Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului

4 februarie 2017 by Dr. Valeria Herdea0
ziua_mondiala_a_luptei_impotriva_cancerului-1200x900.jpg

     In conformitate cu statisticile OMS, cancerul determină la momentul actual, unul din opt decese in intreaga Lume. Un clasament trist, plaseaza decesele prin cancer inaintea celor induse de boli grave precum: SIDA, tuberculoza, boli infectioase precum malaria sau bolile din categoria febrelor hemoragice. Numărul deceselor  la nivel global este în continuă creștere, estimându-se ca se va ajunge la o cifră de aprox 13,1 milioane de decese în 2030.

 

     In data de 2 februarie, a avut loc o conferinta de presă care a marcat lansarea oficială a Campaniei de Conștientizare privind cancerul de col uterin ”Protejează-i aripile!”, campanie inițiată de Institutul Național de Sănătate Publică și MSD România. 

 

Cum stam in Romania?

     În fiecare an, peste 4000 de femei din Romania, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Uniunea Europeană. Incidența cancerului de col uterin în țara noastră este de 34.9 la 100.000 de femei – de 3 ori mai mare decât media ratei de incidență la nivelul Uniunii Europene (care e estimată la 11.3 din 100.000 de femei). De aceea, campania ”Protejează-i aripile!” reprezintă un amplu demers ale cărui obiective sunt îmbunătățirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin și facilitarea accesului unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeș-Papanicolaou, în cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce, inițiat de Ministerul Sănătății.

 

     Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), saluta si sustine eforturile depuse de catre intreg corpul medical, in vederea demararii unor proiecte educationale destinate prioritar, tinerei generatii.

 

     Protectia sanatatii, despre care astazi, din pacate, inca se discuta conceptual, poate deveni un deziderat tangibil, in conditiile depunerii unor eforturi  reale, la nivelul intregii Societati Civile, in mod deosebit, de intelegere si aplicare a triadei: educatie+constientizare+ responsabilizare

 

     Masuri concrete, accesibile :

– Consultul preventiv al oricarei femei, la medicul de familie, anual, in luna de nastere

 

– Consultul ginecologic anual permite accesul la testarea gratuită Babeș-Papanicolau, prin cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce, inițiat de Ministerul Sănătății.

 

     Masuri de preventie:

-Vaccinarea anti HPV-constituie masura preventiva, care poate impiedica aparitia si dezvoltarea unor forme de cancer genital, anal sau localizarile cutanate (condiloame genitale) ale infectiei cu Papiloma Virus.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors