Mituri si adevaruri despre vaccinarea bebelusilor

13 noiembrie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
mituri_si_adevaruri_despre_vaccinarea_bebelusilor.jpg

Fiecare parinte este preocupat de sanatatea copilului sau, iar grija pentru cel mic apare deobicei inca dinainte de nasterea acestuia. In special pentru ca imediat dupa nasterea bebelusului, parintii au de luat cele mai importante decizii, printre care si vaccinarea bebelusului.

Vom incerca impreuna sa dezbatem o serie de mituri “populare” referitoare la calitatea si/sau modul de producere al vaccinurilor, precum si gradul de siguranta al acestora. Mai jos avem cele mai cunoscute 7 mituri despre vaccinarea copiilor.

Vaccinurile nu confera siguranta

Realitate 

Producatorii de vaccinuri nu isi pot comercializa vaccinurile decat dupa indeplinirea conditiilor autoritatilor de reglementare referitoare la siguranta si eficacitatea acestora.

 

FDA si agentiile medicamentelor din alte tari, inclusiv ANMDM, nu aproba vaccinurile decat dupa ce a determinat ca sunt sigure si eficiente. FDA si agentiile medicamentelor din alte tari monitorizeaza si locul si modul in care sunt fabricate vaccinurile – centrele de fabicatie trebuie aprobate si sunt inspectate periodic. Majoritatea efectelor adverse induse de vaccinare sunt minore si temporare, cum ar fi dureri in brat sau febra usoara. Evenimentele adverse mai severe se produc rar (in termeni de unul la cateva mii la unul la cateva milioane de doze) si unele sunt atat de rare incat riscul nu poate fi estimat cu precizie.

Vaccinurile au efecte adverse in timp

Realitate

     Vaccinurile au reactii adverse, dar nici una dintre ele nu este la fel de severa ca boala in sine.

 

Toate tratamentele medicale, inclusiv vaccinarea, pot avea reactii adverse. Dar durerea (inflamatia), febra de intensitate scurta sau medie si reactiile adverse grave – care sunt insa extrem de rare – trebuie comparate cu consecinta de a avea o boala care se poate preveni prin vaccinare. In cazul poliomielitei, aceste consecinte pot include paralizia; pojarul (rujeola) poate produce encefalita si orbire; unele boli care se pot preveni prin vaccinare pot fi chiar fatale.

Vaccinurile sunt partial eficiente

Realitate

     Vaccinurile sunt eficiente.

 

Majoritatea vaccinurilor pediatrice au eficienta de 90-99% in preventia bolilor. In plus, impactul vaccinarii a fost observat de-a lungul anilor, iar vaccinurile au asigurat sanatatea copiilor si au prevenit decese peste tot in lume. Ca rezultat al vaccinarii, variola a fost eradicata, iar poliomielita este foarte aproape de a fi eradicata.

Bolile pot aparea la oamenii deja vaccinati

Realitate 

     Majoritatea oamenilor care sufera de boli care se pot preveni prin vaccinare nu sunt vaccinati

 

Datorita complexitatii sistemului imunitar uman, niciun vaccin nu poate asigura o protectie de 100%. Pe de alta parte, nivelul real al imunizarii nu este intotdeauna inregistrat corect. De exemplu, peste 90% din cazurile de pojar raportate in 2009 in intreaga lume s-au inregistrat la pacienti care nu primisera schema de vaccinare completa, cu doua doze.

Copiii 0-1 an nu trebuie vaccinati

Realitate 

     Copiii 0-1 an trebuie vaccinati.

 

In cazul anumitor boli, copiii de varsta mica beneficiaza de un anumit nivel de imunitate de la mama deoarece aceasta le transmite anticorpi. Din nefericire, chiar si in cazul bolilor in care acest aspect este adevarat, imunitatea nu persista decat aproximativ un an si nu ii protejeaza impotriva numarului mare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare la care pot fi expusi. Majoritatea copiilor nu beneficiaza de imunitate de la mama impotriva difteriei, a tusei convulsive, poliomielitei, Tetanosului, hepatitei B sau Hib.

 

Nou-nascutii/copiii de varsta mica sunt vaccinati la varste mici deoarece aceasta este perioada in care sunt cel mai vulnerabili fata de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. In 2002, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estima ca peste un milion dintre decesele inregistrate la copii cu varsta sub cinci ani au fost cauzate de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizarea cu vaccinurile administrate de rutina la copii.

Vaccinurile pot cauza autism, scleroza in placi.

Realitate

     Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina legatura dintre vaccinuri si autism

 

Nu exista dovezi stiintifice ca vreuna dintre formulele de vaccin determina tulburari de dezvoltare neurologica precum autismul. Studiile ample din Marea Britanie nu au identificat dovezi ale efectelor nocive, inclusiv autismul. Si Comitetul Global Consultativ asupra sigurantei vaccinurilor (Global Advisory Committee on Vaccines Safety, GACVC) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a recenzat acest aspect si a conchis in 2002, ca nu exista dovezi de toxicitate la persoanele expuse la continutul de tiomersal existent in unele vaccinuri. Oricum, in prezent, vaccinurile moderne nu contin tiomersal.

Adjuvantii din vaccinuri pot produce efecte secundare grave

Realitate

     Adjuvantii au rolul de , transportor si ajutor pentru antigene, contribuind la distribuirea antigenelor de la locul injectarii, catre cat mai multe celule ale sistemului nostru imun, celule cu rol de activare a raspunsului imun competent

 

Inca de la introducerea vaccinurilor in practica medicala in 1786, s-a observat ca realizarea unor combinatii intre produsul microbian, cu rol de antigen, adica declansator al sistemului imun, si o alta substanta, cu rol de transportor (adjuvant), face ca raspunsul imun obtinut in urma vaccinarii sa fie mult mai crescut. Adjuvantii sunt necesari pentru a creste raspunsul imun la antigenele vaccinului si au fost utilizati inca din anii 1920. Omul beneficiaza de doua tipuri de imunitate, cea innascuta, inscrisa in genele noastre, si cea dobandita prin boala sau vaccinare (determinata de antigenul specific bolii respective).

Adjuvantii alcatuiti din saruri de aluminiu au fost utilizati cel mai frecvent.

Adjuvantii mimeaza “semnalul pericol” furnizat in mod normal de catre microbi pentru a stimula imunitatea innascuta.

Schema de vaccinare pentru copii, adulti si gravide

In conformitate cu dipozitiile Ministerului Sanatatii din Romania si deciziile OMS privind prevenirea si controlul bolilor infecto-contagioase va recomandam sa consultati schemele de vaccinari, prezentate mai jos.

 

     Schema de vaccinare prevazuta de catre Programul National de Vaccinari este obligatorie si gratuita. Ea este supusa unor modificari periodice, impusa de situatii epidemiologice speciale si in conditiile prevazute de legislatia in vigoare. Programul National de Vaccinare se desfasoara sub jurisdictia Ministerului Sanatatii, precum si a organelor de resort implicate in desfasurarea sa. Rolul si atributiile acestora se stabilesc prin legile in vigoare.

 

–> Citeste articolul Schema de vaccinare

 

     Programul se deruleaza prin cabinetele medicilor dvs de familie. Orice informatie despre vaccinari, corecta si completa o puteti primi de la medicul dvs de familie.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors