Infectia cu rotavirus
Gastroenterita este o boala produsa ca urmare a infectiei cu rotavirus. Se manifesta mai ales la cei mici, in primii ani de viata 0-3 ani, avand o contagiozitate extrem de ridicata si un prognostic sever in cazul in care nu este tratata corespunzator. Cu cat varsta este mai mica, cu atat sansele de a face o forma severa sunt mai mari. Infectiile cu rotavirus sunt produse de serotipurile A, B şi C . Perioada de incubatie este de 12-24 de ore de la contactul infectant. Contagiozitatea este mare, timp de 2-6 zile de la apariţia manifestărilor bolii, din cauza prezenţei virusului în scaunele diareice, cu persistenţă 1- 3 săptămâni.
Cum recunoastem infectia cu rotavirus:
- Diaree apoasă (scaune numeroase, initial apoase, ulterior cu mucozitati; dupa 12-24 ore, pot aparea scaune cu striuri de sange, explozive).
- Vărsături :1-2 zile-pot fi varsaturi abundente, care duc la deshidratarea rapida a copilului – greata impiedica aportul de lichide, aportul fortat duce la varsaturi, etc.
- Dureri abdominale violente sub forma de crampe.
- Cefalee (dureri de cap)
- Febră moderată: 1-2 zile (poate ajunge si la 40 de grade, intrucat lipsa de aport lichidian, potenteaza temperatura inalta).
- Uneori apar erupţii maculo-papuloase, pasagere.
- Atentie!
- Infectia cu Rotavirus poate prezenta forme cu localizare digestiva(varsaturi,diaree,febra),dar si forme sistemice(generalizate)-cu afectare pulmonara si chiar cerebrala(insotite de fenomene neurologice)a caror evolutie poate fi extrem de severa ,mergand pana la deces,in absenta interventiei medicale rapide.
Caracteristicile infectiei cu rotavirus
Caracteristic infectiei cu rotavirus: debutul brusc cu diaree apoasă, vărsături şi febră moderată; boala este cea mai frecventă cauză a diareilor de etiologie virală la copii cu vărste între 6 luni şi 3 ani,cu un maxim al îmbolnăvirilor între 6 luni şi 1 an.
Diagnosticul pozitiv in infectia cu rotavirus se pune pe examenul clinic, examen de laborator: hemograma completa cu frotiu periferic, proteina C reactiva, VSH, test viral din scaun, coprocultura pentru diagnostic diferential de infectii bacteriene, coprocitograma.
Evolutia bolii:
- favorabilă (se vindecă) în urma unui tratament corect, evolutia severa este apanajul deshidratarii severe.
- recomandarea este de prezentare intr-o unitate spitaliceasca de boli infectioase cat mai rapid de la debutul simptomelor si obligatoriu daca pacientul prezinta varsaturi repetate si necontrolabile la domiciliu!
- Recomandare! Nu fortati consumul de lichide in cantitati mari. Administrati cantitati mici de lichide,la interval de 10 minute (ceai de menta indulcit cu glucoza 5%, saruri pentru rehidratare orala dizolvate in apa plata, in primele 4-6 ore de la ultima varsatura ).
Atenţie sporită pentru categoriile de risc înalt: la copii foarte mici, imunodeprimaţi (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescenţă,infecţia cu HIV, etc).
Complicaţii: deshidratarea, şocul, leziuni extinse ale mucoasei intestinale.
Tratament in infectia cu rotavirus
- izolare la domiciliu daca starea generala a copilului o permite-primeste lichide pe gura in cantitate optima pentru varsta,puteti controla febra si varsaturile;
- internare în cazurile cu deshidratare(considerati deshidaratare severa pierderea in greutate la copilul mic intre 5-7& din greutatea avuta anterior imbolnavirii), stare generală intens alterată ,apariţia complicaţiilor sau imposibilitatea aplicării corecte a tratamentului la domiciliu din varii motive, varsaturi in “jet”;
- Atentie!
- rehidratati oral progresiv;
- mentineti alăptarea;
- Dietă (regim alimentar) – a se vedea mai jos
- Realimentarea se va face in functie de toleranta digestiva a pacientului,fara a forta sau a introduce rapid alimente solide,pentru a evita varsaturile
- Tratament simptomatic (ex.febra,varsaturi,greata,diareea), antiviral, probiotice
! Nu administraţi antibiotice fără indicaţii medicale!
Atentie! Prezentarea la medic se face în mod obligatoriu dacă avem urmatoarele situatii: vârsta foarte mică, evoluţie grevată de stare generală sever alterată.
Rezumat
Ce putem face la acasa:
– scaderea temperaturii
– hidratarea corecta
– masuri igieno-dietetice
Regim alimentar in infectia cu rotavirus:
1. Primele 6 ore – HIDRATARE – Humana Prolyte/Electrolyte, Floridral, Gesol
- -san
- – Ceai de menta indulcit cu glucoza 5% (glucoza praf cumparata din farmacii)
- – Apa plata
- -Lapte fara lactoza daca nu avem san
Hidratarea se face in cantitati mici progressive, 1-2 lingurite la 10 minute, timp de 6 ore.
2. Daca toleranta digestiva s-a restabilit (nu mai varsa, accepta lichidele pe gura) se pot administra urmatoarele:
- – Mar copt
- – Banana
- – Crutoane de paine (se taie mici cubulete si se lasa la uscat in cuptorul incins pana ajung la culoarea aurie)
- – Zeama de supa (morcov, dovlecel, orez) usor sarat
1. Se introduc progresiv alimente in functie de toleranta digestiva a copilului (nu se forteaza copilul “sa manance”, ci se administreaza treptat alimentatia)
2. Model:
- – 2x lapte praf fara lactoza (NAN fara lactoza, Humana HN, Milupa NH25)
- – 2x mar copt + banana + branza de vaca (facuta in casa din lapte fiert 20 min + Calciu lactic)
- – 1x supa (morcov, dovlecel, orez, ulei vegetal – 5ml ulei la 1 litru de supa) + pilaf dietetic (orez, apa, sare, ulei) + carne de pui fiarta sau gratar (preparata separat, NU in supa)
- – !!! carnea se administreaza in momentul in care copilul o accepta !!!
Modelul anterior + paste fainoase cu branza la cuptor, paine prajita cu branza de vaca, budinca de orez cu branza gratinata la cuptor.
!!! Pentru indulcire se va utiliza glucoza praf 5% (5g glucoza la 100g produs).
!!! NU se vor utiliza: Zaharina, Fructoza, Zaharoza, Aspartam sau alti indulcitori.
- – Lapte cu lactoza
- – Smantana
- – Iaurt
- – Branzeturi
- – Cartofi
- – Compoturi
- – Fructe crude
- – Legume (rosii, castraveti, ridichi)
- – Biscuiti, prajituri, creme, gem
- – Inghetata
- – Miere, zahar
- – Supe cu zeama de carne (pui, vita, porc, organe)
- – Sucuri de fructe
1. Dupa un episod de enterocolita (diaree, diaree+varsaturi, diaree+varsaturi+febra), revenirea la alimentatia initiala este recomanda a se face in aproximativ 2-3 saptamani, deoarece exista o intoleranta secundara la lactoza a copilului dupa episodul diareic.
Recomandare:
- – Ziua 0-ziua 7 (10 zile) – lapte fara lactoza
- – Urmatoarele 10-14 zile – lapte hipoalergenic
- – dupa 14-21 zile, trecere treptata la lapte integral , corespunzator etapei de varsta a copilului
2. In limita posibilitatilor, atunci cand exista diaree, va rugam sa:
- – efectuati coproculturi,teste virale din scaun pt det Rotavirus,coprocitograma
- – adminstrati regim alimentar FARA sa va grabiti sa introduceti alimentatie diversificata la aparitia primului scaun tare (!!! greseala pe care foarte multi parinti o fac !!!)
- – administrati pre si probiotice timp indelungat-2-4 saptamani
Preventia in infectia cu rotavirus:
– alimentaţia cu lapte de mamă, exclusiv, pe o perioada cat mai indelungata, conferind sugarului dvs o protectie imunitara de foarte buna calitate.
– respectarea regulilor de igiena elementare-ex. spalatul pe maiini,spalatul fructelor,utilizarea unei surse de apa potabila verificata sanitar ,etc.
Preventia prin vaccinare – vaccin Rotarix doua doze la minim 1-2 luni interval, incepand cu varsta de 2 luni si nu mai tarziu de 6 luni.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.
3 comments
Andreea
8 noiembrie 2016 at 14:59
Buna ziua! Tocmai am trecut de un episod de rotavirus fără vărsături,copilul are 1,8 luni,a făcut doar febră și scaune apoase si cu sânge.vrem aa revenim la alimentarea normala si nu stiu ce ar trebui să îi gatesc după 5zile de regim si fara lapte praf.va rog ajutati-ma cu o idee!în aceste zile de regim a papat supa le legume cu orez,orez,piept de pui la grătar,banane,mar copt ,Paine prăjită si ceai de mentă.scaunele au revenit la normal.Va mulțumesc!
Irina
18 februarie 2018 at 4:04
Buna ziua. Am o intrebare. Am avut fetita bolnavă de rotavirus din data de 25 ianuarie seara până pe data de 12 februarie când ii sa normalizat scaunul. Am tinut regim + lapte fara lactoza +tratament+ internare. Pe ieșirea din spital scrie sa mai tin regim 2,3 zile de la normalizarea scaunului + 10 zile eubiotic. Eu ii dau mâncare de regim și acum 18 februarie + eubiotic,dar de 2 zile am inceput sa ii introduc laptele cu lactoza. Este ok? Mai astept,sau sa ii dau hipoalergenic și apoi treptat laptele ei? În total au fost 21 de zile regim + lapte fara lactoza. Va rog dati-mi un sfat. Nimeni nu mi-a explicat când și cum să îi reintroduc laptele cu lactoza. Multumesc!
Nume:
15 decembrie 2018 at 18:09
Mesaj: