Cernobil 1986, amintiri care dor
26 Aprilie 1986, ora 1.23 noaptea – Centrala Atomoelectrica Cernobil – nordul Ucrainei – explozia unui reactor nuclear duce la cel mai grav accident nuclear din Istoria moderna a Pamantului.
Incendiul care a urmat dupa explozie a fost stins de abia in data de 6 mai 1986.
In Romania despre accident s-a aflat abia in ziua de 2 mai, abia in 3 si 4 mai au fost distribuite tablete de Iodura de potasiu. . .
Specialistii au estimat ca puterea exploziei a fost cat aprox 20 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima si Nagasaki din cel de-al doilea Razboi Mondial. Cantitatea de material radioactiv aruncata in atmosfera a fost de 200 de ori mai mare fata de cele din timpul Razboiului (cesiu – T1/2=30 ani; Strontiu – T1/2=50 de ani; Plutoniu – T1/2=24000 de ani). Izolarea completa a ceea ce a fost candva Centrala de la Cernobil va fi terminata abia in 2014.
Facem o scurta recapitulare:
Efectele unei astfel de explozii asupra planetei genereaza :
1. Efecte asupra sanatatii oamenilor
2. Efecte asupra mediului inconjurator
3. Efecte socio – economice asupra societatii
4. Efecte psiho – comportamentale populationale
5. Modificari ale genomului uman
6. Modificari geo – climatice pentru Terra
Aceste efecte dezvolta la randul lor o componenta pe termen scurt si alta pe termen lung.
Efecte asupra sanatatii oamenilor
a. pe termen scurt – decese instant – 100% in caz de expunere la peste 7SV (Sievert=unitate de masura pentru radiatia ionizanta).
– pentru comparatie= 1 radiografie cardio – toracica=0, 5 MSv
1 calatorie cu avionul=0, 03mSv
3 zile la munte altitudine >1500m=0, 01mSv
valori 1 – 2 Sv – mortalitate – 20%
– sindromul acut de iradiere (SAI) – afectiune care survine post expunere severa la doze mari (cantitate mare de radiatii ionizante>1 – 2 SV ), cu durata scurta si intensa, de penetrare rapida in tesuturi (minute).
b. pe termen lung – pot fi variate in functie de organul tinta, tipul de radiatie, durata expunerii, doza de radiatie la care a fost expusa persoana in cauza
Tablou clinic SAI – sdr acut de iradiere:
– debut – durata de aparitie – minute – zile de la expunere in functie de doza
– lipsa apetitului febra, greata, varsaturi, , diaree, uneori semne de insuficienta respiratorie
– perioada intermediara – este ondulanta putandu – se inregistra o stare de bine aparent – zile – saptamani
– perioada de stare – sindrom hematopoetic – hemoragii, infectii
– sindrom gastro – intestinal – febra, diaree, varsaturi
– sindrom neurologic – agitatie, tremor, obnubilare, coma
– sindrom cardio – vascular – tulburarile hidroelectrolitice sistemice, pot induce tulburari de ritm si conducere cardiace severe cu risc vital major.
– sindrom cutanat – eritem, inflamatie, ulceratii, necroza
2. Evolutie. Prognostic
– afectiunea poate evolua in timp spre vindecare, foarte lent si cu sechele, procesul de vindecare, chiar si in forme moderate de boala putand dura si doi ani
– in formele severe survine decesul prin insuficienta pluriorganica
Un aspect particular l-au reprezentat:
1 Cancerul de tiroida – a carui frecventa a crescut ingrijorator dupa catastrofa de la Cernobil (initial s-au inregistrat aprox 1800 de cazuri – date Unicef 2002).
Se estimeaza ca vor aparea aprox 8000 de astfel de cancere, intrucat in istoria naturala a acestei imbolnaviri exista o latenta intre expunere si manifestarea bolii de 25 – 30 de ani.
2. Afectarea gravidelor – s-au inregistrat un numar mare de avorturi (iradierea in primele luni de sarcina), copii nascuti cu afectare severa neuro – psiho – motorie, imunitate scazuta (infectii recurente, alergodermii, hipotrofii staturo – ponderale)
– foarte multe femei care la acel moment erau gravide, au dat nastere unor copii, care dupa varsta de 15 ani au inceput sa prezinte forme de cancer agresiv tiroidian, cu evolutie nefasta, intrucat suferisera sindromul iradierii “in utero” (in uter).
3. Diabet zaharat – forme severe
4. Tulburari oculare – cecitate, cataracta
5. Afectare cardiaca – Hipertensiune, tulburari de ritm si conducere
Efectele asupra mediului inconjurator
– distrugerea viabilitatii solului, prin depunerea depozitelor radioactive, a caror persistenta impiedica procesele de regenerare ale pamantului, distruge calitatea apei, modifica tot lantul trofic al zonei supuse poluarii.
Efecte sociale si economice
– scaderea dramatica a nivelului de viata
– scaderea productivitatii muncii,
– aparitia si dezvoltarea unei patologii post – iradiere
– incapacitatea decidentilor de a gestiona criza produsa, lipsa de incredere a populatiei, a constituit inceputul caderii Comunismului in fosta Rusie
Efecte psiho – comportamentale populationale
– teama. anxietatea, neincrederea, depresie, tulburari de concentrare
– tulburari de somn, izolare sociala, tulburari de comportament
Modificari ale genomului uman
– exista dovezi clare ale influentei nefaste a radiatiilor asupra structurii ADN, astfel incat modificarile survenite, au fost transmise catre generatia urmatoare cu patologia “programata”.
Modificari geo – climatice pentru Terra
Clima Terrei a suferit modificari in urma acestui accident. Au aparut ploi acide, cu effect distructiv asupra culturilor. Daca privim timpul de injumatatire al cesiului, strontiului, plutoniului, concluziile se pot trage de la sine.
De ce sa le reamintim acum dupa 27 de ani?
Pentru a comemora un moment al istoriei pamantului, pe care am sperat sa nu il repetam, dar care s – a repetat prin Fukushima – Japonia – 2011, pentru ca aceasta ultima experienta trista, ne-a demonstrat cat suntem de vulnerabili, in fata propriilor noastre erori si pentru a trage un semnal de alarma in fata pericolului in care putem pune Planeta si pe noi insine in fractiuni de secunda.
Mai au valoare?
Astfel de depozitii au dubla valoare:sensibilizeaza opinia publica la problema de fond pe de o parte iar pe de alta parte ne arata ca implicarea fiecaruia in prevenirea unor astfel de evenimente, va duce in final la schimbarea perceptiei asupra importantei rolului fiecaruia in determinarea evolutiei Intregului (Pamantului), precum si la constientizarea rolului jucat de Intreg in evolutia fiecaruia dintre noi.
Cu ce ne-a afectat pe noi romanii?!
Romania anilor 1986 a fost o tara cu alta structura, fata de Romania de acum.Fara acces la lumea de dincolo de granite.Fara acces la ceea ce se intampla “afara”,dincolo de zid. Nu se compara cu cea de acum, la capitolul libertate de expresie, libertate de miscare, acces la cunoastere,,gandire, dar in mod cert-desi, acest subiect, nu este cel pe care doresc sa il ating, situatia de acum, din Romania lui 2013, democratia noastra speciala, nu se aseamana cu ceea ce am dorit,visat sau pentru care am luptat, nu exista asemanare nici la excesele aparute dintr-o libertate inteleasa si folosita incorect,mult prea departe de aceea libertate care inseamna necesitatea inteleasa de a ramane om,indiferent de situatie.
Nimic nu a transpirat atunci in randul populatiei, timp de aproape 8 zile. Iodura de potasiu a venit mai tarziu, nu s – au putut pune prea multe intrebari autoritatilor, nu s-au pus la dispozitie prea multe date reale.Sunt realitati care tin de istorie.
Exista un studiu al ISP, din anii 1986 – 1994, referitor la situatia copiilor – au fost inregistrate tulburari in dezvoltarea staturo – ponderala, modificari ale imunitatii, anomalii de osificare.
Ce s-a stiut atunci?
Foarte putine de catre profani, mult mai multe de catre oamenii de stiinta, mai ales asupra efectelor asupra sanatatii oamenilor si a perspectivei de viitor a energiei nucleare.
Ce se stie acum?
In continuare foarte putine de catre noi oamenii de rand, dar mult mai multe de catre oamenii de stiinta. Ce altceva mai este diferit? Faptul ca putem avea acces si la alte tipuri de energie – de pilda energia verde, fara riscul de a ne omori Planeta si pe noi.
Care este lectia pe care ar fi intelept, sa o retinem foarte bine?
Avem in mana puterea energiei, necesara pentru supravietuirea noastra si a copiilor nostri, avem inteligenta de a o genera prin mintea noastra, este momentul sa incepem sa avem si Intelepciunea de a NU o folosi pentru a ne distruge pe noi insine si pe copii nostri.
Cu respect,
Echipa C.M.I. Dr. Herdea
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.