Infectiile cu streptococcus pneumoniae – pneumococul

11 martie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
infectiile_cu_streptococcus_pneumoniae_pneumococul.jpg

Responsabilul in infectiile pneumococice este germenul Streptococcus Pneumoniae. Perioada de incubatie (perioada de la contactul infectant pana la aparitia semnelor de boala) dureaza intre 1 si 3 zile de la contact. Contagiozitatea (perioada de timp în care putem imbolnăvi alţi oameni) este grevata de imunitatea contactilor si rapiditatea introducerii tratamentului corect (24-48 ore anterior debutului simptomelor si 48-72 ore dupa initierea tratamentului).

 

Manifestari clinice: Pneumococul poate produce: otite medii, pneumonii, meningite.

 

Otita

Otita este una dintre formele de boala caracteristice copilului de pana la 2 ani. Clinic avem febra, stare generata alterata, otalgii (copilul se plange de dureri de ureche), otoree (secretii care apar in interiorul urechii), agitatia, lipsa de pofta de mancare, varsaturi, ameteli.

 

Pneumonia

Pneumonia debuteaza brusc cu febra inalta, junghi toracic (dureri ale toracelui), tuse, cefalee intensa (dureri de cap) accentuate de efortul de tuse, iar starea generala este alterata.

 

Copilul are tuse productiva (tuse cu secretii), poate face herpes labial (eruptie herpetica in buchet) la nivelul buzelor de obicei de aceeasi parte cu pneumonia, stare generala precara. Copilul “zace”, acuza varsaturi, dureri abdominale. Copilul mai mare expectoreaza (elimina secretii verzui, purulente), uneori dupa efortul de tuse varsa secretii.

 

Manifestarile pneumoniei: febra inalta, junghi toracic, tuse, cefalee.

 

Evolutia bolii: poate fi favorabila cu un tratament corect timp de 10-14 zile. Insa, in lipsa unui tratament corect pot aparea complicatii severe: neurologice, cardiovasculare, etc.

 

Complicatii: putem avea febra inalta necontrolata, poate induce convulsii, mai ales acolo unde exista un teren predispozant.

 

Otita supurata poate fi considerata o complicatie redutabila. In ultima perioada, se inregistreaza un numar extrem de mare de otite supurate (cu puroi), la care pericolul major este reprezentat de instalarea hipoacuziei (reducerea treptata a auzului, cu instalarea in cazuri severe a surditatii definitive). In timp este necesara protezarea auditiva.

 

Meningita pneumococica este o complicatie redutabila care, nedescoperita si tratata corect, poate duce la instalarea leziunilor cerebrale (la creier), pe toata viata.

 

Conform OMS – 19% din decesele sub 5 ani sunt produse de infectii cu Streptococcus Pneumoniae, complicatiile imbolnavirii cu acest microb produc afectiuni invalidante pe toata viata (surditate, paralizii, tulburari psihice, etc.). 


 Bolile pneumococice reprezintă la nivel mondial, principala cauză de decese prevenibile prin vaccinare la copii cu vârste sub 5 ani1. Ca urmare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat încă din anul 2007 includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele naţionale de imunizare din toate ţările. Bolile pneumococice (BP), provocate de Streptococcus pneumoniae, afectează grupele sociale cele mai vulnerabile, în special sugarii şi copiii cu vârste sub 5 ani, vârstnicii (adulţii cu vârste peste 65 de ani) şi persoanele cu afecţiuni cronice asociate (de ex. persoanele infectate cu HIV şi alte boli ale sistemului imun, etc).2, 4


Bolile pneumococice pot provoca decese sau afecţiuni grave (80% din pneumonii, otite medii, meningite severe) . In Romania mortalitatea este superioara celorlalte tari europene. In Europa, mortalitatea in meningita pneumococică este estimată la 38%. Sechelele meningitei streptococice sunt si ele invalidante pentru pana la 60% dintre copii.


Atenţie sporită pentru categoriile de risc înalt: la copii foarte mici, gravide, pacienţi vârstnici, imunodeprimaţi (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescenţă, etc). Formele pe care aceste grupe le pot dezvolta sunt grave.

 

Ce putem face la domiciliu:

a. Izolare

  • Izolare la domiciliu 7-10 zile de la debut (apariţia semnelor bolii)
  • izolarea este necesara pentru a permite tratament corect si refacerea pacientului
  • izolarea este importanta pentru ca pacientul este contagios si transmite boala in colectivitate
  • Izolarea este indicata si datorita faptului ca pacientul are deja o imunitate redusa (aparare scazuta in fata bolii), in cazul in care frecventeaza bolnav colectivitatea, va veni in contact cu alti posibili germeni, credcand riscul de a acumula si alte imbolnaviri
  • Dieta (regim alimentar) – hidratare +alimente usor de digerat, hrănitoare

 

b. Tratament

Tratamentul simptomatic: febra, cefalee, tuse, rinoree.

 

Ce nu este bine sa facem la domiciliu din proprie initiativa: Nu introduceti antibiotice fara aviz medical.

 

Tratamentul simptomatic al pneumoniei

Pentru febra: administrati lichide: apa plata, ceaiuri de plante (maces, tei, iasomie, cimbrisor, salcam), sucuri de fructe (mere, citrice, catina).

Medicatie antitermica (pentru scaderea temperaturii).

Paracetamol – a nu se depasi 40 mg/kg corp/zi, impartit in 3-4 prize

Ibuprofen – a nu se depasi 20 mg/kg corp/zi, impartit in 3-4 prize

 

La nevoie, daca febra nu cedeaza cu Paracetamol si/sau Ibuprofen, in caz de temperatura peste 38 grade, se impacheteaza copilul in cersaf ud, in mod repetat, pana la scaderea temperaturii la o valoare de sub 38 grade.

Novocalmin supozitoare, in caz de febra persitenta.

 

Atentie!

Nu plecati de la domiciliu fara a scadea febra copilului – risc de convulsii.

Contactati medicul dvs., /camera de garda a unui spital de pediatrie /serviciul 112, in cazul in care nu reusiti sa stapaniti febra-risc de convulsii.

 

Pentru rinoree (secretii nazale apoase) – puteti utiliza apa de mare sub forma de spray sau ser fiziologic.

Pentru disfagie antiseptice (dezinfectante) cu actiune locala.

Pentru tuse: fluidifiante de secretii bronsice-sirop de patlagina, extract de iedera, sirop de muguri de brad, etc.

 

Semne de agravare ale bolii

  • febră mare necontrolabilă cu mijloace uzuale,
  • paloare-cianoza in jurul gurii (culoare gri-palida a pielii in jurul gurii)
  • tuse obstructiva (suparatoare, repetitive, obositoare, impiedica pe copil sa doarma si il epuizeaza),
  • cefaleea intense, accentuate de tuse
  • varsaturi in “jet”- repetitive, insotitte sau nu de greata anterior varsaturii.

 

Atentie la:

  • vârsta mică,
  • evoluţie insotita de stare generală alterată,
  • gravide (risc de forme severe ).

 

Cum prevenirea aparitia bolii

Vaccinarea antipneumococica reprezinta o metoda de prevenire eficienta a imbolnavirilor cauzate de Pneumococ, mai ales la grupele de risc – copiii, varsnici, pacienti cu boli cronice-pulmonare, cardiaci, deficite imunitare, splenectomizati (splina a fost indepartata chirurgical dupa un accident sau ca urmare a altor cauze)

 

Scheme de vaccinare antipneumococice

Variante

– 2 luni, 4, luni, 6 luni +1 rapel la 1 an si 6 luni

– 7 luni si 9 luni +rapel 1an si 6 luni

– intre 1 si 2 ani-2 doze la 2 luni interval intre ele

– peste 2 ani 1 doza

– rapel la pacientii cu deficite imunitare severe – la 5 ani

 

La ora actuala, exista mai multe tipuri de vaccin antipneumococic. Schemele de vaccinare difera in functie de tipul de vaccin, schema de mai sus este orientativa, alegerea shemei de vaccin se face individualizat, la pacient si in conformitate cu recomandarile medicale si legale in vigoare, astfel incat rezultatele sa fie optime.

 

De retinut:

– Inainte de a lua decizia vaccinarii, solicitati sfatul medicului dvs.

– Stabiliti impreuna cu medicul dvs, tipul de vaccin, schema de vaccinare adaptata varstei si starii de imunitate, calendarul de vaccinare. Inainte de vaccnarea propriu-zisa, se efectueaza consult medical

– Nu vaccinati copilul febril (mai mult de 38 grade), cu varsaturi, diaree sau eruptii!

– Comunicati medicului dvs orice modificare in starea de sanatate a copilului dvs.

– Respectati calendarul de vaccinare stabilit!

– Atentie la transportul vaccinului, depozitarea sa si manevrarea sa – pastrare la 4-8 grade Celsius!!!

– Nu atingeti locul unde s-a facut vaccinul cu maiini murdare – risc de infectare!

– Deveniti parteneri ai medicului dvs., pentru ca preventia si protectia sanatatii copilului dvs. sa fie de maxima eficienta!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


0 comments

  • karmen

    1 aprilie 2013 at 17:26

    Buna ziua! Am un copilas de 3 ani  si de o luna are o tuse urata seaca.La inceput i-am dat prospan o saptamana dar nu a avut nici un efect, apoi i-am dat cateva zile eurespal  si tusea  a inceput sa fie produtiva si chiar nu mai tusea ceea ce m-a determinat sa opresc
    tratamentul . Dupa o saptamana iarasi a revenit tusea seaca si cand il apuca accesele de tuse parca se sufoca dar tuseste la ferventa f rara cam de 2-3 ori pa zi si de 2-3 ori pe noapte dar cand tuseste para se ineaca . Va rog sa ma sfatuiti ce siropel sa-i mai dau .In tot acest timp copilul nu a avut febra si a avut un tonus bun . Va  multumesc !

    Reply

  • cristina

    1 noiembrie 2013 at 8:18

    Buna ziua, am un baiat de 4 ani care de cand a inceput gradinita tuseste intr-una. I-am dat fluimucil, acc, aerosoli cu ser efedrinat, mi-au dat chiar si klacid sa ii dau dar der de tuse nu am scapat. Ce as putea sa mai fac? Multumesc

    Reply

  • alexandra

    9 februarie 2016 at 1:51

    Am avut o tusa urata cam 14 zile. Am luat siropul Prospan si siropul de mugure de pin. A mai ramas un pic de tusa noaptea. credeti ca tusa a persistat o perioada indelungata? credeti ca ar trebui sa merg la un consult? Nu as vrea sa merg la spital. Am impresia ca te imbolnavesti mai mult acolo printre bolnavi. multumesc

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors