Copiii si animalele de companie
Copiii care cresc in compania unui animal de casa sunt mai echilibrati. Contraindicatiile apar in cazul in care cel mic este alergic si in cazul in care nu sunt respectate normele de igiena elementare. Dr. Valeria Herdea, medic pediatru, iti spune mai multe.
Copii si animalele de companie
Exista tot felul de mituri legate de cresterea copilului in prezenta unui animal de companie. Foarte multi oameni considera ca prezenta unui animal de companie poate dauna copilului.
Contrar acestor credinte, expertii in studiul comportamentului uman, au adus dovezi incontestabile asupra faptului ca prezenta intr-o familie a unui animal de companie este benefica pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici.
Nou-nascutul si animalul de companie
In casele in care exista animal de companie, iar acel animal a fost prezent si pe durata sarcinii nu exista probleme de interactiune. Animalul va genera o conexiune speciala cu puiul de om abia venit pe lume.
Urmarind interactiunea dintre cei doi, adesea putem observa cum animalele de companie manifesta un sentiment de grija filiala fata de micut. Ele simt ca fiinta nou aparuta in viata familiei, trebuie protejata. “Puiul de om” este tratat cu dragoste si grija asemeni unui pui de-al lor.
Este esentiala respectarea unor reguli minime de convietuire, pentru ca prezenta alaturi de copil a unui animal de companie sa nu transforme casa in cosmar, ci sa ramana o sursa de bucurie si veselie permanenta.
Recomandari
In primii ani de viata ai copilului, nu riscati sa lasati nici un animalut de companie, indiferent de ce tip este, sa doarma alaturi de copil in pat! Exista riscul unor accidente serioase!
Nu constituie o problema daca animalutul de companie va sta in preajma copilului in prezenta parintilor sau bunicilor, in aceeasi incapere cu copilul. El poate asista la spalat, imbracat, alaptat sau la momentele de joaca ale copilului.
In prezenta dvs. animalutul poate fi dus in camera copilului. Contactul vizual cu cel mic, joaca si bucuria unui animalut in preajma copiilor, vor ajuta copilul sa se acomodeze si el cu prietenul fara cuvinte. Il va relaxa, va fi mai armonios.
La sugarii crescuti in familii care au animalute de companie, sunt studii care arata o rata mai redusa de colici abdominale.Tulburarile de comportament, cele emotionale (timiditate excesiva, agresivitate, anxietatea) la copiii care au crescut cu caini si pisici, sunt mult reduse fata de lotul de control.
Recuperarea dupa accidente este mult mai rapida, timpul de vindecare redus cel putin la jumatate, atunci cand exista suportul moral al catelului sau prezenta pisicilor in preajma copilului bolnav.
Terapia prin intermediul animalului de companie
Copiii cu ADHD (tulburare hiperkinetica si deficit de atentie), epilepsie, diabet zaharat sunt cei care pot beneficia de pe urma prezentei animalutelor cel mai mult, pentru micutii prieteni sunt adesea salvatori ai vietii celor dintai.
Cum ne purtam cu animalutul in momentul in care apare un nou membru al familiei – bebelusul
Atentie la depresia pe care o poate genera aparitia unui bebelus in familie, nu pentru parinti ci pentru animalut! Pot dezvolta fenomene de melancolie, care vor necesita tratamente indelungate si nu sunt de neglijat efectele pe termen lung.
Animalutul de casa este tot un membru al familiei dvs, este o fiinta care are si ea dreptul de a fi iubita si respectata. Comportati-va in consecinta responsabil, atunci cand va hotarati sa adoptati un animalut si nu il abandonati, pentru ca intre timp a devenit incomod sau obositor! Animalutele mai si murdaresc, mai si strica, dar oare incape comparatie intre o mobila rupta, fie ea si scumpa si infinita dragoste pe care v-o daruieste neconditionat si permanent prietenul dvs , cel fara de grai omenesc?!
Daca il aveti in familie, adaptati-va si acomodati-va cu totii si orice decizie luati, va trebui sa tineti cont si de prezenta sa in viata dvs., fara a-l abandona!
Odata aparut un copil, nu alungati animalutul de casa! Timpul va va demonstra ca va el fi cel mai credincios prieten al copilului dvs., fireste, sub atenta dvs supraveghere, grija si educatie… a amandoura- copil si companion!
Rolul benefic al animalului de companie pentru copil
Dupa ce copilul va creste in varsta si va incepe sa mearga (in patru labe) pe jos alaturi de animalut (caine, pisica, etc. ) cei doi se vor juca impreuna. De aici incep adevaratele provocari:
Din acest moment rigurozitatea cu care veti avea de facut curatenia zilnica in casa va trebui sa fie maxima. Poti avea un animalut de companie, dar asta cu conditia mentinerii unei curatenii impecabile-aspirat zilnic, dezinfectat, spalat, aerisit, igienizat litiera in cazul pisicilor sau curatat labute, codita, blana… la catel!
Studiile au dovedit ca acesti copii crescuti in preajma unui animal de companie ajung adulti mai echilibrati si linistiti, ca rata depresiilor, sinuciderilor, abandonului scolar, divortialitatea de mai tarziu sau criminalitatea, sunt mult inferioare sau absente, fata de acei copiii care au cunoscut prietenia dezinteresata a unui animal de casa.
Probleme care vin odata cu animalul de companie
Cereti sfatul unui medic specialist veterinar inainte de a alege un companion pentru copilul dvs. Daca adoptati un pui fara antecedente cunoscute, faceti obligatoriu un consult la medicul veterinar inainte de a-l instala pe noul prieten la domiciliu personal. Odata instalat va fi mult mai dificil totul. Alegerea animalului de companie necesita grija si discernamant de exceptie: nu aduceti in preajma copiilor dvs animale care pot evolua agresiv!
Intotdeauna va exista riscul inhalarii firelor de par de la animal. Exista incontestabil si riscuri asumate cu responsabilitate! Binele copilului este superior, dar nici grija fata de fiinta necuvantatoare nu trebuie data de o parte!
Atentie: unde exista alergii severe la parul de animal, astm bronsic sever, dermatite recurente se recomanda ca ultima masura, dupa epuizarea intregului arsenal terapeutic, separarea copilului de animal. Din pacate adesea, va fi necesara si consilierea la psiholog.
Sfat: Toti copiii au nevoie de un animal de companie, dar cu obligatia de a fi respectate normele de igiena: curatenie, dezinfectie, deparazitarea animalului, vaccinare, comportament preventiv, supraveghere.
De retinut:
– Prezenta animalului in casa pe perioada sarcinii are efecte benefice ulterioare asupra copilului si lauzei
– Nu lasati animalul nesupravegheat foarte aproape de copiii in primii ani de viata!
Atentie: Cei mici nu trebuie sa doarma cu pisica sau catelul in acelasi pat !
– copii care au crescut in preajma unui animal de companie ajung adulti mai linistiti si echilibrati,
– IQ (coeficientul de inteligenta) si EQ (coeficientul de inteligenta emotionala) sunt net superioare acelora care nu au crescut in preajma unui animal de companie si nu au simtit afectiunea acestora.
– in cazul unor reactii alergice constatate a avea legatura stricta cu prezenta parului de animal de casa, copilul trebuie separat de compania animalului
Nu uitati : animalutul de companie are nevoie de ingrijire medicala, atat profilactica (examene periodice la medicul veterinar si in stare de sanatate) cat si curativa (cand este bolnav), pentru a putea oferi protectie maxima pentru copiiii care vin in contact cu animalutul respectiv!
– Vaccinati-va, deparazitati-va animalutul de casa
– Cereti sfatul medicului veterinar, in legatura cu alimentatia, vitaminizarea si profilaxia infectiilor la micul dvs. prieten, exact asa cum faceti si pentru copiii dvs!
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.