Viata sanatoasa – Trinitas TV
Peste tot se vorbeste despre remedii, despre tratamente, terapii, din pacate in lumea actuala excesiv mecanizata, excesiv computerizata, se vorbeste din ce in ce mai putin despre conceptul de preventie. Traim intr-o societate de consum, prin excelenta legile care ne conduc sunt legile cererii si ofertei, dar toate suna bine, atragator pana la momentul in care sanatatea noastra incepe sa devina mai fragila si ne solicita atentie !
Ce putem face totusi pentu a ne pastra sanatatea? De ce este impotant sa facem eforturi, sa invatam sa acordam timp pentru a ne proteja acest bun esential, inca din perioada in care suntem sanatosi si aparent nu avem nici o problema, nici un fel de acuze?!
La acest moment, inca in Romania avem o parghie functionala, pentru mentinerea starii noastre de sanatate – reteaua de medicina primara-medicul de familie. A ramas in picioare de 14 ani, in ciuda atator schimbari, in ciuda celor 23 sau 24 de ministrii care s-au perindat prin fotoliul Ministerului Sanatatii, in ciuda atator reforme neterminate si din pacate atator decizii cel putin discutabile la adresa pacientilor dar in mod total de neinteles si la adresa intregului corp medical.
Intr-o tara din care au plecat mai mult de 1/3 dintre membrii corpului medical pe alte meleaguri, pentru ca viata merita traita si apreciata atat din punct de vedere al valorii umane, dar pentru corpul medical, cu siguranta si din punct de vedere al dezvoltarii profesionale, al independentei breslei din care facem parte, cred sincer sa ar fi timpul sa luam putin atitudine si sa reflectam la ce am putea face pentru a salva ce ce a mai ramas!
In concluzie:
1. Relatia medic-pacient este una profunda si bazata pe respectul bilateral fata de fiinta umana.
2. Actul medical preventiv, este unul liber consimtit, bazat pe intelegerea necesitatii acestui tip de servicii, de catre pacient. Serviciile medicale nu pot fi impuse decat in limita in care, neacceptarea unui serviciu de preventie-profilaxie (ex. consult clinic preventiv anual, profilaxia bolilor infectioase prin vaccinare), poate afecta viata celor din jurul nostru, poate pune in pericol atat familia proprie dar mai ales societatea in care traim (ex.risc pandemic in cazul gripei).
3. Pastrarea starii noastre de sanatate, ramane o problema de responsabilizare a fiecaruia dintre noi, de atitudine civica, de implicare a ambelor parti- pacient si medic, in acest proces de promovare a sanatatii noastre si de ce nu , in cele din urma o problema elementara de constiinta!
Mai jos un testimonial privitor la medicina de familie si modul in care este perceputa relatia medic-pacient:
Dr. Herdea Valeria la Viata Sanatoasa, Trinitas TV, alaturi de Dr. Magdalena Ciobanu
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.