Viata sexuala dupa nastere

17 septembrie 2013 by Dr. Valeria Herdea0
viata_sexuala_dupa_nastere.jpg

Ati nascut, ati ajuns acasa cu bebelusul din bratele dvs.! V-ati reluat viata in sanul familiei dvs. Sunteti in siguranta! Este in regula! Dar ce facem cu restul ?! Nu uitati, aveti si un sot in portofoliu – cu EL cum ramane?!

 

Sotul dvs este prietenul dvs., confidentul dvs., iubitul dvs., cu el impreuna, formati o familie. Discutati toate problemele si nu va feriti sa le abordati mai ales pe cele intime!

Iata cateva realitati de care este bine sa tineti seama:

 

Lauzia – perioada de lauzie

     Lauzia reprezinta perioada de 42 de zile post-partum (de dupa nastere). Ea reprezinta o perioada in care organismul femeii se reface dupa actul nasterii. Este un lant de reactii adaptative al organismului femeii, la noul rol, acela de mama.

 

     Perioada de lauzie este cunoscuta in limbaj popular drept “saptamanile cu lacrimi”, intrucat femeia abia nascuta, sufera de o sensibiltate si emotivitate deosebite, care o fac sa aiba stari emotionale variate – trece de la veselie la tristete, de la bucurie la lacrimile disperarii de a nu sti cum sa faca fata la noile provocari aparute in viata sa, odata cu venirea pe lume a bebelusului sau.

 

Alaptatul si viata sexuala

     Lauzia este o perioada majora de modificari hormonale, solicitarea de baza ramanand alaptatul.

     Alaptatul nu are efecte dovedite sigure contraceptive, astfel incat, mama care alapteaza va fi consiliata de catre personal medical, asupra nevoii de a utiliza de un mijloc contraceptiv adaptat momentului, in momentul in care isi va putea relua activitatea sexuala

 

     La implinirea a 35-42 de zile dupa nastere, se recomanda efectuarea unui consult clinic genital obligatoriu, la medical ginecolog care a asistat nasterea.  Consultul genital, local (medic ginecolog) si consultul general (medicul de familie) sunt examinari obligatorii , care se recomanda a fi facute, la femeia care a nascut.

 

     Medicul ginecolog va indica mamei o metoda de contraceptie corecta ,sigura, accesibila, pentru a evita aparitia unei sarcini surpriza, mult prea rapid, dupa nasterea actuala.

 

La cat timp pot ramane insarcinata dupa nastere?

     Intre doua nasteri, perioada optima de refacere a organismului matern, pentru a ramane din nou insarcinata este de 2 ani.

 

     Dupa nastere exista diferite mijloace contraceptive care pot fi utilizate pentru a va proteja de o noua sarcina – exemplu: prezervativ, sterilet, etc.

 

     Steriletul ca mijloc contraceptiv, sigur la femeia care a nascut, poate fi inserat cu acordul medicului ginecolog si conditii  de cabinet, de catre acesta, la aprox 12 saptamani dupa nastere. Conditia de baza – absenta unor leziuni pe colul uterin. Nu prezinta risc nici pt mama, nici pentru sugarul alaptat la san si nici… pentru tata.

 

     Indiferent de mijocul de contraceptie utilizat, esential este ca femeia sa se prezinte la un control profilactic, la medicul ginecolog – la 6 saptamani, dupa nastere. La 3 luni de la nastere se recomanda un nou consult genital si pentru a discuta cu medicul dvs despre utilitatea si importanta unui mijloc contraceptiv, precum si despre conduita dvs in viata intima de cuplu.

 

     Consilierea este esentiala, in vederea evitarii unor neplaceri, care pot induce disconfort in viata dvs intima. Tot acum vi se va recolta un frotiu si o secretie vaginala.

 

     Viata sexuala a mamei se poate relua in siguranta, dupa implinirea varstei de 42 de zile post-partum (dupa nastere). Fac exceptie situatiile pe care le indica medicul ginecolog.

 

Actul sexual dupa nastere

     Dupa nastere naturala/spontana, la reluarea activitatii sexuale, la femeia care a nascut, se recomanda aplicarea unui gel local special, care sa protejeze mucoasa de discomfortul pe care il poate produce actul sexual in sine (pot exista cusaturi/suturi la nivelul colului uterin, rupturi uterine, care pot aduce senzatii de discomfort, uneori dureroase) si in consecinta, conduita de evitare a unor momente intime.

 

     Actul sexual poate produce uneori jena,  poate fi  usor dureros, la inceput, dupa nastere. Utilizarea acestor geluri locale, cu efect de umidificare locala a mucoasei, de protectie, de reepitelizare duc la disparitia treptata a disconfortului.

 

 

     Recomandarea pentru tatal este de toaleta riguroasa, locala, pentru  ca absenta sau calitatea indoielnica a toaletei zonei genitale a sotilor, poate fi cauza a infectiilor genitale si urinare ale femeii, pe termen lung.

 

     La mama se recomanda toaleta locala cu apa si sapun. Zona intima se spala cu jet de apa de dus. A nu se abuza de geluri intime de calitate indoielnica. Apa simpla are rezultate superioare pentru ca protejeaza zona genitala a femeii si mentinerea ph-ului local favorizeaza vindecarea rapida si mentinerea sanatatii locale a acesteia.

 

     Discomfortul care poate aparea, se datoreaza in mare parte si lipsei de comunicare a celor doi parteneri. Ambii pot fi obositi, pentru ca a creste un bebelus, este o meserie cu norma intreaga “full time job”, ambii pot avea retineri,  pot fi emotionati sau rezervati, in mod cert, micile neplaceri ale acestui moment, pot fi depasite doar  de comunicarea  delicata si sincera a celor doi.

 

     Este nevoie in acesta perioada de reacomodare a cuplului, de foarte multa delicatete, intelegere si mai ales tandrete, din partea ambilor parteneri. Nu intotdeauna, din pacate, acest tip de comportament este si intalnit in practica.

 

     Mama tanara, lauza, de obicei are un comportament de evitare al momentelor de intimitate, dintr-o jena de multe ori neexplicata sau datorita durerii aparute la atingerea zonei lezate in timpul nasterii. Sotul, din pacate adesea, tinde sa fie prea grabit, nedelicat si uita ca partenera sa tocmai a trecut printr-o trauma fizica si ca are nevoie de timp sa se refaca.

 

     Rezultatul: instrainare, retragere in sine, discutii neprincipiale, sentiment de abandon (din partea tatalui, care se simte neglijat, dat la o parte sau din partea tinerei mame, care se simte sufocata de obligatiile fara numar, de “incapacitatea ei de a fii mama perfecta, sotia perfecta, iubita ideala”.

 

     O mare problema poate fi si modificarea formei corpului  tinerei mame, fie ea si pentru timp scurt. Mama se va obisnui cu  modificarile care au survenit dupa nastere, daca si tatal va face  gesturi minime, dar esentiale, precum: o floare, un compliment bine plasat, lenjerie de corp frumoasa, eleganta, in dar, pentru  cea iubita sau o cina romantica… (nu este desuet sa fii romantic chiar si dupa ce au facut baita sugarului amandoi, l-au adormit amandoi, au ras si s-au bucurat de faptul ca sunt sanatosi, fericiti si impliniti impreuna).

 

     Relatia de cuplu poate reintra rapid pe fagasul ei armonios si poate fi extrem de frumoasa si implinita, chiar mai mult decat inainte de nasterea copilului, cu conditia ca cei doi tineri parinti sa aiba intelepciunea de a discuta orice neplacere aparuta in viata lor, sa decida impreuna, sa se bucure impreuna, sa se sustina unul pe altul si sa inteleaga faptul ca vindecarea, refacerea, se accelereaza acolo unde Dragostea si Timpul sunt aliati de nadejde !

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors