Argumente pro-vaccinare: de ce sa ne vaccinam copii?

13 noiembrie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
argumente_pro_vaccinare_de_ce_sa_ne_vaccinam_copii.jpg

     Vaccinarea asigura controlul unor boli cu prognostic fatal sau grav invalidant (difterie, tetanos, poliomielita, etc). Preventia prin vaccinare reprezinta un pas urias, in lupta pentru mentinerea sanatatii copiilor nostri.

 

Este mai usor sa previi decat sa tratezi!

 

     Costurile sociale care insotesc o boala, sunt enorme! Parintii copiilor care se imbolnavesc absenteaza de la locul de munca, consuma resurse financiare prin medicamente, ingrijiri speciale atunci cand afectiunea necesita recuperari prelungite, etc.

 

Copilul este cel care sufera!

 

     Parintii unui copil vaccinat, nu absenteaza de la locul de munca, deci nu vor inregistra pierderi materiale, nu vor pierde financiar investind in medicamente, recuperari prelungite, etc, societatea la randul ei va fi degrevata de costuri de spitalizare, medicatie, recuperare pentru pacientii cu sechele, personal.

 

     54 de tari din lumea intreaga, tarile mari, bogate, sunt parte a Programului de Vaccinare al OMS,cu schema completa. In restul din cele 200 de tari de pe Glob, Programele de Vaccinare functioneaza in procent mai mare de 80-90%%, aceste tari punand accent deosebit avand pe preventia imbolnavirilor.

     Acoperirea vaccinala este diferita in aceste tari, in functie de  fondurile pe care tara respectiva le poate aloca, in functie de procesul educational  desfasurat in tara respectiva pentru constientizarea in populatie a riscului nevaccinarii.

 

Este necesara vaccinarea, mai ales in conditiile in care avem alimentatie sanatoasa, copii ar fi alaptati la san 1-2 ani, conditiile de trai s-au imbunatatit, accesul la asistenta medicala este mai facil?

 

     Da – categoric, este necesara, intrucat imunitatea de la mama se mosteneste la sugar pana la varsta de 6 luni, dupa care nivelul anticorpilor protector fata de boli in general scade foarte mult. Sugarul devine expus la imbolnavire foarte usor.

 

     Vaccinarea efectuata la varsta foarte mica va fi cea care ii confera imunitate, pe termen lung mai ales in fata bolilor infecto-contagioase cu risc vital.

 

     –> Citeste articolul Despre vaccinare, din nou.. .

Ce se intampla cand nu ne vaccinam?

     Vaccinarea copiilor este esentiala pentru prevenirea imbolnavirilor. In timp, bolile grave au disparut. Omenirea nu isi mai aduce amite de drama produsa de “plamanul de fier”, in care au stat  copii afectati de poliomielita. Marea problema este ca datorita unei rate in scadere a acoperirii vaccinale, riscam sa o luam de la inceput si astfel de drame sa revina in actualitate.

 

     Au fost create vaccinuri speciale, sigure, eficiente. Pentru punerea pe piata a unui vaccin se lucreaza minim 10 ani, alti 10 se face o urmarire intensa a produsului – post manufacturare, abia apoi se pun in circulatie. In toti anii ulteriori, sunt derulate studii de eficienta, siguranta pentru pacient.

 

     Cum actioneaza vaccinul si care sunt vaccinurile obligatorii si cele optionale? Afla in aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti cu Simona Dragomir.

Argumente pro-vaccinare – Valeria Herdea

Schema nationala de vaccinare la copii

     In conformitate cu dipozitiile Ministerului Sanatatii din Romania si deciziile OMS privind prevenirea si controlul bolilor infecto-contagioase va recomandam sa consultati schemele de vaccinari, prezentate mai jos.

 

     Schema de vaccinare prevazuta de catre Programul National de Vaccinari este obligatorie si gratuita. Ea este supusa unor modificari periodice, impusa de situatii epidemiologice speciale si in conditiile prevazute de legislatia in vigoare. Programul National de Vaccinare se desfasoara sub jurisdictia Ministerului Sanatatii, precum si a organelor de resort implicate in desfasurarea sa. Rolul si atributiile acestora se stabilesc prin legile in vigoare.

 

     –> Citeste articolul Calendarul Vaccinarilor la copii in Romania

 

     Programul se deruleaza prin cabinetele medicilor dvs de familie. Orice informatie despre vaccinari, corecta si completa o puteti primi de la medicul dvs de familie.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors