele fierbinte si se amesteca. Se lasa  4-6ore  acoperit cu un tifon la temperatura  camerei. Iaurtul obtinut se poate utiliza max 24-48 h tinut la frigider la 2-8 grade Celsius. Se adauga fructe proaspete la iaurt.Se serveste la temperatura camerei.

 

Masa 5 – 21:00 

– Se poate administra mamaliguta cu branza si smantana (introdusa  in cantitati mici)

– Se pot da paste fainoase cu branza preparate la cuptor

– Se pot administra 2-3 mese de lapte simplu (matern sau praf), in functie de nevoile sugarului. Va recomandam sa nu exagerati cu cerealele, pentru ca acestea pot produce paratrofie (sugar “pastos”, “pufos”).

 

>>> Citeste alimentatia completa a bebelusului: Modele de regim alimentar pentru bebelusi 0-1 an

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


One comment

  • Dr Herdea Valeria

    6 noiembrie 2010 at 0:06

    L a alegerea unui lapte praf se tine cont de -calitate, toleranta bebelusului la acel lapte, siguranta administrarii in functie de studiile pe care le are laptele respectiv si recunoasterea in lumea medicala a acelui lapte si bineinteles de puterea financiara a parintelui de a sustine administrarea aceluias tip de lapte vreme indelungata.Laptele de vaca nu se administreaza sub 3 ani , daca este posibil.Luati in calcul, o firma serioasa de lapte praf si nu va mai luati dupa folclor ex Nestle-din Germania,Olanda

    Reply

  • Doina Isac

    29 noiembrie 2010 at 21:47

    Buna seara d-na doctor,
    Am un nepotel de 9 luni alaptat la san,. la ce varsta se putem sa-i dam iaurt si ce fel de iaurt, din comert, facut in casa ca am vaut mai multe parerei pro si contra.
    Multumesc tare mult !
    Doina isac

    Reply

  • Dr Herdea

    29 noiembrie 2010 at 21:55

    Buna seara, cititi schema de diversificare alimentara. Puteti sa administrati iaurt de casa, preparat din lapte fiert.

    Reply

  • iuliana zoarca

    30 noiembrie 2010 at 18:15

    buna seara d-na doctor,sunt mama pacientului dumneavoastra zoarca eduard -gabriel in varsta de 2 luni si 14 zile,avem programare la dumneavoastra pe data de 14, lnsa au aparut ceva pr ,bebe cand doarme respira destul de greu,desi ii aspir nasul cu batista bebelusului.are cateva momente cand respira bine,apoi ii revine respiratia grea,nu stiu ce sa fac.nu face febra .respiratia este grea si zgomotoasa.multumesc mult.

    Reply

  • Dr. Herdea

    30 noiembrie 2010 at 21:15

    Buna seara,
    Sfatul meu este sa mergeti la camera de garda la Spitalul Grigore Alexandrescu sau la Victor Gomoiu, pentru ca ce descrieti dvs la bebelus, pare a fi debutul unei bronsiolite.Maiine, cabinetul este inchis, eu nu sunt in Bucuresti,asa ca cel mai bine ,este sa fie vazut bebelusul la o camera de garda de pediatrie si asta repede.Daca mai aveti probleme , pe viitor cu bebelusul , sunati , va rog , fie la mine fie la d-ra dr ,macar sa va putem da un sfat sau sa va putem vedea in timp util.

    Reply

  • oana alexandru

    4 decembrie 2010 at 18:02

    Buna seara, am vazut ca a aparut pe piata un nou lapte la Nestle, Nativa, ne puteti spune ceva despre el, este cumva mai bun decat NAN, il putem inlocui ? multumesc mult

    Reply

  • Mirica Teodora

    5 decembrie 2010 at 0:00

    Buna seara!!Aveam si noi o problema:de apoximativ 2 luni de luptam cu pruritul.Am fost la dermatolog ne-a dat creme:fucicort .libresse si plus romergan.dar e in zadar.Copilul nu se poate odihni,se scarpina intr-una,iar medicul a zis ca pana pe la 2 ani asa o sa fie.Ce sfat ne dati? Multumim!

    Reply

  • Bujoreanu Alina

    5 decembrie 2010 at 9:09

    Buna dimineata.Pacinetul d-vs Bujoreanu Eric de aproximativ o saptamana are in jurul guritei multe bubite rosii care se fac din ce in ce mai mari chiar se leaga intre ele,(este in perioada cand ii dau urmatorii dintisori)am incercat ca si creme:fenistil,advantan si cutaden toate fara rezultat ba chiar s-au mai inmultit aparandu- i si pe gat .Ne puteti ajuta cu un sfat,Va multumim!

    Reply

  • Mirica Teodora

    5 decembrie 2010 at 11:31

    Lipobasee se numeste crema ,nu libress,ma scuzati.Multumim!

    Reply

  • Dorobat Tatiana

    8 iulie 2011 at 17:49

    Am o nelamurire. Una din mese poate fi budinca. Dar o budinca se face cu ou intreg. Totusi ne este interzis sa gatim albus de ou pentru sugarii pana la 1 an. Sa facem budinca doar cu galbenus?! Sa incercam sa adaugam faina sau gris, in loc de albus? Am nevoie de un sfat, multumesc.

    Reply

  • Dr. Herdea Valeria

    8 iulie 2011 at 19:11

    Re: Corect este sa utilizati doar galbenusul de ou pt budinca, NU ou intreg!!!.Pt preparare se utilizeaza 1 galbenus, se amesteca cu 1 l-ta de faina alba si cu lapte rece apoi se ingroasa la foc mic, pana ajunge de consistenta dorita.Puteti adauga zeama de la un fruct pentru gust.Nu se prepara cu lapte nefiert sau doar pasteurizat
    ——————————-
    in data de 2011-07-08 17:49:59, Dorobat Tatiana
    a scris:
    "Am o nelamurire. Una din mese poate fi budinca. Dar o budinca se face cu ou intreg. Totusi ne este interzis sa gatim albus de ou pentru sugarii pana la 1 an. Sa facem budinca doar cu galbenus?! Sa incercam sa adaugam faina sau gris, in loc de albus? Am nevoie de un sfat, multumesc."

    Reply

  • liliana

    4 aprilie 2013 at 20:20

    m ar interesa retete de ciorbe si supe ptr8-9 luni

    Reply

  • anemarie

    15 octombrie 2013 at 13:43

    am o mica-mare problema copilul meu are acum 10 luni de 3 luni nu mai bea nici un fel de lapte, bea ceai si foarte putina apa, iar odata sau de doua ori pe saptamana ii ies pete rosii pe corp dar numai intr-un loc de fiecare data tot in alta parte, fructe ii dau, ciorbe mananca. Doctorul de familie mi-a recomandat o crema si niste picaturi pentru urticarie dar nu pot descoperii de la ce se intocsica

    Reply

  • vaduva andreea gheorgiana

    20 noiembrie 2013 at 12:56

    nu am avut san niciodata sa ii dau dar ii dau lapte APTAMIL si asi dari sa mi spuneti ce ii pot da mancare are 6 luni acum si e alergica la banane si nu mananca morcov il vomita si nu prea doarme deloc atat noapte cat si ziua,cel mult 6 7 ore in 24 ore. va multumesc.

    Reply

  • Ana

    23 septembrie 2019 at 23:54

    Buna ziua, doamna Doctor!

    Va solicit si eu ajutorul va rog, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cu niste aspecte.
    Baietelul meu are 11 luni si mananca 3 mese solide pe zi si 2 biberoane cu lapte( unul dimineata si unul seara, inainte de culcare, in jurul orei 20.30 – in total cam 540 ml).
    Credeti ca ar fi in regula sa.i introduc cina inainte de culcare, in locul biberonului? El nu se trezeste noaptea, dar se trezeÈ™te foarte dimineata, pentru biberonul de dimineata de la ora 5/6. Apoi la ora 9 papa fructe, la 12.30 supica iar la ora 17.00 papa iaurtel.cu fructe proaspete…si seara, biberonul cu laptic.
    Eu locuiesc in Anglia si aici se obișnuiește sa le dea la copii absolut orice mananca un adult, inclusiv bacon. Nu sunt de acord sa ii dau mancare de genul acesta pentru ca nici noi nu obisnuim sa avem asa ceva in menu.
    Cand spuneÈ›i in articol la masa de la ora 21 ca ar putea avea “2-3 mese de lapte” va referiti pe zi?

    Multumesc mult pentru timpul dvs. si pentru informatii!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors