Cand este sanatos pentru un bebelus sa faca primii pasi?

primii-pasi-ai-bebelusului-1200x620.png

Primii pasi ai bebelusului reprezinta un subiect de mare interes in randul parintilor aflati la inceput de drum. Avand in vedere ca asteptarile parintilor sunt mari si fiecare doreste sa-si vada copilul mergand cat mai devreme, vom intelege astazi de ce grabirea mersului nu este benefica pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

In cresterea normala a unui copil ne asteptam sa atingem urmatoarele praguri neurologice de dezvoltare:

  • 3 luni: isi poate mentine singur capul
  • 4-5 luni: se poate rostogoli de pe o parte pe alta
  • 6-8 luni: sta in sezut
  • 9-10 luni: se ridica singur la marginea patului
  • 10 luni – 1 an si 4 luni: incep primii pasi adevarati, incepe sa mearga singur, iar cu fiecare pas isi imbunatateste mersul (“mersul este un proces in achizitie continua”)

Este important sa trecem prin toate aceste etape la momentul potrivit. Astfel, copilul va deveni apt din punct de vedere functional (ortopedic) si neurologic sa initieze mersul.

Nu trebuie sa grabim primii pasi ai bebelusului

Nu trebuie sa grabim primii pasi ai bebelusului
Nu trebuie sa grabim primii pasi ai bebelusului

Grabirea mersului poate avea consecinte negative asupra dezvoltarii fiziologice a membrelor inferioare. Atat timp cat nu este pregatit sa stea in picioare si sa mearga din punct de vedere ortopedic, fortarea mersului va duce la deformarea membrelor inferioare. In plus poate sa determine si aparitia luxatiei de sold celor care au deja displazie de dezvoltare a soldului. De multe ori le povestesc parintilor ca invatarea mersului este un proces care dureaza luni de zile, iar achizitia lui mai devreme decat media nu are legatura cu istetimea copilului.

Este intr-adevar un motiv de ingrijorare daca dupa varsta de 1 an copilul nu da semne ca ar vrea sa se ridice la marginea patului si/sau nu tenteaza primii pasi, caz in care sunt recomandate consulturile la medicul ortoped pediatru si la medicul neurolog pediatru.

Premergatorul – intre risc si beneficitate

Premergatorul intre risc si beneficitate
Premergatorul intre risc si beneficitate

Premergatorul (sau antemergatorul) ne usureaza munca, la fel cum o fac scutecele de unica folosinta. In plus, ce poate fi mai distractiv pentru cel mic decat posibilitatea de a se deplasa nestingherit prin casa? Insa, acelasi premergator poate avea consecinte nefavorabile asupra dezvoltarii motorii a copilului. O serie de studii au aratat ca mersul indepenent apare mai tarziu la copiii care au folosit premergatorul, si chiar aparitia deformarilor piciorului (piciorul equin – mersul pe varfuri). Premergatorul este contraindicat din punct de vedere ortopedic din cauza efectelor negative pe care le poate produce.

Mersul descult, cel mai benefic pentru bebelusi

Care este incaltamintea adecvata pentru un bebelus? Daca vorbim despre un copil care inca nu a atins varsta mersului, incaltamintea are cel mult rol de fashion si, prin urmare, tine de gusturile parintilor. Daca vorbim despre un copil care deja face primii pasi, avem de respectat cateva reguli:

  • Incaltaminte pe masura copilului (nu mai mare, nici mai mica)
  • Rigiditate similara cu o incaltamine normala, asa cum isi cumpara si parintii (deci, un pantof sport normal)
  • Incaltamintea are rol de protectie, nu va “forma” un picior, cel mult il va “deforma” daca nu este adecvata. Mersul descult este cel care poate da forma armonioasa a piciorului.

Mesaje cheie de retinut

  • Nu grabim mersul unui bebelus.
  • Premergatorul / antemergatorul sunt contraindicate.
  • Bebelusii au nevoie de incaltaminte normala, nu speciala.

Inainte de a incepe un tratament pentru copilul dvs., ascultati sfaturile medicului ortoped pediatru. In urma unui consult de specialitate, se poate pune un diagnostic corect, urmat sau nu de un tratament, in functie de caz si patologie.

Dr. Alexandru Herdea

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica. Programeaza-te pentru un consult chiar acum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors