Preventia in sanatate – Retrospectiva saptamanii internationale a vaccinarii

29 aprilie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
retrospectiva_saptamanii_internationale_a_vaccinarii_2013-1200x800.jpg

Saptamana 22-28 aprilie 2013, a stat sub semnul luptei pentru Preventie in Sanatate si in mod deosebit, in lupta impotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

OMS a initiat o Campanie mediatica intensa: “Saptamana Europeana a Vaccinarii”, la care s-au raliat numeroase organisme interne si internationale.

 

La noi in tara au initiat astfel de actiuni: Societatea Nationala de Medicina Familiei – Campania: “Saptamana Internationala a Vaccinarii” si Societatea Romana de Pediatrie, Campania: “Saptamana Europeana a Vaccinarii“, ambele sub egida OMS, cele doua societati, s-au implicat in mod deosebit in aceasta campanie de constientizare din partea populatiei a riscurilor NEVACCINARII!

 

Copii sau adulti, intram sub incidenta riscurilor produse de boli care pot evolua sever si pot lasa sechele grave sau ne pot ucide!

Medici de familie, epidemiologi, specialistii implicati in mod direct, in lantul procesului de vaccinare, decidenti politici, reprezentanti Media, s-au intalnit, au lucrat impreuna, au jalonat principalele directii de actiune, pentru perioada urmatoare in Romania, in domeniul Preventiei prin vaccinare.

 

Campania desfasurata, in aceasta saptamana reprezinta un record al ultimilor ani in Romania, prin conlucrarea stransa si desfasurarea de forte implicate. Directiile de actiune ai urmatorilor ani, prevad largirea listei vaccinurilor care vor putea fi utilizate in Programul National de Imunizare(PNI). Ralierea Romaniei la tarile UE, va aduce beneficii enorme asupra starii de sanatate a populatiei si in mod special al copiilor nostri.

 

Un briefing scurt al acestei saptamani, inseamna de fapt, o depozitie pe care doresc sa o fac personal, in sprijinul activitatii de preventie, atat de necesara pentru prezervarea sanatatii oricarui om din aceasta tara indiferent de varsta, status cultural, social, economic, etnic, politic sau religios.

 

Munca mea de medic de familie se axeaza pe preventie.

Ea ramane singura cost-eficienta intr-un sistem cu resurse modeste. Preventia ramane net superioara oricarei metode de tratament tocmai pentru ca suprima din start suferinta, boala, invaliditatea, sechelele si impiedica decesele cauzate de imbonavire.

 

Consider că baza unui sistem de sănătate performant, pe termen lung, este reprezentată de:

– procesul de preventie/profilaxie a imbolnavirilor,

– procesul educațional permanent, care să mențină în contact specialiștii în sănătate cu beneficiarii direcți ai sistemului de sănătate – populația, începând cu cele mai fragede vârste.

I. Profilaxia – prevenția bolilor prevenibile prin vaccinare.

Cum poți face o profilaxie eficientă?

  1. 1.    Educând pacientul, ajutându-l să primească informații medicale corecte, personalizate vârstei sale, starii de sanatate, nevoilor, sferei de interes și viitorului său. Medicii de familie sunt alaturi de pacient atat pentru activitatile de educatie, consiliere legata de vaccinare cat si pentru vaccinarea propriu-zisa. Achiziția de cunoștinte și schimbarea de atitudini și mentalități îl vor determina să se transforme din pacient pasiv, într-un partener real si activ al cadrelor medicale, în lupta pentru menținerea propriei sale sănătăți.
  2. 2.    Preventia bolilor infecto-contagioase prin vaccinare, ramane metoda cea mai buna, la indemana fiecarui parinte, pentru a-si proteja copilul de suferinta si de sechele invalidante rezultate in urma bolilor.

 

Mesaj de baza catre pacientii mei:

– Protejati-va copii de suferinta, prin vaccinarea lor in cabinetul medicului de familie!

– Vaccinarea adultilor are dublu efect: protejeaza copiii si combate suferinta proprie!

 

In rezumat: 

1. Pacientul informat corect, devine partizan al propriei stari de sanatate 

2. Imunizeaza-te, protejeaza-te, previno imbolnavirea! – concept OMS pentru a proteja omenirea de suferinta! 

 

Folosesc aceasta oportunitate pentru a vorbi si despre : 

II. Profilaxia bolilor cronice

Date OMS

Boala cronica – afectiune cu durata mai mare de 3 luni, evolutie trenanta, cu potential invalidant pentru activitatea zilnica.

– cauzeaza 63% din decesele anuale = 36 milioane de oameni anual sunt victime ale bolilor cronice

–  obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, boli de metabolism, boli respiratorii obstructive cronice, astmul, cancere(patologia oncologica), inadaptarea sociala, patologia neuro-psihica(depresia, anxietatea, nevrozele, psihozele), etc.

 

Solutii la indemana:

1. Programe Nationale de Sanatate pe termen lung, dedicate fiecarei afectiuni cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei=bolile cronice

(boala cronica = afectiune cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei = mai mult de 15% din populatie prezinta afectiunea respectiva)

 

2. Promovarea unui stil de viata sanatos

– alimentatie naturala-legume, fructe, lactate, peste

– miscare, sport – 30 minute zilnic/dans

– incurajarea orientarii profesionale pe criterii vocationale

– contactul cu natura-mersul pe jos/ gradinaritul/ grija fata de ambientul in care traim

– mentinerea activa a functiilor cerebrale-lectura/ muzica/ activitate de creatie/ limbi straine

– alternanta activitate fizica/odihna cu respectarea celor “3×8″=

– 8 ore munca activa

– 8 ore odihna active

– 8 ore somn

– gandire pozitiva-meditatia/valorile benefice: credinta/ altruism/ empatie/ compasiune

– respectul si dragostea fata de membrii propriei familii/ semeni/ Universul in care traim

Echipa C.M.I. Dr. Herdea

 

PS. Multumim in mod deosebit tuturor pacientilor cabinetului nostru, care s-au implicat personal in acesta Campanie, au dat din timpul lor, din rabdarea lor, pentru a lasa un Dar de pret, celorlalti membrii ai familiei largite Herdea-marturia lor, depusa cu respect, responsabilitate, intelepciune si mai presus de toate cu dragoste, fata de tot ce avem mai drag pe acest Pamant-copiii nostrii !

 

Vezi si –> Dezbatere publica “Saptamana Internationala a Vaccinarii 2013”

(Dr. Herdea Valeria – despre comunicarea medic-pacient minutul 51)

Album foto –> Saptamana Internationala a Vaccinarii 2013

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors