Acoperirea Vaccinala intre Acut si Cronic. Probleme. Solutii.

23 aprilie 2019 by Dr. Valeria Herdea0
acoperirea_vaccinala_intre_acut_si_cronic-1200x748.jpg

In data de 22 aprilie 2019, la Sala Amfiteatru a Spitalului Clinic Coltea din Bucuresti, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), a organizat o dezbatere cu ocazia Saptamanii Europene a Imunizarii (EIW), cu tema: “ACOPERIREA VACCINALA – INTRE ACUT SI CRONIC. PROBLEMA. SOLUTII”.

 

Pornita de la efectele pe care bolile infectioase prevenibile prin vaccinare le-au produs in ultimii 3 ani, dezbaterea a avut ca obiectiv gasirea de solutii viabile, implementabile, astfel incat Romania sa nu mai piarda vieti omenesti in zadar.

Saptamana_Europeana_a_Vaccinarii

 

 

Printre invitatii la dezbatere s-au numarat:

Conf. Dr. Diana Paun – Consilier de Stat, Departamentul de Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala.
Dr. Turkes Ablachim – Director Medical, Asociatia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) – Primaria Capitalei
Acad. Prof. Dr. Adrian Restian – Presedintele Societatii Academice de Medicina a Familiei
Prof. Dr. Radu Vladareanu – Seful Clinicii de Obstetrica – Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, presedinte al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania
Prof. Dr. Simona Vladareanu – Sef Sectie Clinica Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias
Sl. Dr. Mircea Ovidiu Denis Lupusoru – Manager Spitalul Clinic Coltea
Conf. Dr. Alin Stanescu – Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului (IOMC)
Lector Univ. Alina Duduciuc – Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA
Radu Ganescu – Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC)
Echipa AREPMF: Dr. Valeria Herdea, Dr. Raluca Ghionaru, Dr. Carmen Mirauta, Dr. Petruta Tarciuc, Dr. Simona Cioc, Dr. Crenguta Lanba, Dr. Laura Comnea, Dr. Liliana Chitanu.

Saptamana_Europeana_a_Vaccinarii

Reprezentanti media

“Presedintele Romaniei s-a pozitionat foarte clar ca sustinator al obligativitatii vaccinarii. Implicarea Administratiei Prezidentiale in promovarea imunizarii a fost una constanta, iar aceasta preocupare se incadreaza in contextul international, acela creionat de Agenda de Dezvoltare Durabila 2030. Obiectivul 3 este dedicat sanatatii si contine mai multe tinte ce fac referire la eliminarea unor boli precum tuberculoza, hepatita si alte boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, asigurarea accesului tuturor la vaccinuri sigure, eficiente, de calitate, sprijinirea dezvoltarii de vaccinuri, iar tara noastra trebuie sa depuna eforturi pentru atingerea unora dintre acestea.
Administratia Prezidentiala a sustinut campania „VACCINEAZA-TE INFORMAT!”, organizata de Federatia Asociatiilor Studentilor la Medicina din Romania, campanie care si-a propus sa traga un semnal de alarma asupra situatiei precare in care se afla rata de imunizare a populatiei din Romania si sa incurajeze cetatenii sa ia in considerare surse sigure de informare atunci cand iau o decizie ce poate afecta sanatatea personala si a celor din jur. Constientizarea importantei imunizarii in prevenirea aparitiei si raspandirii unor focare de boala trebuie sa fie prioritara, iar principalul argument in schimbarea mentalitatii populatiei in privinta vaccinarii trebuie sa fie informarea, prezentarea riscurilor care pot aparea in cazul nevaccinarii” – a declarat Conf. Dr. Diana Paun – Consilier de Stat, Departamentul de Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala.

“Nu mai putem asista pasivi la scaderea ratei de vaccinare. Intentionam sa implicam  activ parintii  intr-un proces de informare corecta, sustinuta cu ajutorul personalului medical din cabinetele medicale scolare, avand convingerea ca aceste actiuni vor avea rezultate vizibile in anii urmatori” – Dr. Turkes Ablachim – Director Medical, Asociatia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) – Primaria Capitalei.

“Preventia infectiilor la pacientii imunodeprimati prezinta o deosebita importanta. Infectiile la aceasta categorie de pacienti sunt adesea asociate cu un grad ridicat de morbiditate si mortalitate, iar terapia antimicrobiana este de cele mai multe ori mai putin eficienta decat la pacientii imunocompetenti.
Toate vaccinurile indicate ar trebui sa fie administrate inaintea initierii chimioterapiei, inaintea terapiei cu alte medicamente imunosupresoare si inaintea radioterapiei sau splenectomiei, atunci cand acest lucru este posibil”. – Sl. Dr. Mircea Ovidiu Denis Lupusoru – Manager Spitalul Clinic Coltea.

“Medicul de familie si asistentul medical din echipa sa au in egala masura un rol important in consilierea familiilor, astfel incat parintele sa ia decizia de vaccinare informat si cu incredere in profesionistii in sanatate. Mesajul transmis unitar poate duce la cresterea acoperirii vaccinale”. – Dr. Raluca Ghionaru – AREPMF.

“In esenta, vaccinarea reprezinta un proces continuu, extins pe tot parcursul vietii, din perioada sarcinii si pana la varsta de adult. A intelege gravitatea unei imbolnaviri severe printr-o boala infectioasa, soldata ulterior cu pierderea unei vieti omenesti, a intelege ca preventia prin vaccinare ramane singura cale de a salva un copil de la suferinta sau deces, cred ca sunt suficiente argumente pentru a intelege importanta deciziei informate a fiecaruia dintre noi, parinti, medici, Media sau decidenti. Orice argument cade in fata pierderii vietii unui copil nevinovat. Cifrele vorbesc de la sine iar responsabilitatea este a noastra, a tuturor – parinti, medici, Media sau decidenti, care ar fi putut lua atitudine si nu au facut-o in timp util”. – Dr. Valeria Herdea – Presedinte AREPMF.

La nivel mondial, re-emergenta bolilor infectioase a devenit, in ultimii ani, una dintre cele mai spinoase probleme de sanatate publica. Conform datelor OMS, in anul 2016, la nivel global, peste 7 milioane de oameni au fost afectati de rujeola (1). Scaderea nivelului acoperirii vaccinale sub limita de 95% recomandata de catre OMS a dus in Europa la izbucnirea unei epidemii, incepand cu anul 2016, epidemie care a afectat 29 de tari din spatiul European (2).  In 2016 s-au inregistrat peste 90.000 de decese cauzate de rujeola, numarul deceselor a crescut la 110.000 in 2017 la nivel global (3).

In anul 2000, SUA anunta eliminarea infectiei rujeoloase de pe teritoriul American, ca urmare a vaccinarii extinse.  Inceputul anului 2019 anunta re-emergenta infectiei rujeoloase in SUA, cu un numar record de 465 de cazuri extinse in 19 state, in mai putin de 3 luni. Specialistii CDC considera actuala epidemie ca fiind a doua ca marime si extindere, din momentul declararii eliminarii bolii in SUA (4).

In Europa, in Italia, Romania si Spania, s-au inregistrat cele mai multe imbolnaviri. In perioada 2016-2019, Romania declara peste 16.000 de cazuri si din pacate, 62 de vieti omenesti pierdute. Majoritatea deceselor au fost copii sub varsta de 5 ani, fara antecedente vaccinale.(4,5,6)
Complicatiile gripei, in Romania, in sezonul 2017-2018, au dus la 129 decese, iar in sezonul 2018- 2019 la 186 decese (7). Decesele au survenit la persoane nevaccinate.
Intre migratia populatiei in continua crestere, acceptanta variabila a vaccinarii la scara mondiala, accesul deficitar la servicii de sanatate a comunitatilor defavorizate si eficienta serviciilor de sanatate publica, radacinile acoperirii vaccinale, se contureaza un fenomen complex medico-social, a carui dimensiune profileaza un viitor in care bolile infectioase, considerate de mult “apuse”, pot deveni o trista realitate.
“Imunizarea este vitala pentru a preveni boala si a proteja viata. Scopul EIW este de a creste procentul de acoperire vaccinala, prin cresterea gradului de constientizare a importantei imunizarii in randul parintilor si apartinatorilor, profesionistilor din domeniul sanatatii, factorilor de decizie politici, precum si mass-media” (8)

 

Saptamana_Europeana_a_VaccinariiSaptamana_Europeana_a_Vaccinarii

Fiecare dintre noi: parinti, medici, media sau decidenti, suntem datori sa oferim copiilor nostri protectie, siguranta, dreptul la sanatate. Implicarea fiecaruia conteaza, informarea corecta a fiecaruia conteaza. Cunoasterea in profunzime, cu responsabilitate, a unei probleme, va permite asumarea deciziei corecte. Factorul timp ramane vital.

 

Saptamana_Europeana_a_Vaccinarii

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors