Cadrele medicale, fata in fata cu pacientii hipertensivi la COMBAT 2 Asist de la Craiova

10 martie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
cadrele_medicale_fata_in_fata_cu_pacientii_hipertensivi_la_combat_2_asist_de_la_craiova.jpg

Cursul National de Management al Bolnavului Hipertensiv  Actualități în Diagnostic și Tratament – C.O.M.B.A.T. 2 Asist., organizat de Societatea Română de Hipertensiune pe 7 martie 2014, la Hotel Plaza din Craiova, a înregistrat încă un succes. Manifestarea, adresată în exclusivitate asistenţilor medicali, a oferit informaţii practice privind managementul hipertensiunii arteriale şi îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor hipertensivi.


Misiunea cursului C.O.M.B.A.T. 2 Asist. este de a evidenţia importanţa colaborării dintre medic, asistent medical şi pacient în abordarea hipertensiunii arteriale pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu tensiune arterială crescută. Dezbaterile şi prezentările au fost susţinute de As. Elena Păun, As. Aurelia Stancu, Dr. Cristian Săndulescu, Dr. Valeria Herdea.


dr valeria herdea la combat asist 2 - craiova„Ştim cu toţii că hipertensiunea arterială este o boală cronică, deosebit de complexă, ce necesită o abordare multidisciplinară şi o bună colaborare între medicii de familie şi asistentele medicale. Trebuie să ştim că putem atinge un control eficient al acestei afecţiuni numai prin munca de echipă, în care un rol esenţial îl are însuşi pacientul, care trebuie implicat şi responsabilizat în managementul afecţiunii. Exact acesta este şi scopul principal al acestor cursuri”, a declarat Dr. Valeria Herdea, medic primar în medicina de familie.

 

Structurat sub forma a trei ateliere practice, cursul C.O.M.B.A.T. 2 Asist. de la Craiova a abordat teme extrem de importante în optimizarea îngrijirii persoanelor diagnosticate cu tensiune arterială crescută. Subiectele au variat de la definirea hipertensiunii arteriale şi impactul acestei afecţiuni la sfaturi practice privind noile tehnici de măsurare a tensiunii, precum şi identificarea particularităților familiei cu risc hipertensiv.  Mai mult, au fost aduşi în discuţie şi factorii de risc implicaţi în patologia familiei cu istoric de hipertensiune arterială, dar şi particularităţile acestei afecţiuni la copil și adolescent, gravidă și lehuză.

 

combat asistLa capitolul prevenţie, o atenţie sporită s-a alocat implementării conceptului MATA (măsurarea tensiunii arteriale în ambulatoriu) atât în rândul cadrelor medicale, cât și al pacienților, deoarece acesta reprezintă o măsură eficientă în realizarea prevenţiei pe termen lung, precum şi în reducerea complicaţiilor hipertensiunii arteriale.

 

Cursul C.O.M.B.A.T. 2 Asist. a cuprins şi o sesiune aparte dedicată comunicării medic – asistent medical – pacient, în cadrul căreia pacienţii participanti la eveniment, au împărtăşit  fragmente din experienţa lor cu boala. Au fost abordate subiecte legate de modul in care stabilirea diagnosticului de HTA, co-morbiditatile aparute in timp (AVC,IM) le-au marcat existenta profesionala sau familiala. Impresionant a fost si modul in care pacientii prezenti au descris relatia pe care o au cu echipa de medicina primara: medic si asistenta medicala.Au vorbit cu caldura despre grija, compasiune, solidaritate si nu in ultimul rand, despre profesionalismul cu care sunt ingrijiti, de catre”doamna mea doctor de familie si doamna mea asistenta”.  De asemenea, s-a discutat despre relatia cu medicii specialişti cardiologi, comunicarea interdisciplinara.A fost punctata dorinta de a primi date corecte privind riscurile şi complicaţiile hipertensiunii arteriale, paşii practici, prin care îşi pot ţine boala sub control.

 

asistent stoica daniela  Consideram ca acest gen de  evenimente, care permit abordul deschis al problematicii pacientului cronic hipertensiv, reprezinta nu doar un exercitiu de ”lucru in echipa”, dar sunt, poate, cel mai civilizat mod, in care putem afla “direct de la sursa”, adevaratele asteptari, dorinte sau deschidere spre o schimbare benefica, a modului  propriu de viata, al celui aflat in suferinta. Intre teorie si  practica, va exista intotdeauna o bariera, singurul mod de a o depasi eficient, ramane indiscutabil, dialogul sincer, constructiv, al celor implicati in rezolvarea problemei.

 

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune

Management eveniment: Sănătatea Press Group

Preluare: Sănătatea Press Group

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors