Influenta vremii asupra starii noastre de sanatate
Schimbarea anotimpurilor aduce dupa sine, modificari semnificative de temperatura in mediul ambient. Fiecare om are un bioritm (ritm al proceselor biologice, cu durată diferită de la un proces la altul) al sau. Natura are la randul ei un astfel de bioritm. Intrepatrunderea armonioasa a celor doua bioritmuri: uman in ciclul Naturii, aduce echilibrul esential, pentru ca organismul uman, sa ramana si sa se dezvolte sanatos.
Adaptarea – proces de modificare a organismelor vii, in urma caruia rezulta o corelare a structurii morfologice și a functiunilor fiziologice ale vietuitoarelor în raport cu mediul inconjurator (Dex)- reprezinta in esenta, un proces de acomodare al organismelor vii, la conditiile impuse de mediul lor de viata.
Meteorodependenta – reprezinta aceea particularitate a unui individ ,de a-si modifica paramertii fizici si biologici, in functie de conditiile de mediu din exterior.
Durerile de cap si durerile articulatiilor care apar la schimbarile de vreme
Cefaleea (durerea de cap) si atralgiile (dureri la nivelul articulatiilor), apar la persoane meteoro-dependente, la schimbarea temperaturii exterioare si la aparitia norilor de ploaie.
Fenomenul este explicat partial, prin scaderea presiunii din atmosfera si reflectarea acestui proces in interiorul organismului uman. Aparitia de edeme (retentia de apa in tesuturi) ar fi o explicatie, mai putin avem explicatii, la partea in care ar trebui sa stim – de ce se activeaza si procesele inflamatorii si de ce acestea sunt traduse de pacient, ca fiind mult mai dureroase decat de obicei la acelasi individ?! De ce afecteaza si copii si adultii?
Se pare ca scaderea presiunii din atmosfera influenteaza extravazarea lichidului din vasele sangvine, modificand presiunea coloidostomotica, favorizand iesirea apei din capilar, cu scaderea presiunii oncotice care se opune extravazarii lichidului.
Astenia de primavara si bucuria aparitiei Soarelui pe cer
Persoanele cu sindroame depresiv-anxioase au dispozitia afectiva influentata de conditiile meteo, astfel incat daca ploua sunt triste, daca este soare sunt exuberante.
Cum afecteaza conditiile meteo femeile insarcinate
Nasterile spontane sunt influentate de conditii meteo: in perioade de furtuna se nasc mai multi copii, nasterea ca proces se declanseaza mai rapid. In perioade de iarna, atunci cand afara este viscol, se nasc mai multi baieti, etc
Starea noastra de sanatate, are legatura cu fenomenele atmosferice. Exista o constelatie, caracteristica fiecarei fiinte umane. Legatura noastra cu Universul, nu poate fi negata, intrucat suntem parte a Lui, in consecinta partea reactioneaza la unison cu Intregul si invers, modificarea cea mai mica a partii va fi resimtita in Universul intreg.
In acest context, in mod logic, rapiditatea cu care ne adaptam la mediu, aduce dupa sine mentinerea in conditii optime a starii noastre de sanatate.
Daca ne adaptam mai lent la frig sau la cald, starea noastra de sanatate, poate suferi modificari, in sensul cresterii predispozitiei la diverse boli de sezon. Daca adaptarea este mai rapida sau am invatat in timp cum sa ne adaptam mai rapid la schimbarile de temperatura, atunci, starea noastra de sanatate nu va avea de suferit.
Adaptarea organismului la frig
In anotimpul rece suntem predispusi cel mai mult, la boli ale aparatului respirator (aprox 40% dintre prezentarile intr-un cabinet de medicina familiei sunt datorate infectiilor aparatului respirator: viroze, rinusinuzite, rinofaringite, otite, pneumonii,.la copiii sub 5 ani si la varsnici aprox 50% din prezentarile de la cabinet sunt datorate virozelor respiratorii etc.
Organismul intra de cele mai multe ori nepregatit in iarna.Temperaturile scad brusc, fara ca organismul sa treaca printr-o perioada lenta de acomodare la frig.In astfel de situatii, la varstele extreme – copilul mic si seniorii,dar si persoanele aflate la risc : colectivitati de copiii, hospitalizati, centre de plasament, cardiaci, bronsite cronice, marii fumatori (mai mult de 5-10 tigari/zi), astmul bronsic, diabet zaharat, pacientii cu patologie oncologica, splenectomizati, transplant, purtatorii unui implant cohlear, etc. sunt necesare masuri speciale, pentru a-I pregati sa faca fata temperaturilor mici din anotimpul rece.
Recomandari
1. Efectuati controale periodice ale starii dvs de sanatate (de preferat in luna in care sunteti nascut)
2. O programare prealabila la medicul dvs de familie, din timp, va va scuti de mult mai multe ore pierdute, decat in situatia in care va prezentati in urgenta la un consult, in situatia de bolnav acut, eventual febril si cu stare generala modificata.
3. Discutati cu medicul dvs de familie, cu ocazia consultului periodic profilactic, asupra oportunitatii de a va creste imunitatea la intrarea in iarna, utilizand cateva mijloace deja cunoscute:
– vaccinarea antigripala anuala
– imunomodularea naturala sau semi-sintetica (a se vedea schema de imunizare)
Vaccinarea pentru protectia impotriva gripei ramane principalul mijloc de lupta impotriva gripei
Gripa este o boala virala, al carei tratament este bazat pe profilaxia prin vaccinare si pe abord simptomatic al bolii. Ramane o boala periculoasa, prin extensia rapida spre epidemie, dar mai ales prin complicatii care pot fi extreme de severe (pneumonii, rinosuzite, bronhopneumonii, encefalita, deces.)
In atentia pacientilor cronici – nu intrerupeti schema de tratament pe care o aveti prescrisa in mod permanent, intrucat bolile cronice pot suferi decompensari severe in perioadele reci, daca nu se asigura protectie corespunzatoare.
Temperatura din locuinta
In apartament/casa se recomanda temperaturi cuprinse intre:
– 0-5 ani-23-24 grade(la baie la copilul mic veti avea nevoie de mai multa caldura – 26grade)
– peste 5 ani-55 de ani – 22 grade
– peste 55 de ani – 24 grade
Noaptea temperatura optima este cu minim 3 grade mai putin fata de zi. Diferenta de temperatura variaza cu anotimpul, dispunerea casei fata de soare. Umiditate se recomanda la 50%. Camera luminoase au efecte benefice asupra starii de sanatate. Aerisire permanenta este recomandata a se efectuta la 60 de minute cate 5-10 minute.
Adaptarea organismului la cald
Organismul uman are capacitatea de a-si regla temeratura corporala, cu ajutorul unor centrii nervosi din hipotalamus. Epunerea la temperaturi inalte, prin incalzirea brusca a vremii la peste 28-30 grade, in zona de clima temperat-continentala, cum este si zona tarii noastre, fara ca organismul sa se poata adapta, lent, poate duce la aparitia si dezvoltarea unui tip de imbolnaviri virale cu evolutie imprevizibila, cele mai frecvente fiind entero-virozele.In aparenta simple, ele pot fi grevate de complicatii dintre cele mai serioase (deshidratare prin varsaturi, diaree si lipsa de aport, febra, cefalee intense – dureri de cap).
Tratate, sunt afectiuni care se vindeca rapid, netratate, pot duce la extensia sistemica a bolii, cu prognostic si evolutie rezervata.
Recomandari
1. Efectuati controale periodice ale starii dvs de sanatate (de preferat in luna in care sunteti nascut)
2. O programare prealabila la medicul dvs de familie, din timp, va va scuti de mult mai multe ore pierdute, decat in situatia in care va prezentati in urgenta la un consult, ca bolnav acut, eventual febril si cu stare generala modificata.
3. La plecarea in calatorie, in concediu, este indicat sa aveti cu dvs o mica “trusa de urgenta” din care sa nu va lipseasca sarurile minerale pentru rehidratare, antitermice (paracetamol, ibrupofen), antiinflamatoare.
4. Purtarea hainelor de culoare deschisa, a palariilor, ochelarilor, sunt obiceiuri, aparent perimate. Ceea ce se uita, este ca aceste miljloace de protectie nespecifica pot salva si preveni imbolanviri cu risc crescut de a dezvolta complicatii.
5. Hidratarea corecta -2 litri de apa zilnic.
6. Alimentatia corecta – 3 mese de legume si doua de fructe
7. Evitarea consumului de alimente de provenienta necunoscuta
8. Evitarea consumului carnat excesiv, cu trecere progresiva spre o alimentatie de tip ovo-lacto-vegetarian
9. Temperatura in camera va fi coborata la 18-20 grade, in functie de temperatura de afara si de varsta celor din familie. Atentia mare se va acorda extremelor!
Concluzii
In concluzie – organismul uman se poate adapta rapid la schimbarea brusca de temperatura, daca este pregatit pentru acest moment, prin – igiena riguroasa, miscare in aer liber, alimentatie corecta adaptata la varsta si la starea de sanatate, imunomodulare cu schema adaptata de catre medic, gandire pozitiva, astfel incat sa se plieze pe nevoile identificate ale pacientului.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.