Cerealele si silueta perfecta
Telul de a avea o silueta frumoasa trebuie sa tina cont si de un stil de viata sanatos. Cerealele duc la un status fizic si psihic bun pe langa scaderea in greutate. Valeria Herdea, Medic Pediatru, are detalii.
Exista diverse tendinte in moda pentru a arata bine, dar sa arati bine nu inseamna neaparat sa fii 90-60-90. Telul nostru trebuie sa fie acela de a avea un stil de viata sanatos, o activitate fizica optima pentru varsta noastra , starea de sanatate , si adecvat mediului in care functionam – casa, loc de munca, unitate de inavatamant, etc., o dieta echilibrata. Mai presus de toate un psihic puternic, armonie in tot ce facem, cultivarea unor sentimente nobile si a unor fapte pe masura, ar reprezenta un model de viata unitar. Aceste cateva principii ar trebui sa domine judecata noastra atunci cand dorim cu orice pret sa avem o silueta de invidiat!
Micul dejun trebuie mancat in liniste, relaxat. El trebuie sa cuprinda cereale, oua, lactate, branzeturi, fructe, legume. Grasimile animale trebuiesc evitate. Asocierea micului dejun cu o cana de suc proaspat inseamna deja un spor de sanatate pentru ziua respectiva.
Studiile realizate pe un lot de persoane sanatoase si persoane cu probleme de sanatate, au aratat ca in urma consumului de cereale integrale timp de 6 luni, avand 2-3 mese pe zi de cereale (pe langa cele normale), statusul fizic si psihic al acestor persoane a fost mult imbunatatit. Studiul a cuprins un procent mare de persoane care sufereau de obezitate. Rezultatul a fost scaderea greutatii subiectilor cu 1kg – 1,1kg dupa 2 saptamani la 85% din subiecti, iar per total dintre subiectii implicati 75% au pierdut in medie 1kg si 400 de grame.
Important este sa va variati micul dejun, nu in fiecare zi acelasi meniu. Introduceti fructele, branzeturile in alimentatia dvs. Dimineata este indicat sa faceti cateva exercitii fizice, insemnand cel putin 15 minute, pe care sa le petreceti fie alergand in parcul de langa dvs., fie doar plimbandu-va. O plimbare dimineata de 15 minute si o plimbare seara de 30 minute va asigura o activitate fizica minima in urma careia organismul va functiona la parametrii optimi. Ingrijiti o planta, iubiti un animal de casa, daruiti timp semenilor dvs., prin activitati de voluntariat si veti vedea cum starea dvs de sanatate se imbunatateste simtitor.
Datorita cresterii incidentei obezitatii putem sa alcatuim o lista de masuri simple, utilizabile de fiecare, cum ar fi:
– Consumul de lapte degresat in loc de lapte gras
– Cereale integrale de buna calitate fara aditivi si coloranti,
– Cereale avand continut inalt de minerale si vitamine din complexul B
Ce facem daca in urma consumului de cereale si a schimbarii stilului de viata tot nu reusim sa slabim?
Una dintre solutiile simple ar fi verificarea programului meselor. Adesea avem tendinte sa avem o masa seara pe la orele 22:00 – 23:00, cand ajungem acasa, insa o masa copioasa la acea ora va avea efecte neplacute asupra somnului si nu este un obicei sanatos. Prin urmare, un somn neodihnitor alaturi de greutatea organismului depusa pentru a digera masa de seara aduc dupa sine o stare de indispozitie, urmate de scaderea randamentului intelectual si a puterii de munca.
Introducerea antioxidantilor, a vitaminelor , a mineralelor, a fibrelor si a vitaminelor, repartizarea lor corespunzatoare pe ore, aduce dupa sine o stare de sanatate apropriata de ce am dori noi si ar fi considerata o stare benefica!
De retinut:
– Asociati cele 5 mese cu activitate fizica si gandire pozitiva
– Evitati laptele gras
– Evitati sa mancati seara tarziu, luati o cina usoara
– Consmati cereale care contine fibre, minerale, fier
– Introducerea fructelor la micul dejun va aduc un surplus de energie
– 3 mese legume 2 mese fructe
– 2 litri de apa zilnic
– Petreceti timp in natura
>> Citeste si: Micul dejun – secretul energiei!
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.