Dr. Valeria Herdea: Diversificarea alimentara este o tara a regulilor

31 ianuarie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
dr_valeria_herdea_diversificarea_alimentara_este_o_tara_a_regulilor.jpg

Pentru multe mămici, aflate acum la început de drum, diversificarea este o etapă plină de dileme. Dr. Valeria Herdea, medic de familie la CMI, ne-a povestit în acest interviu (n.r. Revista Paptot) că orice decizie privind alimentația copilului se ia privind în viitor. Și, pornind discuția de aici, am aflat cât, când și ce ar trebuie să mănânce un bebeluș și care sunt alimentele cele mai bogate în nutrienți pentru un copil în creștere.

 

Sunt foarte multe dispute legate de vârsta la care se începe diversificarea? Dv. la ce vârstă o recomandați?

 

     Alimentația complementară trebuie să fie introdusă obligatoriu până la 26 de săptămâni, dar nu mai devreme de 16 săptămâni. În varianta ideală, adică atunci când bebelușul este alăptat la sân, mămicile pot începe diversificarea alimentara la 5 luni și jumătate – 6 luni. Nu e bine nici să întârzii diversificarea după 6 luni, deoarece nevoile copilului cresc și apar diverse carențe, în special anemia.

     Citeste Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni / Alimentatia bebelusului la 6 luni


Cu ce alimente ar trebui să debuteze această etapă? Cu fructe, cu legume sau cu cereale?

 

     Diversificarea se face personalizat, în funcție de nevoile nutriționale ale fiecărui copil. În cazul unui copil alăptat la sân, care are un tranzit dificil, primele alimente introduse ar trebui să fie fructele, pe la 18 săptămâni, adică 4 luni și jumătate. Cei care sunt mai diareici, e bine să primească legume, mai întâi în supă, apoi piureul. În cazuri excepționale, în care bebelușul are mult sub greutatea normală și se dezvoltă greoi, mămicile pot începe diversificarea cu cereale, deoarece acestea au un conținut caloric mult mai mare, în comparație cu fructele și legumele, care au un aport mult mai mic. Da, dar ce aduc fructele și legumele? Multe fibre, săruri minerale, vitamine! Și sunt naturale.

 

După fructe și legume, care este alimentul nr. 3 din meniul diversificării?

 

     Pe la șase luni, după ce sugarul s-a acomodat cu fructele și legumele, se introduce gălbenușul de ou. Se fierbe un ou proaspăt de găină, se taie în patru și i se dă doar un sfert de gălbenuș amestecat cu piure de legume.

     Citeste Alimentatia bebelusului intre 6 si 9 luni.

 

Ce tip de carne ar trebui să introducă mămicile în meniul copilului mic?

 

     Recomand ca aproximativ la 8 luni, mămicile să introducă în alimentația bebelușului peștele alb, pătrăvul sau șalăul proaspăt, deoarece consider că proteina din pește este superioară calitativ celei din carne. Peștele crește liber în apă, nu este hrănit cu estrogeni sau alți fitohormoni, poate fi procurat proaspăt și conține 20 g de proteine la 100 g de carne. De asemenea, este bogat într-o mulțime de alte microelemente: fier, mangan, fosfor, adică tot ce trebuie pentru a preveni anemia. În experiența mea, am observat că bebelușii care sunt hrăniți cu pește nu mai dezvoltă anemie la vârsta de un an.

 

Ce tip de lapte ar trebui să primească sugarii după ce nu mai sunt alăptați la sân?

 

     Eu le recomand mămicilor să continue cu un lapte formulă hipoalergenic, introdus progresiv. După o perioadă în care bebelușul a tolerat formula de lapte, mămicile pot introduce o formulă de lapte intergal corespunzătoare etapei lui de vârstă. E bine să le oferim copiilor chiar și până la 3-4 ani acest lapte formula integral, deoarece laptele din comerț poate proveni și de la vaci hrănite cu estrogeni, hormoni ai căror efecte dezastruoase se vor observa abia când copiii intră în pubertate.

     Citeste Cum alegem formula de lapte potrivita copilului?

 

Multe mămici se raportează mereu la cei mai durdulii bebeluși din jurul lor și-i forțează pe ai lor să mănânce tot. Cât ar trebui să mănânce un bebeluș, bineînțeles, în funcție de vârstă?

 

     Stomăcelul unui sugar este cât pumnul lui stâng și acesta ar trebui să fie, pentru fiecare mămică, reperul cantității de mâncare pe care o poate mânca bebelușul ei. El nu trebuie forțat să mănânce, numai pentru liniștea mamei. Meniul lui trebuie adaptat nevoilor lui, iar diversificarea se face la linguriță, nu la biberon. Cu cât îl ajutăm să fie mai autonom, cu atât va învață mai ușor să iubească mâncarea.

 

În acest moment există multe ”curente” privind începutul diversificării. Unele mămici le dau copiilor un meniu vegan, altele unul bazat pe proteine sau exclud complet glutenul și laptele din alimentația copilului. Ce le recomandați acestor mămici?

 

     Orice face un părinte trebuie să fie benefic pentru copil. Nu este recomandată nici dieta excesiv proteică deoarece supraîncarcă rinichii. Am întâlnit și mămici care au refuzat să-și alăpteze copii și să le dea orice alt tip de lapte. Nu trebui exclus niciun aliment din meniul copilului, deoarece o dietă vegan, proteică sau fără gluten poate duce la carențe grave.

 

Ce combinații e bine să evite mămicile atunci când le prepară mâncarea bebelușilor (ex: lactate și fructe, cereale și carne)?

 

     E bine să nu combine două surse de proteine (carne + brânză, carne + ouă) sau o sursă de proteine cu una de carbohidrați. De asemenea, e bine ca lactatele și fructele să fie date la mese diferite, deoarece fructele se digeră mai repede, iar lactatele mai greu și, în acest caz organismul nu mai are timp să aboarbă toate substanțele nutritive din brânzică sau iaurt.

     Citeste Alimentatia mamei care alapteaza.

 

     Multe mămici apelează la tot felul de suplimente alimentare pentru imunizare. Au acestea un efect advers? Care este cea mai bună soluție pentru cei mici?

 

     Imunizarea se face în lunile cu R: septembrie – octombrie ca să-l pregătim pe cel mic pentru lunile reci de iarnă și în februarie- martie, pentru că, trecând prin iarnă organismal copilului este devitaminizat și demineralizat și este mai sensibil la boli. Pentru aceasta, recomand o combinație între alimentație și suplimente nutritive. După 4 ani în care am făcut un studiu pe copii, am remarcat că mierea cu propolis și cătină fac minuni!

     Citeste Schema de imunomodulare pentru anotimul rece.

 

Sursa: Revista PapTot

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors