53-gripa_virusul_gripal_influenza.jpg

Generalitati despre raceala si gripa

Gripa este o boala infecto-contagioasa acuta, etiologic determinata de catre virusul gripal, caracterizata din punct de vedere clinic de manifestari respiratorii si de manifestari generale, epidemiologic este definita prin contagiozitate deosebita, patogenia fiind tributara structurii speciale a virsului gripal, grefata de complicatii potential severe, imbracand forme clinice variate si avand un prognostic  legat direct de starea de imunitate a organismului gazda

 

Raceala sau guturaiul comun reprezinta o afectiune virala, avand ca agenti etiologici (etiologie = cine produce boala) diversi virusi-paragripal, rhinovirus, etc. Din punct de vedere clinic manifestarile bolii sunt mai blande decat in cazul gripei – febra creste lent, nu atinge mai mult de 38.5-39, obstructia nazala (nasul infundat) frecventa, urmata de rinoree apoasa (secretii nazale abundente apoase initial, care mai apoi se tulbura). Tusea este seaca, apoi devine rapid productiva, indusa de secretiile importante cantitativ care se scurg pe faringele posterior. Starea generala este relativ buna comparativ cu starea din gripa “mai putin zgomotoasa”. Evolutia este limitata la 3-4 zile cu revenire rapida fara complicatii majore. Necesita tratament simptomatic (tratamentul se adreseaza simptomelor – febra, nas infundat…) cel mai adesea nemedicamentos (a se vedea la gripa).

 

Cum puteti ferii copiii de gripa

Ce se intampla, Doctore? 15/10/12

 

Particularitatea gripei este legata de contagiozitatea rapid extinsa si de necesitatea dezvoltarii unui sistem eficient de profilaxie la nivel populational extins, aceasta fiind considerata a fi cel mai eficient tratament impotriva gripei.

Sursa de infectie este bolnavul de gripa, purtatori de virus, infectii inaparente

Transmiterea gripei se face prin contact direct, de la persoana la persoana, pe cale aerogena, prin picaturi de secretie, picaturi Pflugge.

Se poate transmite si indirect prin obiecte murdare de secretii.

 

Contagiozitatea gripei este extrem de inalta, mai ales in aglomerari urbane, colectivitati: scoli, gradinite, loc de munca, aeroporturi, gari, etc. Transmiterea se poate face in decurs de cateva saptamani intr-o regiune, tara, continent.

 

Receptivitatea– este universala. In contextul actual, in care exista o miscare populationala rapida si intensa, gripa se poate extinde rapid iar populatia este afectata indiferent de varsta.

Incubatia este de 1-3 zile.

Pacientii sunt contagiosi 3-5 zile din momentul aparitiei simptomelor de boala.

 

Navigare usoara

  1. Generalitati despre raceala si gripa
  2. De cine este produsa gripa
  3. Manifestari clinice ale gripei
  4. Semne de alerta
  5. Cand trebuie sa mergem la medic?
  6. Ce putem face acasa?
  7. Indicatii si Informatii terapeutice. Masuri generale
  8. Tratament pentru raceala si gripa
  9. Prognostic, evolutie, complicatii, monitorizare
  10. Profilaxia gripei – Preventia racelii
  11. Mesaje cheie

De cine este produsa gripa

Gripa este produsa de catre virusul gripalMyxovirus influensae. Acesta apartine familiei Orthomyxoviridae. Este un virus adaptat supravietuirii in medii extern, caracterizat prin variabilitate antigenica deosebita. Se cunosc trei tipuri de virus gripal  -A, B, C.

 

Virionul gripal este sferic, are suprafata “paroasa”-asemanatoare unui “arici”. Prezinta la suprafata “proeminente aciculare” – antigenele de suprafata: hemaglutinina si neuraminidaza. Acestea sunt responsabile de activitatea biologica a virusului-infectivitate si producerea de leziuni toxice.

 

In interiorul virusului se afla un “miez” viral – nucleocapsida, constituit din ARN (acid ribonucleic). Acest antigen nucleocapsidic, confera specificitatea de tip a virusului gripal: A, B, C.

Specificitatea de subtip si de varianta este conferita de prezenta si dispozitia antigenelor de suprafata – neuraminidaza (N) si hemaglutinina (H).

Caracteristicile virusului gripal sunt dependente de prezenta la suprafata sa a acestor doua antigene (ex virus H1N1, H3N2).

 

Este important de retinut ca modificarile de la suprafata virusului gripal pot fi minore sau majore. Ele pot surveni sezonier. Fata de aceste modificari, imunitatea anterioara nu mai confera protectie-indiferent daca a fost obtinuta prin vaccinare sau ca urmare a trecerii prin boala, ceea ce explica necesitatea vaccinarii antigripale anuale, in populatia generala. Vaccinarea devine esentiala in cazul grupelor cu risc de a dezvolta complicatii severe: pacienti varsnici, gravide, cardiaci, diabetici, copiii mici, colectivitati, personalul care lucreaza in armata, transporturi, educatie, sanatate.

In cazul unei pandemii, devine esentiala activitatea de vaccinare, intrucat previne aparitia si dezvoltarea unor forme grave de boala, precum si extinderea rapida a bolii pe un areal intins.

 

Manifestari clinice ale gripei

Debutul:

a. manifestari generale

–   brusc

–   febra inalta

–   stare generala alterata

–   cefalee (dureri de cap)

–   mialgii (dureri musculare)

–   astenie

–   adinamie (oboseala marcata, senzatie de slabiciune)

–   transpiratii profuse (abundente)

 

b. manifestari respiratorii

–   catar nazal (senzatia de nas infundat, secretii nazale apoase)

–   disfagie (dureri in gat)

–   disfonie (voce ragusita)

–   faringe hiperemic (gat rosu )

–   tuse seaca, iritativa, obositoare

–   dureri retrosternale (la nivelul pieptului)

 

c. manifestari digestive

–   inapetenta (lipsa pofeti de mancare)

–   greata, varsaturi

–   dureri abdominale

 

d. manifestari cardio-vasculare

–   pot exista modificari ale tensiunii arteriale

–   scaderea tolerantei la eforturi mici

 

Semne de alerta

–   respiratiile frecvente (rapide)

–   astenia marcata

–   presiunea partial a Oxigenului (pO2) sub 92%

–   paloarea periorala (culoarea palida-cenusie)

Se recomanda prezentarea rapida la consult medical specializat

 

Cand trebuie sa mergem la medic?

Este de dorit sa contactati medicul dvs de familie/medicul cu specialitate de medicina interna/medicul pediatru telefonic de la aparitia primelor semne de boala!

Daca semnele si simptomele de mai sus se accentueaza, programati un consult!

In cazul in care apar semnele de alerta, recomandarea este de prezentare la camera de garda a unui serviciu spitalicesc de boli infecto-contagioase

 

Ce putem face acasa?

Atentie!

Nu intrati in panica!

Nu actionati neinformati!

Nu toate racelile commune sunt si gripa!

Nu toate formele de boala sunt la fel de grave!

Nu toate organismele reactioneaza la fel in caz de boala!

Nu administrati ASPIRINA de prima intentie, inainte de a sti daca suferiti sau nu de gripa, intrucat exista riscul aparitiei unei afectiuni severe care se numeste sindrom Reye si care poate induce evolutie grava a starii dvs de sanatate!

Nu utilizati antibiotic fara recomandare medicala!

 

Reguli minimale de interventie terapeutica la domiciliu:

-evitati sa mergeti in colectivitate (loc de munca/scoala/gradinita), daca prezentati semne de boala, precum cele descrise mai sus, mai ales daca exista un context epidemiologic  cunoscut (epidemie de gripa declarata sau contact cunoscut cu pacient bolnav)

Mersul in colectivitate bolnav, va aduce prejudicii atat dvs, dar si celor din jur!

Un pacient bolnav de gripa este un “rezervor ambulant de virusi” si poate disemina (imprastia) boala cu repeziciune in jurul sau, imbolnavind zeci de alti oameni!

Invatati sa va protejati atat pe dvs cat si pe cei din jurul dvs. !

– Odihniti-va cat mai mult

– Consumati lichide din belsug (apa, ceaiuri din plante-maces, catina, soc, busuioc, sucuri natural de fructe, supe, ciorbe, lapte, in functie de toleranta dvs digestiva )

– Masurati-va corect temperatura

– Urmariti-va simptomele, pentru a le putea descrie cat mai corect medicului dvs curant

– Solicitati sfat telefonic de la medicul dvs sau de la serviciul de urgenta 112!

 

Indicatii si informatii terapeutice. Masuri generale

–   izolare la domiciliu

–   masuri igieno-dietetice: hidratare corecta, odihna, igiena generala riguroasa, alimentatie lacto-vegetariana

Evitati regimul carnat pe perioada cat aveti temperatura!

Organismul dvs are nevoie sa isi canalizeze toate resursele pt a lupta cu boala, astfel incat este de dorit ca sa nu consume inutil energie, pentru a prelucra proteine de origine animala !

Utilizati alimente proaspete, fructe si sucuri proaspat stoarse, legume, lactate, peste alb slab!

 

Tratament pentru raceala si gripa

Tratamentul nemedicamentos pentru raceala si gripa

–   pentru toaleta nasului utilizati apa de mare sub forma presurizata (spray)

–   nasul infundat beneficiaza si de  o “desfundare” eficienta daca pacientul va mirosi un recipient cu hrean proaspat ras (pacient adult)

–   pentru dezinfectia gatului faceti gargarisme cu solutii dezinfectante, calmante (propolis)

–   consumati sucuri de citrice (continut crescut de vitamina C-antioxidant natural)

–   pentru durerile de gat si retrosternale (piept), se pot utiliza comprese calde (sare calda, apa calda si alcool medicinal, in proportie de 1:1, creme roborante (care accentueaza circulatia locala, au efect calmant local si actioneaza benefic si asupra secretiilor de pe trahee)

–   ceaiuri calde (nu fierbinti)

–   miere de salcam si lamaiie raport 1:1 (in functie de toleranta digestiva, actioneaza extrem de eficient o cantitate mica de hrean ras in amestec cu lamaiia si mierea de salcam)

–   ridiche neagra, (se scobeste cu o lingurita miezul si se pun 1-2 lingurite de miere de salcam sau tei, apoi se lasa 1- ore si din sucul obtinut se administreaza 3-4 linguri pe zi, in functie de varsta si starea generala. Atentie la diabetic!)

–   galbenus crud (se vor utiliza doar oua foarte proaspete!!!) bine omogenizat cu miere de salcam si apoi diluat cu lapte cald, se consuma seara la culcare, baut incet. Este extrem de eficient daca este insotit de aplicarea unui prisnitz in zona pieptului (compresa calda fie umeda-alcool-apa calda 1:1, fie sare calda intr-un prosop de bumbac, dupa ce a fost testat, pentru a nu produce eventuale leziuni pe piele daca sunt prea fierbinti.

–   se poate mesteca incet pastura, fagure de miere-dezinfectant, analgezic si antiinflamator.

 

Tratamentul medicamentos in raceala. Principiile de tratament in gripa

Afectiunea fiind virala, antibioticele nu isi au justificare!

Se recomanda antibiotic in cazuri special, bine justificate, in caz de suprainfectie microbiana a gripei si se administreaza sub stricta supraveghere si la indicatie medicala

Ghidati tratamentul unei stari gripale dupa sfatul medicului dvs pentru a evita complicatiile nedorite!

Tineti cont de co-morbiditatile (bolile ) de care suferiti si pentru care utilizati medicatie cronica (zilnic), pentru ca medicatia pe care urmeaza sa o luati in starea gripala, sa nu interactioneze negativ, cu medicatia dvs de baza (sa nu apara efecte secundare nedorite).

 

Tratamentul simptomatic al gripei

–   pentru combaterea febrei, a durerilor musculare, cefaleei utilizati preparate cu continut de Paracetamol, Ibuprofen

–   pentru obstructia nazala (nas infundat) -vasoconstrictoare locale in solutii saline isotone sau hipertone

–   fluidifiante de secretii bronsice (carbocisteina, ambroxol, erdosteina)

–   antihistaminice (desloratadina, levocetirizina)

–   dezinfectante, analgezice si antiimflamatoare pentru gat (benzidamina, flurbiprofen),

–   aerosoli cu solutii saline si fluidifiante

 

Tratament etiologic – antiviral: Oseltamivir

 

Prognostic, evolutie, complicatii, monitorizare

Evolutia bolii este autolimitata, intre 7-10 zile

 

Complicatii

a. Respiratorii-otite, sinuzite, bronsite, pneumonii

b. Cardiace –miocardita (afectarea muschiului cardiac)

c. Neurologice-fenomene neurologice severe-meningita, encefalita

d. Sarcina-poate induce malformatii la fat, decese la gravida

 

De retinut!

Vaccinarea gravidei este necesara, gravida fiind considerata “persoana la risc”, datorita situatiei imunitare particulare pe perioada sarcinii.

 

Profilaxie – Preventie

Preventia

a. Izolare la domiciliu

b. Respectarea celor 5 reguli simple pentru a evita diseminarea gripei:

–   acoperiti-va gura si nasul cand stranutati, intorcandu-va cu spatele sau in lateral pentru a proteja persoanele din fata dvs.. Daca acest lucru nu este posibil, -Nu uitati!-in momentul stranutului, aplecati capul si ridicati peste fata dvs. bratul cu cotul flectat (indoit, in unghi drept)

 

–   respectati regulile elementare de igiena a maiinilor si a corpului. Este recomandata igiena riguroasa a maiinilor (sapun, dezinfectante), tinand cont de faptul ca virusul gripal supravietuieste 30 de minute pe maiini murdare si circa 12 ore pe haine si suprafete.

 

Spalarea corecta pe maini

–   pastrati o distanta minima de cel putin 1 m, fata de alte persoane atunci cand sunteti afectat de gripa, pentru a va proteja semenii si a nu raspandi boala in jurul dvs., dar si pentru a va proteja pe dvs. insiva, intrucat in perioada gripala imunitatea dvs. scade si puteti contacta foarte usor diverse imbolnaviri.

 

–   nu folositi in comun cu alte persoane obiectele de igiena personala (piaptan, periute dentare, batiste, linguri, lenjerie de corp, etc)

–   curatati suprafetele pe care lucrati,  cu apa si sapun sau detergent

 

c. Pastrati igiena casei, locului de munca, unitate scolara. etc

d. Dezinfectarea aerului in incaperile aglomerate, spatii inchise, a suprafetelor (lampi cu ultraviolete, dezinfectanti de suprafata), la intervale regulate (30 minute)

e. Aerisire frecventa

f. Batiste de unica utilizare

 

Profilaxia. Reguli de baza ale profilaxiei

Este esential sa va informati din timp despre modalitatile de protectie impotriva gripei.

O persoana informata corect poate decide corect!

Cel mai eficient mod de a trata ramane profilaxia

Inainte de a pleca intr-o calatorie, informati-va asupra afectiunilor din zona de calatorie

O persoana avizata, poate lua masuri care ii pot proteja viata si sanatatea, proprie, precum si pe a celor dragi.

Cel mai eficient mod de a lupta impotriva formelor severe de boala in infectia cu virus gripal, este reprezentat de vaccinare

In zona temperata, vaccinarea este recomandata a se efectua, la inceputul toamnei-octombrie-noiembrie.

Vaccinarea se poate continua pe tot parcursul anotimpului rece, pana in luna martie, fara probleme.

Daca situatia epidemiologica o impune,  in cazul unor epidemii, se poate efectua acest vaccin si in afara sezonului rece.

 

Vaccinul antigripal are compozitie diferita de la an la an in functie de tulpinile aflate in circulatie in sezonul respectiv. Compozitia vaccinului antigripal este decisa dupa cercetari riguroase si prelevari de probe din toate zonele globului, de catre expertii OMS si este similara in aproape toate produsele vaccinale produse intr-un sezon. Vaccinul se poate administra incepand cu varsta de 6 luni.

 

 De retinut!

–   contactati medicul dvs de familie pentru informatii privind profilaxia antigripala

–   pentru informarea dvs utilizati surse oficiale-OMS, EMEA, CDC Atlanta-SUA, CNCSBT-Romania, MS

–   achizitionati/efectuati vaccinul doar de la surse autorizate-reteaua de medicina de familie, spitale de boli infecto-contagioase prin serviciile de Epidemiologie, reteaua de farmacii, cabinet medicale acreditate in conditiile legii.

–   pastrati lantul de frig (achizitie, transport, depozitare la 4-8 grade Celsius-in compartimentul atasat de usa interoara a frigiderului) necesar vaccinului, conform cu instructiunile atasate, pentru siguranta dvs

–   nu congelati vaccinul!

–   pastrati o igiena riguroasa la efectuarea vaccinului

–   nu efectuati vaccinul fara un control medical al starii dvs de sanatate

 

Contraindicatiile temporare ale vaccinarii antigripale: stare febrila, exantem (eruptie la nivelul pielii), semne de boala acuta (diaree, varsaturi).

 

Atentionari speciale: alergii cunoscute: ou, componente care servesc ca baza de preparare pentru vaccin, antecedente de alergii severe – ex. soc anafilactic. Comunicati medicului dvs curant, afectiunile de care suferiti, medicatia pe care o utilizati, pentru a putea lua impreuna o decizie corecta asupra oportunitatii vaccinarii dvs.

 

Dupa vaccinare: efecte nedorite/neplacute tranzitorii locale

Pot apare subfebrilitate, edem (se umfla/tumefiaza putin, locul in care s-a efectuat vaccinul), roseata, durere la locul respectiv 1-3 zile, care pot induce discomfort mediu si dispar spontan fara a necesita tratame

 

Reactii adverse

Literatura de specialitate citeaza rar, aparitia de fenomene neurologice

 

Reguli post-vaccinare gripala

–   Mentineti igiena zonei deltoide (umar) unde s-a efectuat vaccinul

–   Nu atingeti zona in care s-a efectuat vaccinul, cu mana murdara

–   Daca apar febra (> 38) si durere locala, puteti utiliza Paracetamol.

–   Nu utilizati Aspirina ( pericol sdr Reye)

 

Mesaje cheie

Vaccinarea antigripala, previne formele severe de boala!

Informati-va corect si apoi decideti!

Un pacient informat devine partenerul medicului in ingrijirea propriei sale stari de sanatate!

Regula de aur in tratamentul gripei este reprezentata de preventie!

 

Bibliografie

1. Voiculescu M. Gh., Boli infectioase, Editura Medicala, Bucuresti, 1990, 161-179

2. Matei D, Esentialul in Medicina de Familie, Editura Amaltea, Bucuresti, 2010, 167-168

3. Australian Government, Department of Health and Ageing, Pandemic Influenza, http://www. health. gov. au/internet/main/publishing. nsf/Content/Home

4. Susan B. Yox, RN, EdD, Richard J. Whitley, MD,  Influenza: Expert Advice, Medscape Infectious Diseases, jan 2013

5. Evolutia infectiilor acute respiratorii, gripei si a infectiilor acute respiratorii severe, sezonul 2012-2013

. http://www. insp. gov. ro/cnscbt/index. php?option=com_docman&task=doc_download&gid=456&Itemid=13

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors