scarlatina.jpg

Scarlatina este o boala infectioasa acuta endemo-epidemica, avand ca agent etiologic (cine produce boala) Streptococcul beta – hemolitic din grupul A, tipul toxigen.

 

Patogenetic (mecanismul de producere al imbolnavirii) streptococcul ramane cantonat la nivelul portii de intrare (amigdalelor) unde produce o toxina ce se varsa in sange. In evolutie poate produce imbolnaviri la distanta afectand inima, rinichii si articulatiile.

 

Manifestari clinice ale scarlatina

Boala este caracterizata de triada: febra, angina, varsaturi.

In evolutie poate sa apara un exantem (eruptie la nivelul pielii) roz-inchis spre violaceu, aspru la palpare, rugos, cu extensie progresiva la nivelul intregului torace, abdomen, membre. Descuamatie extinsa (se desprind scuame de piele).

 

     Exantemul se caracterizeaza prin mici papule (pete în relief) roz inchis spre roş-violaceu, pe fond general eritematos (roşu aprins), confluente (se unesc) în special în regiunile centrale ale corpului şi dau senzaţie de aspru la palpare (atingere); erupţia începe la baza gâtului şi pe faţa anterioară a toracelui cu extensie spre membre.

 

Sunt caracteristice liniile Pastia-Grozovici care apar in zona trunchiului.

 

scarlatina     Enantem (cum arată mucoasele,aspectul faringelui in interior) : pete purpurice pe luetă (omuleţ) şi vălul palatin (în fundul gâtului) pe un fond eritematos (roz-roşu) = ”rosu in gat”; depozite de puroi la nivelul amigdaleleor, bilateral, limba zmeurie, cu papilele inflamate.

 

 

scarlatina 

    Halena miros neplacut al gurii, datorat detritusurilor (resturilor) rezultate din descompunerea microbilor cantonati la nivelul amigdalelor.

 

     Patognomonic (ce este caracteristic bolii): limba zmeurie, limba de porţelan, limba depapilata; în funcţie de aspectul limbii se poate stabili stadiul evolutiv al bolii (pe baza aspectului limbii, putem stabili in a cata zi de boala este respectivul pacient).

 

 

Cand trebuie sa mergem la medic? (Semne de alerta):

La aparitia primelor semne de boala contactati telefonic medicul de familie/medicul pediatru/medicul infectionist/112/serviciul de urgenta Call-Med al MF.

 

Este esential sa va prezentati la consult daca: febra persista sub antitermice si antiimflamatoare uzuale (Ibuprofen, Panadol) mai mult de 24-48 ore.

 

     Va prezentati direct la camera de garda a Spitalului de Boli Infectioase in urmatoarele situatii: la aparitia semnelor de agravare – febra inalta, persistenta, varsaturi, cefalee intensa, extensia masiva a eruptiei, alterarea starii generale (inrautatire rapida, stare generala sever alterata).

Evolutia scarlatinei

Incubatie (perioada de la contactul infectant pâna la apariţia semnelor de boală): 2 – 4 zile.

 

Contagiozitate (perioada de timp în care putem imbolnăvi alţi oameni) : atata timp cat streptococcul beta hemolitic de grup A este prezent in: nas, faringe.

 

Evolutia scarlatinei este favorabila cu tratament corect. Atenţie sporită pentru categoriile de risc înalt: la copii foarte mici, gravide, pacienţi vârstnici, imunodeprimaţi (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescenţă, etc).

 

Complicatiile scarlatinei

Complicatiile vizeaza:

inima (endocardita bacteriana)

articulatiile (reumatism articular acut)

rinichii (glomerulo – nefrita acuta post streptococica) 

 

Toxice : artrita (inflamaţia articulaţiilor), nefrita (inflamaţia nefronilor de la nivel renal) toxică, miocardita (inflamaţia muşchiului cardiac) toxică, hepatita (inflamaţia ficatului) toxică. 

Septice : infecţii cu localizări diverse în organism.

 

Alergice-tardive (afectiune secundara bolii de baza, care poate sa apara după un timp mai mare sau mai mic scurs de debutul bolii ) exp. descuamarea palmelor si plantelor (talpilor), reprezinta semnul tardiv (semnatura bolii) infectiei cu Streptococc.

 

Alte complicatii: Reumatism articular acut, Glomerulonefrita acută poststreptococica

 

Masuri generale in cadrul scarlatinei

Contactati un cadru medical – telefonic, pentru indrumare. Izolare la domiciliu 7 zile de la debut (apariţia semnelor bolii), dupa confirmarea afectiunii si 3 săptămâni de la externarea din spital, atunci cand pacientul a necesitat internarea intr-un serviciu de spital.

 

Dietă (regim alimentar) – hidratare corecta + alimente uşor de digerat, hrănitoare.

 

Tratament scarlatina

Tratament nemedicamentos in scarlatina:

Conduita familiei – Atentie!

– Nu intrati in panica!

– Nu actionati neinformati!

– Nu toate eruptiile de la nivelul pielii reprezinta scarlatina!

– Nu toate formele de boala sunt la fel de grave!

– Nu toate organismele reactioneaza la fel in caz de boala!

– Nu administrati ASPIRINA de prima intentie in caz de febra si in special la varsta mica sub 12 ani, intrucat exista riscul aparitiei unei afectiuni severe care se numeste sindrom Reye si care poate induce evolutie grava a starii de sanatate a pacientului !

 

Reguli minimale de interventie terapeutica la domiciliu:

Evitati sa mergeti in colectivitate (loc de munca/scoala/gradinita), daca prezentati semne de boala, precum cele descrise mai sus, mai ales daca exista un context epidemiologic cunoscut (epidemie de scarlatina declarata sau contact cunoscut cu pacient bolnav).

 

Mersul in colectivitate bolnav, va aduce prejudicii atat dvs, dar si celor din jur!

 

Un pacient bolnav de scarlatina reprezinta un “rezervor ambulant de microbi” si poate disemina (imprastia) boala cu repeziciune in jurul sau, imbolnavind zeci de alti oameni!

 

Invatati sa va protejati atat pe dvs cat si pe cei din jurul dvs. !

 

Sfaturi utile:

– Odihniti-va cat mai mult

– Consumati lichide din belsug (apa, ceaiuri din plante-maces, catina, soc, busuioc, sucuri natural de fructe, supe, ciorbe, lapte, in functie de toleranta dvs digestiva)

– Masurati corect temperatura

– Urmariti atent simptomele, pentru a le putea descrie cat mai corect medicului dvs curant

– masuri igieno-dietetice: igiena generala riguroasa, alimentatie lacto-vegetariana

 

Evitati regimul carnat pe perioada cat aveti temperatura!

Organismul dvs are nevoie sa isi canalizeze toate resursele pt a lupta cu boala, astfel incat este de dorit ca sa nu consume inutil energie, pentru a prelucra proteine de origine animala !

Utilizati alimente proaspete, fructe si sucuri proaspat stoarse, legume, lactate, peste alb slab!

 

 

Tratament medicamentos in scarlatina

Tratament simptomatic (se adreseaza manifestarilor bolii) – febra, rinoree, disfagie (dureri in gat, dureri la inghitire).

1. Febra

– consumati lichide cat mai mult.

– Se poate utiliza Paracetamol(40mg/kg corp /zi) ,Ibuprofen(20mg/kg corp/zi), daca febra este persistent  mai mare de 38 grade se recurge la impachetari in cearsaf ud.

Schimbati cearsaful de 4-5 ori, pana cand febra scade sub 38 grade.

 

2. Rinoree (secretii nazale apoase)-puteti utiliza apa de mare sub forma de spray sau ser fiziologic.

 

3. Disfagie – antiseptice (dezinfectante) cu actiune locala

 

     Nu administraţi antibiotice , fara a se recolta mai inatii din gat si nas exudat faringian si respectiv exudat nazal!

 

     Nu administrati antibiotice fara un consult medical prealabil(de multe ori si anginele virale pot prezenta depozite la nivel amigdalian! Diferenta in aceste cazuri este data de rezultatul exudatului.Pana la obtinerea rezultatelor de la culturile din exudate, se va continua tratamentul simptomatic

 

Profilaxia Scarlatinei (evitarea aparitiei bolii)

Selectivă cu penicilină sau derivati, numai cu recomandarea medicului, în funcţie de focar şi factori individuali, constituţionali.

 

De retinut:

     Scarlatina inseamna angina + febra + exantem caracteristic urmat de descuamatie caracteristica + complicatii (cardiace, renale sau articulare).

 

     Atenţie sporită pentru categoriile de risc înalt: la copii mici, gravide, pacienţi vârstnici, imunodeprimaţi (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescenţă, etc). Formele pe care aceste grupe le pot dezvolta pot avea evolutie grava.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors