Natural de bine! de la pubertate…la menopauza!
In viata fiecarei femei, anotimpurile, ca si varstele de altfel, se succed cu o repeziciune ametitoare. Suntem structurate sa traim permanent intre doi antipozi: Trecut si Viitor, uitand ades ca Prezentul, este determinat de Trecut iar Viitorul structurat de Prezent care din pacate, devine Trecut pe masura derularii.
Orice gandim, spunem sau facem, orice emisie a creierului nostru, va fi trecuta prin filtrul sensibilitatii noastre, astfel incat , in mod logic, si gradul de uzura al Fiintei noastre devine proportionala cu implicarea psiho-afectiva a fiecareia dintre noi sau cu efortul fizic depus, mai ales cand acel efort, depaseste limite considerate cvasi-normale pentru varsta.
Avem perioade in care suntem mai puternice, gandirea, actiunile de tip strict rational, abstract primeaza, dar avem si perioade in care suntem mai fragile decat ne-am dori, mai vulnerabile decat am dori sa se vada sau sa se simta de catre cei din preajma noastra.
La o analiza succinta, identificarea temporala a unor astfel de perioade va cuprinde:
– adolescenta-adesea grefata de dismenoree-ciclul menstrual dureros, invalidant frecvent, soldat cu absenteeism scolar, cu anxietate secundara, neregulat sau extrem de abundent insotit de anemia secundara la majoritatea tinerelor care prezinta acest sindrom.
Perceput adesea ca o stigma, foarte putine fete tinere vorbesc despre ce li se intampla, se izoleaza, dezvolta un sentiment de pudoare excesiva si din pacate si mai putine se prezinta la medic, pentru a fi diagnosticate corect si ajutate. Statistic, se constata lipsa informatiilor corecte in astfel de situatii sau informare din surse discutabile.
– sindromul premenstrual al femeii tinere aparut frecvent pe fond de suprasolicitare fizica si psihica.
Stress-ul femeii care are extrem de frecvent, roluri mult mai multe decat ar trebui sa isi asume in mod normal. Ea nu este doar fiica, mama, iubita, femeie de cariera,…, preia rolul Cenusaresei sau mai rar devine Alba Ca Zapada (din ce in ce mai rar acest rol angelic-din pacate!). Pana la un punct, stress-ul este benefic, considerat Motor al Vietii noastre, cu rol benefic. Dincolo de o anumita limita, devine distrugator. Aparitia unor simptome precum: nervozitate, agitatie, lipsa de concentrare, somn agitat, vin si completeaza tabloul de mai sus.
– menopauza– despre care nimeni nu indrazneste sa vorbeasca, este o alta perioada dificila a Vietii de femeie. Descrisa in trecut, ca fiind o perioada in care femeia era condamnata fara drept de apel la involutie si imbatranire rapida, ea este in realitate grefata de lupta acerba a fiecarei femei cu Timpul ei personal.
In mod cert, adeseori, nu este usor sa treci singura prin aceasta perioada!
Transpiratii excesive, cefalee (dureri de cap), oboseala excesiva, tulburari de somn, ciclu neregulat, meteorism abdominal, pot fi tot atatea simptome care preced instalarea menopauzei. Totul ar fi suportabil, dar din pacate dureaza. Perioada de instalare a menopauzei, poate dura -intre 1- 4 ani, cu simptome mai grave sau cu simptome mai blande, dar sufficient de persistente incat sa genereze frecvent disconfort.Fiecare femeie poate trece prin asta.
Vestea buna- exista Viata si dupa menopauza!
Surpriza placuta, este ca la finalul acestei perioade, femeia isi redobandeste distinctia, nobletea, eleganta, rafinamentul, pentru care s-a pregatit si la care a aspirat toata viata ei.
Maturitatea poate fi izvor de bucurii, impliniri, tocmai pentru ca in final, dobandesc “linistea gandurilor”,”puterea sufleteasca“ de face lucrurile sa se miste in jurul lor, echilibrul de a se admite pe ele insele, de a se accepta asa cum sunt in realitate. Femeile devin naturale, creative, stapane pe sine si sprijin real celor din jur. Orice femeie poate fi consiliata si poate primi tratament pentru ca sa poata trece mai bland prin aceste perioade din viata lor.
Ce facem in astfel de situatii? Cum imbinam utilul cu placutul, fara ca nimeni sa nu sufere?
Din pacate, nu ajunge doar diplomatia care ne caracterizeaza, nu ajunge somnul “pe furate” si “las” ca dorm maine”, nu ajunge masa luata “pe fuga”, nu ajunge” mananc mai tarziu, pentru ca acum am treaba…”merg maine la medic …pentru ca acum am alte prioritati”…Vi se pare tabloul descris mai sus, familiar?
Fiecare adolescent, fiecare femeie matura, orice rol ar avea intr-un moment al Vietii ei_fiica, mama, iubita, bunica, are nevoie sa isi faca un Bilant periodic!
Un prim pas-Examenul clinic de bilant, o data pe an , la medicul Dvs de familie- ar fi un inceput promitator, pentru ca: dragi domnisoare, dragi mamici, dragi Bunice, ar trebui sa incepeti sa rupeti de undeva acest cerc vicios, care va modifica in primul rand calitatea Vietii!
Copiii Dvs, familia, prietenii Dvs au nevoie de Voi-In concluzie-incepeti sa schimbati in bine Viata Dvs- incepand de AZI!
Campania ”Natural de bine! de la pubertate….la menopauza!”, derulata in acest moment in Romania, isi propune sa promoveze un stil de viata sanatos, echilibrat, armonios, pentru fiecare femeie din Romania, indiferent de varsta, indiferent de mediul de provenienta, de nivelul educational sau situatia fianaciara.
Punctul de pornire al Campaniei- realitatea Vietii femeii in Romania ultimilor ani
Scop-optimizarea stilului de viata al femeii in Romania
Grup tinta-orice femeie care doreste primeasca informatii corecte, comprehensibile, transparente, despre starea ei de sanatate, despre interventiile profilactice sau terapeutice , la care poate apela pentru a ramane sanatoasa, incepand de la jaloanele unui stil optim de viata si pana la interventia medicala de care are nevoie.
Acceptanta schimbarii devine posibila si eficienta intr-un grup, daca membrii acelui grup primesc informatie corecta, completa, transparenta despre problemele cu care se confrunta grupul.
In esenta, echilibrul in perioadele delicate ale Vietii de femeie, poate fi mentinut: cu educatie permanenta,cu sustinere din partea celor dragi si curajul de a accepta ca exista si remedii care ne pot fi de folos, acolo unde recomandarea medicala le impune.
Examenul clinic, consilierea facuta la timp, dublate de dorinta si participarea ca partener activ a pacientelor la ingrijirea propriei lor stari de sanatate, pot identifica rapid factorii de risc cu care ne confruntam si permit initierea schimbarii.
Suportul personalului medical, al familiei, va permite trecerea …”natural de bine”, peste stari despre care de multe ori pacientele nu vorbesc pentru a nu fi private ca excesiv de vulnerabile de catre anturaj –familie sau loc de munca, pe care le considera “normale”, dar care, din pacate, neidentificate la timp si mai ales corect, le afecteaza viata si dispozitia. Exista solutii care sa le permita sa se simta libere si fericite chiar si in perioade considerate la limita patologicului. Disconfortul adolescentei sau al femeii tinere, active, legat de sindromul premenstrual, tulburarile neuro-endocrine ale femeii mature, aflate in pragul menopauzei, stress-ul prelungit, pot fi controlate!
Tulburarile de ciclu menstrual, furtuna simptomelor ce insotesc menopauza, disconfortul indus de cistitele recurente, starile de nervozitate, stress-ul, insomniile, pot fi tinute sub control.
“Natural de bine! de la pubertate… la menopauza!”
Campania “Natural de bine! de la pubertate… la menopauza!” isi propune sa va familiarizeze cu solutiile posibile, folosite deja pe scara larga in lume. Simptomele care insotesc deseori femeile pe parcursul vietii pot fi atenuate si chiar indepartate, prin efortul unit al pacientei si al echipei medicale.
Schimbarea include doi pasi:
1. Stilul de viata sanatos-incepand cu gandirea pozitiva, alimentatia bogata in antioxidanti, vitamine naturale(fructe, legume), peste, consumul adecvat de lichide, miscarea, timp petrecut in natura, cultivarea valorilor morale clasice, prietenia dezinteresata, timp de calitate petrecut alaturi de familie, reguli noi de echilibru si armonie la locul de munca si acasa, pot fi primii pasi in intierea schimbarii dorite.
2. Evaluarea starii Dvs. de sanatate!
Initierea unor tratamente personalizate, adaptate nevoilor pacientei, cu supraveghere medicala periodica(varsta, stil de viata, complianta) administrarea de produse fitoteraputice, standardizate, bazate pe dovezi stiintifice, sigure si eficiente, dovedite clinic, ramane o optiune inteleapta.
Informatii suplimentare despre Campania “Natural de bine! de la pubertate….la menopauza”, pot fi accesate pe site-ul http://www.3fplantamed.ro/conferinta.html.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.