Vaccinarea – o Problema prioritara pe Agenda Politica a Sanatatii Publice
Sanatatea publica este aceea ramura din medicina care se axeaza pe totalitatea mijloacelor si metodelor ce privesc mentinerea la parametrii optimi starea de sanatate a unei populatii.
In orice sistem social, starea de sanatate este asociata cu binele fizic, psihic si economico-social, ca prima componenta a acelui sistem, pentru ca fara mentinerea sanatatii, nu avem populatie si fara populatie, nu avem sistem.
Orice guvern, care se respecta, va avea ca prima prioritate, pe Agenda Sa de Lucru starea de sanatate a populatiei. Starea de sanatate precara a polulatiei, inseamna politici de sanatate mai putin complexe si mai putin orientate inspre nevoia omului de rand, a celui care de fapt, ramane singurul contributor la sustinerea aceluiasi sistem de sanatate. In consecinta, nevoia de schimbare devine o certitudine!
La data de 5 aprilie 2014, a avut loc un eveniment de marca in lumea medicala: Conferinta Rovaccin, la Bucuresti, sub coordonarea directa a domnului Conferentiar Dr. Rafila Alexandru.
In esenta, lumea medicala, mai ales in centrele mari universitare, abunda de evenimente . Rovaccin se remarca prin informatie medicala densa, de ultima ora, prin diversitatea temelor dezbatute si nu in ultimul rand, pentru calitatea prezentarilor si a vorbitorilor, cunoscuti pentru probitatea lor profesionala dar mai ales pentru faptul ca sunt “artizanii activitatilor de Preventie”.
Organizarea, timing-ul, dezbaterile interactive cu participantii, feed-back-ul, au fost cateva dintre atributele acestui eveniment. S-au abordat subiecte de interes maxim-de la impactul bolilor infectioase asupra sanatatii, la metode moderne de preventive si mentinere a sanatatii.
Am avut onoarea de a fi invitati la aceasta Conferinta si de a putea vorbi despre locul si rolul Preventiei in sistemul de sanatate, respectiv in medicina primara. Implicatiile pe care Preventia prin vaccinare o are in modelarea Politicilor de Sanatate, vazute prin prisma experientei practice de prim contact cu pacientul.
Concluzii:
1. Preventia intr-un sistem de sanatate poate fi asemanata cu radacinile unui copac: bine infipte in pamant fertil, vor hrani copacul. Acesta va creste si va da roade sanatoase.
Pe sol sarac si cu radacini slabe, coroana nu are cum sa se dezvolte.
O preventie “pe hartie”, fara sustenabilitate permanenta, fara resurse si fara o viziune de perspectiva, nu va avea cum sa se finalizeze in mod optim, pentru nici o tara, pentru nici un sistem, oricat de bine ar fi pus la punct.
2. Investitia in preventie ramane o masura cost-eficienta, intrucat, orice tratament, etiologic, patogenic sau simptomatic s-ar aplica,nu va reusi sa evite suferinta produsa de boala sau efectele secundare ale bolii.
3. Solutia optima de a promova o preventie eficienta, raman echipele interdisciplinare, cu roluri bine stabilite de colaborare, pe esaloane, descentralizand si reducand intens bagajul birocratic excesiv. Creativitatea are incontestabil rolul de motor al unei societati.
Ramane intrebarea: cum facem sa optimizam si sa acceleram trecerea de la stadiul de concept teoretic la aplicabilitate practica?
Conferinta Rovaccin a fost un exemplu demn de luat ca model in redesenarea Preventiei, ca instrument de lucru eficient in mentinerea si promovarea starii de sanatate prin intermediul profesionistilor in sanatate.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.