Remedii naturale pentru colicile bebelusilor

18 martie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
remedii_naturale_pentru_colicile_bebelusilor.jpg

     Perioadele de nou-nascut si sugar mic reprezinta doua etape extrem de importante pentru puiul de om, intrucat ele stau la baza cristalizarii sanatatii sale viitoare. Adaptarea la noua viata, cu provocarile ei permanente, reprezinta, de fapt, un flux informational continuu, in care bebelusul inmagazineaza, in structurile sale superioare, experienta traita. Toate evenimentele la care participa activeaza memoria ancestrala celulara si provoaca organismul copilului sa “lupte” pentru a supravietui.

 

     Bagajul informational, enzimatic, al bebelusului la venirea pe lume nu este pregatit 100% pentru a functiona fara probleme la orice tip de alimentatie. In aceste conditii, este necesar sa ajutam organismul micutului utilizand remedii pe care Natura ni le pune la dispozitie intr-un mod mai mult decat generos.

 

     Marea Arta consta in a sti ce, cat si cum sa combinam armonios din ceea ce avem la indemana si sa stapanim abilitatea de a sti cand sa utilizam aceste remedii.

 

     Sustinem si incurajam prin toate mijloacele alimentarea naturala. Exista insa si bebelusi care nu au aceasta sansa de la natura. Prelucrarea laptelui, eliminarea reziduurilor, disparitia meteorismului abdominal sunt tot atatea cai prin care organismul incearca sa depasesca bariere puse de imaturitatea sa in a prelucra ceea ce primeste din mediu (san, lapte praf, alimentatie complementara, etc).

 

     Regulile de baza care stabilesc calitatile unui produs, optim pentru administrare din prima zi de viata, pornesc de la continut, proportii, sinergism in actiune, efecte optime si nu in ultimul rand siguranta pacientului. Un astfel de produs, posibil a fi administrat fara riscuri la nou-nascut, sugar sau copil mic, ramane indiscutabil Bonnisan. Este considerat a fi un tonic herbomineral, prin continut, cu actiune principala in afectiuni digestive.

Despre Bonnisan

     Bonnisan contine Oleum anethum (ulei de marar) cu rol spasmolitic si carminativ, ce favorizeaza absorbtia si eliminarea gazelor, Tinospora cordifolia (liana – Guduchi) cu rol detoxifiant hepatic si imunomodulator, Capparis spinosa (capere) cu actiune carminativa, stomahica si cu continut bogat in fier , vitamina C (4mg%) , proteine (2g/100g produs). Cichorium intybus (cicoare) are actiune hepatoprotectoare si laxativa, contine fier, fosfor, calciu si inulina cu rol prebiotic. Emblica officinalis (agrise indiene, Amla) in medicina Ayurvedica reprezinta unul dintre cele mai importante remedii, avand rol antiinflamator, antitermic, analgezic, carminativ, antianemic, gastroprotectiv si constituind o sursa naturala de vitamina C. Elletaria cardamomum (cardamom) intervine prin rolul coleretic, colagog, carminativ, antiemetic, iar Achillea millefolium (coada soricelului) are proprietati antiseptice, carminative, antispastice, tonic-amare.

 

     O caracteristica de baza a acestui produs este reprezentata de absenta efectelor adverse, contraindicatiilor, interactiunilor cu alte medicamente, colorantilor, aromelor, alcoolului sau sedativelor.

 

     Indicatiile sale cuprind cu larghete tulburari digestive – colici abdominale, diaree, constipatie, sindrom de intestin iritabil, stari febrile, anemii, sindroame hipoanabolice.

Modalitati de administrare

     Administrarea este prietenoasa:

– Nou-nascuti – 5 picaturi x3 /zi

– Sugari sub 6 luni – 20 picaturi x3/zi

– Sugari peste 6 luni – 5mlx2/zi

 

     Poate fi administrat ca atare sau introdus in apa plata, ceai, lapte de san, lapte praf. Poate fi administrat in mai multe reprize si pentru perioade indelungate, fara a produce dependenta sau efecte nedorite. Are gust placut.

 

     In practica pediatrica a medicului de familie Bonnisan ramane indubitabil un produs de marca, prin efectele sale de calmare si linistire a sugarilor, fara a-i seda. Poate fi administrat preventiv sau curativ in caz de colica abdominala, constipatie, diaree, meteorism. Este indicat acolo unde au fost observate tulburari digestive frecvente intrucat imbunatateste digestia, stimuleaza apetitului si determina o crestere armonioasa in greutate. Poate fi utilizat in perioadele in care se initiaza introducerea alimentatiei complementare.

 

     Un studiu tip ancheta, efectuat in randul mamicilor, a demonstrat ca utilizarea produsului Bonnisan in monoterapie, la copiii sub 1 an, in dozaj corect, a redus frecventa colicilor abdominale pana la disparitie la aproximativ 60% din cazuri. In aproximativ 30 % din cazuri a fost necesara combinarea a doua tipuri de solutii spasmolitice, carminative. 10% din colici pot avea cauze organice, situatie in care se impun investigatii suplimentare, pentru a depista in mod corect cauza reala a suferintei.

 

     Colica recurenta si mai ales de durata a unui copil mic este strans legata, pe de o parte, de imaturitatea tubului sau digestiv in a prelucra alimentele pe care le primeste (in speta laptele), iar pe de alta parte este direct proportionala cu gradul de suprasolicitare la care este supusa mama. Stresul fizic sau psihic al mamei poate influenta calitatea in sine a relatiei mama-copil, cu repercursiuni destul de severe in viata adultului de mai tarziu. Factorii de mediu reprezinta, in cele mai multe cazuri, factorul trigger (declansator) care induce sau mentine un prag de perceptie foarte scazut al durerii.

 

     Medicatia minimala, bazata pe extracte naturale, incurajarea permanenta a mamei, sprijinul constant al partenerului de viata, al familiei, cercului de prieteni, impartasirea experientelor similar duc, de cele mai multe ori, la rezolvarea problemei.

Concluzii

     In concluzie – anamneza luata atent de la apartinatori si mai ales de la mama, examenul clinic corect si complet al unui bebelus care este adus pentru dureri colicative abdominale, agitatie, meteorism, insomnie, tranzit intestinal fluctuant (alternante diaree-constipatie), apetit variabil, raman componente obligatorii in generarea unei scheme terapeutice optime pentru sanatatea acelui copil si nu in ultimul rand pentru starea de bine, fizic si psihic, a familiei sale.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors