Simptomaticele in tratamentul bolilor de sezon

18 martie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
simptomaticele_in_tratamentul_bolilor_de_sezon.jpg

     Practica medicala de medicina primara, ramane indiscutabil, una dintre cele mai provcatoare ramuri ale medicinii. Oportunitatea de a ingriji segmente diferite de populatie-incepand cu nou nascutul, copilul mic, atat de delicat si sensibil, familia in ansamblul ei, seniorul, face ca  medicina de familie  sa vina in contact, nu doar cu pacienti diversi purtatori ai unor afectiuni diferite, dar mai ales, cu  abordari terapeutice pe cat de diferite, pe atat de provocatoare. Poti castiga “batalii”, de moment, folosind remedii spectaculoase precum antibioticele administrate in infectii. Efectul lor se instaleaza rapid si spectaculos, la prima utilizare, fireste daca a fost ales pe criterii stiintifice. Poti repeta experienta, la o noua imbolnavire, dar cu certitudine ca, te vei confrunta, ca practician si cu momentul in care “medicamentu miracol” utilizat anterior, nu va mai avea acelasi efect.

 

     Reducerea sau disparitia efectului, poate aparea intr-un timp variabil. Din pacate, putem avea trista certitudine, ca acest moment, sigur va fi atins de obicei intr-un timp extrem de scurt, prin aparitia efectului de “rezistenta” al organismului la acel produs. Pentru a castiga un “razboi” si a instaura “o pace de succes”, tradusa prin mentinerea sanatatii organismului, ai nevoie sa lupti cu un “soldat foarte bine dotat si instruit sa aiba eficienta maxima “.”Soldatul” nostru, nu va trebui sa aiba efecte secundare, reactii adverse. Va “fi dotat” cu o toleranta foarte buna si cel mai important- efecte benefice rapid instalate asupra organismului.

 

     Medicamentul ideal – vedeta unei astfel de Campanii, ar trebui sa  aiba cateva caracteristici-sa fie  usor de administrat, accesibil, usor de procurat, acceptat cu placere de catre pacient indiferent de varsta,  efect terapeutic  rapid instalat, de durata, fara a produce dependenta, rezistenta si nu in ultimul rand, sa fie compus din remedii naturale, adaptate  cerintelor si posibilitatilor pacientului mic sau mare.

 

     In anul 2012, la nivelul cabinetului nostru am initiat o Campanie activa: “Impotriva bolilor de sezon fara antibiotice“.

     Campania a demarat cu scopul bine definit, de a promova un stil de viata sanatos atat la nivel de preventie cat  si  la nivelul tratamentului.  In esenta, Campania isi propune  educatia  pacientilor proprii, de a nu recurge in mod abuziv la remedii, agresive, nejustificate, lipsite de temei medical (no evidence based medicine), precum utilizarea antibioticelor cu larghete, pentru orice afectiune, doar pentru ca: “daca nu strica, sigur fac bine”!

 

     Incurajarea adresabilitatii pacientului catre medicul sau de familie, solicitarea unui sfat medical pertinent, de la un specialist care te cunoaste, pentru ca esti pacientul sau nu de azi, nu de ieri ci de foarte multi ani , in cele mai multe situatii, face ca acesta Campanie de constientizare a riscurilor automedicatiei sa fie o campanie largita, implicata, in care invitam alaturi de noi, profesionisti din domeniul sanatatii,  din Media, dar mai ales, pacientii.

 

     In cazul “bataliei impotriva virozelor” care se desfasoara in fiecare sezon de toamna-primavara iar mai nou, de cand asistam la modificarea anotimpurilor,  intreg anul, ne confruntam cu numeroaase dileme:

 

     “Cum sa alegem un produs? De unde stim ca ne este benefic? Cum sa stim cat din acel produs ne este indicat? Cat timp il administram? Ce efecte are in timp, asupra organismului nostru?” – sunt doar cateva din intrebarile pe care orice om de bun simt si le va pune cu siguranta.

 

Luat punctual:

1. La primele semne de viroza, contactam medicul de familie sau asistenta acestuia, pentru un sfat sau la nevoie o programare pentru consultatie.

 

2. Pana la stabilirea momentului intalnirii cu echipa medicului de familie, parcurgem cateva etape aflate la indemana oricui: dieta alimentara usoara cu lichide multe, fructe, legume, fara consum carnat excesiv, alaturi de remedii de preferinta naturale, fara coloranti, fara conservanti toxici, indulcitori artificiali, adresate simptomelor pe care le avem: ex. tuse uscata sau umeda (Koflet), secretii nazo-faringiene abundente (apa de mare) sau senzatie de gat uscat, iritat , etc

 

3. Utilizam remedii naturale 3-5 zile, timp in care supraveghem: temperatura corporala, posibilele eruptii pe  piele, aspectul secretiilor nazale, scaunele , starea generala,etc. Dupa acest interval, mai ales daca este asociata odihna, evitarea aglomeratiei, organismul se  va reface rapid, astfel incat sa ne permita  revenirea la viata activa de fiecare zi.

 

     Un astfel de “soldat ideal”, aflat la indemana tuturor, in cazul unor infectii respiratorii acute: sinuzite, rinofaringite, adenoidite, bronsite, pneumonii sau la pacientul cu afectiuni cronice:  sinuzite cronice, bronsite cronice, bronsiectazii, etc, usor de manevrat ca dozaj, forma de prezentare, toleranta, este reprezentat de Koflet.

 

     Koflet este un sirop combinat din plante si miere de padure in concentratie de 25%. In compozitia acestei bijuterii terapeutice intra Balsamodendron mukul (Guggul) cu efect antiimflamator, imunostimulator si expectorant.

 

      Gustul placut este dat de catre Glycyrrhiza Glabra (radacina de lemn dulce) cu efect expectorant si bronhodilatator. Substantele de baza ale lemnului dulce – glicirizina si acidul glicirizic intaresc efectul expectorant, flavonoidele si saponinele prezente in lemnul dulce, aduc in plus efectul antiimflamator al produsului.

 

      Adhatoda zeylenica (Vasaka) este o planta utilizata foarte frecvent in medicina traditionala indiana datorita calitatilor sale fluidifiante, bronhodilatatoare si antibacteriene.

 

     Vitis vinifera (Vita de vie) are efect antiinflamator si expectorant. Resveratrolul continut in coaja samburilor rosii este un antioxidant foarte puternic, eficacitatea sa in procesul de restaurare a arhitecturii epiteliului bronsic fiind maxima.

 

     Ocimum sanctum-Busuiocul Mic prin continutul de acid ursolic din frunze, are efect antialergic- previne degradarea mastocitelor si eliberarea de histamina, in consecinta va reduce cu suces bronhospasmul, ceea ce permite utilizarea siropului in cazul infectiilor insotite de tuse spastica, repetitiva, obositoare  mai ales in infectiile copilului mic (ex. wheezing-ul recurent, bronsiolite).

 

     Extractul de Tinospora Cordifolia (Guduchi) este denumit chinina indiana datorita proprietatilor antipiretice importante; are rol imunomodulator, determinand  cresterea Ig. Prezenta sa, permite administrarea produsului pe perioade indelungate 14-21 zile, avand efecte excelente de stimulare a  imunitatii locale si generale.

 

     Pe langa aceste plante, Koflet contine si miere de padure. Calitatile sale antibacteriene, antiinflamatoare, antioxidante, fluidifiante si expectorante, actioneaza sinergic cu principiile active din sirop, facand din Koflet un produs eficient si sigur in toate tipurile de tuse. Nu in ultimul rand, gustul placut pe care il induce face ca  siropul sa fie agreat de catre copii.

 

     Proprietatile mucolitice si expectorante, fluidificarea secretiilor bronsice cu usurinta, il fac util in tusea productiva. Koflet, poate fi recomandat si in tusea neproductiva datorita actiunii de reducere a iritatiei bronsice si bronhospasmului, intalnite in procesele bronho-obstructive. Avantajul acestui sirop este reprezentat  si de faptul ca  nu opreste tusea prin actiune la nivel central, ci o inlatura prin combaterea cauzelor care au provocat-o. In consecinta nu va produce nici dependenta prin utilizare pe perioade mai mari.

 

     Dozajul facil, absenta efectelor secundare, permite administrarea Koflet atat copiilor in varsta de peste 1 an in doze de 5 ml de 3-4 ori pe zi  cat si adultilor in doze de 5-10 ml de 3-4 ori pe zi. Dozele se pot ajusta in functie de gravitatea cazului si de varsta si greutatea pacientului.

     Ideal recomandam administrarea Koflet 3-7 zile. Daca dupa 7 zile tusea nu cedeaza, pacientul trebuie reevaluat de catre medicul curant.

     Pentru diabetic se va utiliza Diakof. Are aceeasi compozitie in plante, dar nu contine miere si nici zahar, ci un indulcitor care va permite utilizarea la pacientul diabetic.

Concluzii:

1. Solicitati un sfat sau consult medical la medicul dvs de familie, de la primele semne de viroza.

 

2. Nu utilizati antibiotic fara prescriptie medicala.Este ineficient in cazul unei viroze, in schimb, poate avea efecte secundare nedorite (alergii, suprainfectii cu ciuperci, diareea de antibiotic, etc)

 

3.Utilizarea unor preparate care se adreseaza simptomelor afectiunii de care suferiti(ex.tuse seaca sau productiva  in caz de infectii respiratorii sezoniere) avand la baza  remedii naturale, atent selectionate si produse, pot duce rapid la remiterea simptomelor, prin activarea si stimularea imunitatii proprii organismului.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors