Obezitatea la copii – realitatea din tara noastra

obezitatea_la_copii_realitatea_din_tara_noastra.jpg

Astazi in Romania se nasc aprox 180.000 de nou-nascuti anual. Natalitatea ultimilor ani este in constanta scadere iar populatia in curs de imbatranire. Nutritia defectuoasa este baza a multor boli cronice cu impact major asupra vietii individului. Numarul bolilor cronice determinate de nutritia defectuoasa, creste pe zi ce trece:

– Dislipidemii (grasimi in sange),

Diabet zaharat (incapacitatea organismului de a prelucra glucidele),

– Hipertensiunea (valori mai mari ale TA>135/85mmHg)

Viitorul unei societati depinde de copiii pe care ii are in grija.

     Nutritia ideala este compusa din principii alimentare echilibrate, combinate in functie de varsta, sex efort fizic + stare de sanatate sau boala + traditii. O schema ideala va contine: proteine + lipide + glucide + saruri minerale + vitamine + fibre.

–          3 mese de fructe

–          2 mese de legume

 

     Romania are in grija copii minunati, pe care insa ii hraneste defectuos. Din dorinta de a le oferi “tot ce pot mai bun” parintii, acesti copiii primesc alimentatie plina de: grasimi, zahar, E-uri, sare din belsug, fast-food, afumaturi, conserve, braiza topita, carne obtinuta prin cresterea diverselor specii, cu hormoni si antibiotice din plin, alimente modificate genetic, insecticide, pesticide, medicamente….

Cum controlam greutatea?

 1. Indicele de masa corporal (IMC)

Numarul copiilor afectati de supraponderalitate (greutate mai mare decat media pentru varsta si sex) sau obezitate este in crestere.

O valoare a indicelui de masa corporala (IMC >30 kg/m2) indica alarma!

Indicele de masa corporal

 

IMC= Greutatea/Inaltimea2

 


Valori:

  • Sub 18,5 = subponderal
  • 18,5 – 25 = normoponderal
  • 25 – 30 = supraponderal
  • 30 – 35 = Obezitate (gradul I)
  • 35 – 40 = Obezitate (gradul II)
  • Peste 40 = Obezitate morbida

 

2.  Circumferinta Abdominala

Circumferinta abdominala

Un reper important de control al obezitatii, ramane masurarea circumferintei abdominale:

Barbati < 94 cm

Femei < 80 cm

Grasimea abdominala este legata direct de riscul cardio-vascular.


3.  Cantarul

greutatea ideala

Cantarirea corecta zilnic-ne poate ajuta in mentinerea unei greutati normale pentru varsta si sex.

 

In Romania media greutatii se poate raporta la media tarii:

 

Barbati- greutatea – a nu se depasi cifra de la inaltime care trece peste 100

Ex H=187cm   G=87 cm

Femei – greutatea – a nu se depasi cifra de la inaltime care trece peste 100 scazand 5-7 kg.

Ex H-167cm  G=60-62kg

 

Situatia zilei de Maine

     La nivel de cabinet de asistenta medicala primara, mediu urban-comparatia intre 1999- procentul de copii in varsta de 13 ani suprapoderali/obezi, atingea 15%, in 2012, la grupa de varsta de 13 ani procentul ajunge la 25%, valorile inregistrate, se spuprapun peste cele ale expertilor OMS.


     Un raport al OMS (2010)-in domeniul sanatatii, arata ca la grupa de varsta 11 ani circa 33% dintre baieti si 19% dintre fetite, sunt supraponderali sau obezi, la 13 ani 25 % baieti si 15% fetite sunt in acceasi situatie iar la 15 ani 27% baieti si 10% fete ajung sa se confrunte cu probleme datorate excesului ponderal.

 

     Acesti copii maiine vor fi adulti cu probleme severe de sanatate.

 

     Obezitatea nu este o problema izolata. Ramane o problema medico-psiho-sociala, pe de o parte a individului , pe de alta parte a societatii.

 

     Este o problema medicala pentru cel in cauza, severa mai ales prin complicatiile pe care le presupune in timp: diabet zaharat, insuficienta venoasa periferica, infarct de miocard, accident vascular cerebral, invaliditate si deces prematur, etc.

 

     Este o problema psihologica pentru cel afectat-de imagine, de perceptie, de integrare, socializare-copii obezi se integreaza mai dificil in colectivitate, se retrag de la sport, de la joaca, se izoleaza, devin introvertiti.

 

     Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta copilul afectat de obezitate dar si anturajul sau, sunt legate de:

– mancatul pe ascuns,

– teama,

– mitomania (refugiul in minciuna pentru a scapa de sentimental de cuplabilitate),

– rosul unghiilor,

– acneea,

– relatiile  deteriorate cu colegii,

– prima iubire la adolescent si teama de a nu fi ridiculizat

– imbracamintea- intotdeauna larga, inchisa la culoare, fara nota de cochetarie a celorlalti colegi

– fuga de sport

 

     Este o problema a societatii, pentru ca acesta va sustine costurile generate de imbolnavirea individului. Daca procentul persoanelor afectate de o boala intr-o societate, trece de 15% acesta boala devine o problema de sanatate publica. Romania are un procent mai mare de persoane obeze, asa ca in acest moment ne confruntam cu o problema serioasa si in extindere rapida.

 

Ce putem face pentru a preveni obezitatea?

Sport in parc     Grija pentru o nutritie sanatoasa incepe dinainte de nastere. O sarcina atent urmarita de personal medical calificat, incurajarea lauzei sa-si alapteze copilul nou-nascut la san, continuarea alimentatiei naturale minim 6 luni si daca este posibil pana la 2 ani, diversificarea corecta a copilului, alimentatia complexa la copilul scolar si adolescent cu legume, fructe, peste, oua, lactate, cereale, sucuri de fructe naturale (stoarse la storcator), vor permite organismului in crestere, sa se dezvolte armonios si sa creasca fara tare.

 

     Miscarea in aer liber zilnic minim 30 minute de mers pe jos, sportul organizat-minim de 2 ori/saptamana, cultivarea unor relatii civilizate intre semenii aceleiasi comunitati, controalele periodice la medicul de familie-raman doar cateva repere in mentinerea sanatatii noastre a tuturor, indiferent de varsta, dar in mod special pentru copiii pe care ii avem in grija.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors