Traditie si inovatie in imunomodulare
Traim intr-o societate care ne impune un ritm rapid, agresiv adeseori, de miscare, dezvoltare, lupta pentru supravietuire. De la cea mai frageda varsta, organismul uman este supus incontinuu, unei presiuni aparute in “lupta” dintre “self” si “non-self”.
“Self” – este organismul nostru, generat de bagajul genetic personal. Avem gene care codeaza cum sa aratam, cum sa zambim, cum sa ne incruntam, cum si cat sa supravietuim. Toate aceste ingrediente, ne creioneaza si modul in care ne vom apara fata de infectii, pe parcursul vietii.
“Non-self” – este mediul in care traim. Mediul in care respiram, ne alimentam, invatam, iubim, el, este cel care va desavarsi lucrarea “in creion” a Naturii.
Imunitatea naturala
Imunitatea naturala, cea mostenita genetic, va fi modulata de catre mediul extern, prin factorii sai stimulatori sau inhibitori. Se va “naste” o noua imunitate – imunitatea dobandita, cu si prin care vom reusi sa facem fata cu succes infectiilor, virale, bacteriene, fungice.
Fiecare individ are sansa de a se naste cu o imunitate naturala, care la randul ei, depinde de bagajul genetic al parintilor. Imunitatea dobandita este legata de factorii de mediu care actioneaza asupra individului pe parcursul vietii si in mod special in copilarie, atunci cand suntem mai vulnerabili si mecanismele de protectie nu sunt inca maturizate pe deplin.
Imunitatea dobandita
Imunitatea dobandita, poate fi rezultatul trecerii prin boala si atunci organismul poate dezvolta imunitate pe perioada intregii sale vieti (ex. varicela) sau poate fi indusa artificial, prin imunizare/vaccinare (ex. vaccinare impotriva Virusului varicelos).
Sunt cateva intrebari care se pun, in mod logic vis a vis de imunitate:
1. Poate fi influentat bagajul genetic care “ne creioneaza“ imunitatea naturala?
2. Putem influenta imunitatea dobandita, astfel incat ea sa se maturizeze mai rapid si organismul uman sa reziste mai bine la actiunea factorilor de mediu negative care induc infectii?
Se considera ca sunt factori de risc pe care nu ii putem influenta si care pot agrava evolutia unor boli de care suferim pe parcursul vietii ex varsta, sexul…
Cum ramane in acest caz ”imunitatea naturala”?
Raspunsul este simplu – da, putem influenta imunitatea naturala a unui individ, daca, genitorii au inteles la randul lor rolul imunitatii proprii, grija fata de sanatatea lor personala si a mediului in care traiesc. Cu alte cuvinte, daca stilul lor de viata este unul pro-activ, preventiv-bazat pe reguli simple, puternice de viata – alimentatie sanatoasa, miscare, gandire pozitiva, implicare sociala, acces la sanatate si educatie, motivare, rezistenta lor fata de boli va fi excelenta. In acest caz genele pe care le vor transmite copiilor lor, vor fi unele de exceptie, intrucat informatia genetica se modifica incontinuu, genele se “rescriu” permanent. Un om sanatos, va transmite copiilor sai, gene puternice, inclusive in 1-2 generatii predispozitia la a avea si a pastra un stil de viata sanatos.
Cum ramane cu “imunitatea dobandita”?
O genetica buna, ne face puternici si rezistenti la boli. O genetica plapanda, ne va face vulnerabili, la aceleasi boli, la care alti semeni de ai nostii, de aceeasi varsta sau sex, nu vor reactiona, la fel ca si noi.
In mod logic, o a treia intrebare se pune automat:
Cum procedam, pentru a “construi” o imunitate de buna calitate, daca “mostenirea genetica”, nu este chiar stralucita si ne tot imbolnavim?
Sigur, raspunsul va fi legat de varsta copilariei, pentru ca lucrurile trainice, obiceiurile sanatoase, se construiesc din copilarie. Sanatatea este cel mai de pret dar pe care il avem.
In concluzie, lupta pentru o imunitate puternica se incepe din primele luni de viata!
Cum procedam practic?
Recomandari pentru parinti:
– evaluarea periodica a starii de sanatate a copilului, de la cea mai mica varsta
– evauarea deficitelor posibile, in cel mai scurt timp si corectarea lor tintit sub indrumarea si consilierea specialistilor
– parteneriatul dintre pacient-medicul curant si apartinator, in cazul copiilor ramane parghia esentiala in cresterea si dezvoltarea unui copil sanatos.
Imunomodularea – reprezinta un proces activ, prin intermediul caruia, stimulam imunitatea naturala a unui organism, pentru a obtine rezistenta la imbolnaviri. Este un process care dureaza in timp. Nu se obtine intr-un timp limitat. Are la baza schimbarea stilului de viata, adminstrarea de produse naturale, de foarte buna calitate.
Cum stimulam imunitatea copilului?
Regula de aur-personalizand schema de imunomodulare, pentru fiecare copil
Caracteristicile unui produs de buna calitate utilizat pentru imuno-modulare:
– sa fie atestata siguranta utilizarii sale la grupa de varsta careia i se administreaza, prin EBM (evidence based medicine/evidenta medicala bazata pe dovezi, experienta clinica)
– sa fie eficient pentru atingerea target-ului/tintei dorit/e
– sa nu aiba efecte secundare notabile asupra organismului/toleranta
– sa fie stabil
– sa fie simplu de administrat
– sa fie accesibil
– sa fie cost-eficient
Cum alegem un produs potrivit copilului nostru, pentru ca toate aceste caracteristici sa se regaseasca?
Traditii
Se spune despre Dacia, ca a fost atacata de catre romani nu doar pentru aurul ei, ca unul dintre motivele pentru care romanii au atacat-o a fost cunoasterea detinuta de catre Inteleptii acestui popor stravechi.
– in medicina veche daca, au existat enorm de multe ”secrete naturale” prelucrate in fel si chip de catre Cei Vechi – produse precum catina, mierea de salcam, socul, nucul, sunatoarea, zmeurul, afinul, isopul, a caror principala actiune, a fost inca din acele vremuri imemorabile sa stimuleze apararea organismului uman, sa il revigoreze, sa il fortifice, dandu-I “puterea ursului”, sunt doar cateva exemple la indemana.
Inovatii
– ultimii ani s-au centrat pe cercetari extrem de serioase si au adus rezultate pe masura, in privinta Imunomodularii.
Descoperirea mecanismelor celulare ale imunitatii, a celulelor mediatoare ale acesteia: limfocitele T si limfocitele B, au adus dupa sine obtinerea de produse cu actiune tintita pe aceste linii celulare, dedicate stimularii imunitatii.
Un astfel de produs este reprezentat de catre First Defense – Produsul 100% natural First Defense, de la Secom®, are in compozitie argint coloidal de 0.001 microni, care nu se depune in organism si extracte din maslin, sunatoare si arabinogalactan.
Ce diferentiaza acest produs de alte produse,aflate pe piata imunomodulatoarelor?
De ce rezultatele obtinute , dupa utilizare de 3-4 ani,in mod constant, la copii, ne fac sa credem ca putem stimula imunitatea unui copil , reducand frecventa imbolnavirilor , intr-un mod absolut semnificativ?
First Defense, nu “biciuie” organismal copilului,ci contribuie la echilibrarea sistemului imunitar prin stimularea producerii de imunoglobuline IgA, IgM, IgG si a limfocitelor T. Stimularea imunitatii dobandite si a celei innascute antiinfectioase, reprezinta attribute de mare valoare a acestui produs. Are rol in echilibrarea imunitatii prin efectul sau de crestere a numarului de celule care inglobeaza si distrug agentii patogeni. Reduce timpul de recuperare dupa infectii este un antioxidant de mare finite si putere.
Are un rol de antibiotic natural, intrucat nanaoparticulele de Ag, “ataca” sistemul enzimatic al agentului patogen (virus, bacterie), il distrug, lipsindu-l de O2, apoi elimina agentul respectiv. Nu produce argirie (innalbastrirea tegumentelor, prin utilizare incorecta). Este foarte bine tolerat de catre copii.
In practica personala, in ultimii ani, am inregistrat rezultate foarte bune in urmatoarele tipuri de afectiuni: respiratorii, digestive, renale, dermatologice.
Cum utilizam?
– adaptat la varsta
– adaptat la tipul afectiunii
– adaptat la rezultatul dorit
Rezultate foarte bune cu reducerea semnificativa a frecventei si severitatii afectiunilor urmarite, s-au obtinut, dupa administrare in:
– cura de 2 luni de 2 ori pe an (primavara sau toamna)
sau
-3 luni in anotimpul rece, (lunile cu “r”)
Timp de administrare – minim 3 ani
Concluzii:
1. Imunomodularea reprezinta un proces activ, indicat la fiecare copil cu afectiuni recurente care impiedica si coboara calitatea vietii respectivului copil.
2. Imunomodularea este un proces personalizat, adaptat persoanei careia I se admnistreaza, la recomandare medicala.
3. Pentru a obtine rezultate optime, persistente in timp, prin imunomodulare, este recomandata adoptarea unui stil de viata sanatos.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.